Ne vegyél új ruhát - tavaszi divat gazdaságosan

Hogyan ússzuk meg a tavaszi ruhatárváltást minél kevesebb pénzből? Mivel az előttünk álló trendek nagyban táplálkoznak a '70-es évekből, ismét érdemes az idősebb rokonok szekrényeit áttúrni, de némi kézügyességgel sok mindent magunk is előállíthatunk. Trükkök spórolós divatozásra.

A telet is megúsztuk kevés új ruhával

Retinaszaggató monokróm...

Az előttünk álló tavasz és nyár egyik legfontosabb trendje a harsányság: az egyik út a színblokkok használata a zsírkréták minden létező árnyalatában. Egy élénk, egyszínű pink pólóhóz nyugodtan fel lehet majd venni hasonlóan harsány, egyszínű zöldet vagy a narancssárgát. A kukások egyenszínének egyébként is renenszánsza lesz, így akár újból lehet viselni néhány rave-korszakból megmaradt, kevésbé ciki ruhadarabot. Ha együtt mégsem bátorkodnánk két erős színt viselni, akkor az egyiket ki lehet váltani feketével, úgy is jól néz ki.

Fotó: Drew Harron
Fotó: Drew Harron

... és mintaorgia

Vagy egyszerűen cseréljük meg a dolgot, mert egyszínű és mintás holmija is jó eséllyel mindenkinek van. Most viszont viseljük a monokrómot monokrómmal, a mintákat pedig ütköztessük. Nem számít szentségtörésnek csíkost virágos vagy barokkos motívumokkal felvenni, csak arra kell figyelni, hogy a színek közt legyen harmónia. A turkálókban rá lehet bukkani elborult mintás holmikra, ráadásul alakítani sem feltétlenül kell, mert a vállhangsúly még nem futott le, az oversize is divatos, szóval akár egy öv is elég a derékra, hogy jól mutasson. A virágminta pedig mindig együtt jár a jó idővel, ebben is lehet tobzódni akár tetőtől talpig.

Hippi-idézés

A divatházak legfőbb inspirációja a '70-es évek volt gyakorlatilag minden szempontból, most lehet majd csak igazán elmerülni a virággyerekek és Charlie angyalai stílusában. Örvendezhet mindenki, aki nem nagyon szereti mutogatni a lábát, mert nemcsak midi, vagyis a lábszárközépig érő szoknyahossz, hanem a földig érő maxi is visszatér. Mivel a berakások is divatosak, a mama vagy a nagyi rakott szoknyáit is le lehet vadászni – bármi jó, ha nem Lolita-pornós mini a fazon.

A trapézfarmer visszatérése pedig idén lesz csak igazán jelentős - ha a rokonok és ismerősök régi ruháit elorozni nem tudjuk, akkor még mindig gazdaságos megoldást jelenthet például az ÖkoTeregetés egy-egy ruhacserélő akciója.

Egy ruha több arca

Nyáron klasszikus megoldás a megunt farmerek szárát lenyesni és sorttá kinevezni. Mivel a bőrruhák divatja is velünk marad, a rövid szárú sortot egy régi bőrnadrágból is elő lehet állítani. Aztán ezt akár ugyanazzal az inggel is lehet sokféle módon viselni: alá trikó és az inget hason összecsomózva, vagy nyakig begombolva eminens diák módjára, esetleg kigombolva, másik felsővel és övvel összefogva. Fedezzük fel, hogy egy ruhadarabon belül is mennyi lehetőség rejlik, mert ezzel is változatosabbá tehető az öltözködés.

Brossot, turbánt házilag

A kiegészítőkkel pedig szintén sokat lehet dobni egy-egy unalmasabbnak vélt szetten is. Ebben is uralkodni fog a hippi-stílus: például a nagy virágbrossok, amit egy kis kézügyességgel házilag is lehet gyártani, akár egy elvásott párnahuzatból. A horgolt ruhákra talán kevesen fognak ráérezni, viszont kiegészítőként semmi gond nincs vele, és mivel a kézimunkázás pár évtizede jóval elterjedtebb volt, simán találhatunk egy makramétáskát elfekvőben. Ha mégsem, még mindig próbálkozhatunk vele magunk, és biztos, hogy egyedi is lesz.

Azok pedig, akik nem riadnak vissza a fejfedőktől, nemcsak a nagy, kerek karimájú kalapokat viselhetik újra, hanem turbánt is, amihez szintén nem kell más, mint helyesen megtanulni egy szép nagy kendőt feltekerni a fejünkre.

Kabát helyett

Végül, minden tavasszal felvetődik az átmeneti kabát problémája, mert hiába durran be a jó idő, vannak olyan szeles, esős hetek, amikor egy béleletlen vászonkabát nem elég. Az üzletek ebben egyébként sincsenek segítségünkre, mintha már nem is gyártanának ilyet sehol. Ezt kiválthatjuk az őszi poncsókkal vagy maxikardigánokkal, rétegesen, amíg kell, de legalább addig sem télikabátban izzadunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek