A nők és a konzumidióták napja - 6 férfi a Valentin napról

A férfiak köztudottan nem szeretik az olyan elvárásokat, amikor boldognak, romantikusnak kell lenniük. A Valentin nap a női szerep ünnepe, az érzelmeké, amivel mi férfiak nehezen tudunk azonosulni - kaptuk a választ arra a körkérdésünkre, hogy hogyan vélekednek a férfiak a nőknek - állítólag - oly kedves Valentin napról.

Van, aki viccesnek találja, van, aki jó alkalomnak az ellaposodott kapcsolatok felturbózására. A Valentin nap tekinthető az underground női mozgalom, a virág- és csokiárusok titkos összeesküvésének is.

Akkor sem kell, ha kettőig sem látok a szerelemtől

Világ életemben utáltam a Valentin napot - ahogyan más is a Dívány szerkesztőségéből - pedig nem vagyok ellene a romantikának. Még akkor sem akartam megünnepelni, amikor éppen kettőig sem láttam a szerelemtől, pedig ez egy tipikusan női ünnep. Persze vannak, akik kifejezetten imádják a rózsaszín felhőbe burkolt szirupos alkalmakat, mint ez is.

Annyi bizonyos, hogy nem az üzenettel van a baj. De mindig is izgatott, hogy a Bálint nap erőltetett szerelemhajhászása vajon a férfiak számára mennyire lelkesítő, vagy csak a családi botrányt elkerülendő igyekeznek szívük választottjának a kedvében járni. Ennek jártunk utána.

Konzumidiotizmus miatt ünneplik

A legtöbben talán azért is ódzkodunk bárminemű ünnepléstől, mert a fontos üzenetet kiherélve mindent beszippant a fogyasztói társadalom. Az a közhely pedig, hogy a romantika nem ezen az egy napon múlik, igaz.

„Ha szerelmes vagyok, mindennap boldog vagyok – osztotta meg velünk Árpád (28) – ezért nem kell ennek egy külön napot kijelölni. Egy bejáratott kapcsolatban jó színház lehet egy kicsit megkeresni azt, ami elveszett, de gesztusként nagyon olcsónak tartom. Sokan a csajok és a konzumidiotizmus miatt ünneplik. De egyszer kapóra jött a Valentin nap. Hazarepültem egy lányért meglepetésből előző este, mert már nagyon régen nem találkoztunk. Elmentünk egy nagyon jó olasz étterembe, utána wellness hotelbe. Két nagyon jó napot töltöttünk együtt mozival, színházzal, vacsorákkal és sétával ...”

A Time Square-en olyan volt a hangulat, mint a filmekben

Mindannyian vágyunk a szerelemre, még ha akad olyan kiábrándító élmény, ami egy időre eltántorít bennünket. Kinek ne fordult volna meg a fejében a szerelmi kultuszfilmek láttán az a lesajnáló gondolat, hogy ilyen úgyis csak a filmekben van.

„Tavaly pont New York-ban voltam Valentin napon. Épp akkor nem volt barátnőm, de tetszett az a bolondos, túlfűtött hangulat a Time Square-en. Pont olyan giccses volt, mint egy filmben és nem hittem hogy ez az életben is ilyen. – mesélte Szabolcs (26), aki bevallása szerint még életében nem ünnepelte meg senkivel a Valentin napot. "Régen bizonyára komoly vallási háttere volt, de mára Amerika lenyúlta és felnagyította. Nekem olyan kötelezőszagú ez az egész, gagyi dolog, mint a Halloween.”

Ötven tulipánt ültettem az ablaka alá

Ki volt Szent Valentin?

A Bálint nap eredetét legendák övezik. A katolikus egyház több Bálint (Valentin) nevű mártírt is számon tart. Az egyik az ókori Rómában mártírhalált halt Valentin pap, aki II. Claudius császár tilalma ellenére is titokban eskette a párokat. A frigy azért volt tilos, mert a császár szerint a független férfiak jobb katonák. A legismertebb annak a Szent Valentinnak a története, aki  a fogságában visszaadta a börtönőr vak lányának látását, majd kivégzése előtt levelet küldött neki, amelyen aláírásként ez állt: „A Te Valentinod”. A Bálint napi szokásokat pogány termékenységi- és természetkultusz is alakította.

Ha már sikerült a tengerentúlig elkalandoznunk, érdemes körül néznünk a saját házunk táján. Hiszen itthon is teremnek olyan szerelmes Grál-lovagok, 21. századi trubadúrok, akik némi falusi romantikával képesek megmelengetni a lányok szívét.

„A legszebb Valentin napi emlékem az első szerelmemhez kötődik, aki egy csomag mézeskalácsszívet sütött nekem. Mindegyiken volt egy-egy betű. Kirakva az állt rajta: szeretlek és a neve. Ez sokat jelentett számomra és a mai napig őrzöm a vitrinemben" – emlékszik vissza Zoltán (27) a hét évvel ezelőtti szép történetre. "Viszonzásul éjszaka bemásztam éjszaka a kertjükbe és az ablaka alá ötven tulipánt ültettem, mert az volt a kedvence.”

Most örülnék, ha meglephetnék valakit!

A szerelem sötét verem. Főleg akkor érzi ezt az ember, amikor éppen túl van rajta. Mi több ilyenkor kifejezetten a pokolra kívánja az orra előtt enyelgő párocskákat, akik - életünk ezen kevésbé kellemes szakaszában - kifejezetten megszaporodnak a környezetünkben. A van sapka, nincs sapka örökzöld dilemmájára ez az ünnep is egy jó példa.

„Nagyon örülnék, ha most meglephetnék valakit! – mesélte András (30), aki éppen egy szakításon van túl. - Mert, amikor egyedül vagy szívesen ünnepelnéd, amikor van valakid, akkor sokszor nyűg, meg felesleges kiadásnak tűnik. Ebben én simulékony vagyok, bár nem szoktam nagy ügyet csinálni belőle. De ha valaki szereti, igényli, akkor meglepem. Volt olyan barátnőm, aki szerette az ilyen mondvacsinált alkalmakat is, hát én készültem.”

Valentin nap egy összeesküvés

Nos, vannak olyanok, akik kategorikusan elutasítják a szerelem ünnepét, de tisztelik annyira a gyengébbik nemet, hogy a kedvükért felülírják az álláspontjukat.

"Nem viselem jól, ha rám erőltetnek dolgokat, ezért az olyan mondvacsinált ünnepet sem szeretem, mint a Valentin nap. Természetesen szép üzenetet hordoz, amiről meg is kell emlékezni, ezt a tiszteletet mindig megadtam." – vélekedik Benjámin (25)

"Vicces hogy ilyenkor minden fiú rózsával rohangál - mondta el Philipp (27), aki biztos, hogy nem csatlakozna a virágvásárló férfiak sorába. - Szerintem egy lány jobban örül a virágnak, vagy bármilyen kedves gesztusnak, ha az vártalanul jön."

Gábor (24) saját összeesküvéselméletét osztotta meg. „Meggyőződésem, hogy ez a nap a virágárusok, az éttermek, a plüssállatokat forgalmazó cégek és a nők összeesküvése. Nem szeretem az elanyagiasodott, álszent ünnepeket. Hiszen nem attól romantikus valaki, hogy egy napig az."

Férfierő napjával meg a nők nem tudnának mit kezdeni

Könnyű pálcát törni a férfiak feje felett, hogy még egy napot sem képesek az érzelmeknek szentelni. Valójában megemlékezés szintjén a női oldal sokkal jobban áll, hiszen Apák napja nem került még be a naptárba. Ám, hogy egy kicsit hazabeszéljek, azért a hétköznapok még ma is a férfiakról szólnak.

"Időszakosan változik a véleményem ezzel az ünneppel kapcsolatban. Ez attól is függ, hogy milyen terheket ró egy férfire. Korábban kevésbé volt téma, mint most" – mesélte el Dániel  (26) "Ha az embernek van barátnője, akkor ez a nap arra jó, hogy a környezet az arcába tolja, hogy ünnepelni kell. A férfiak köztudottan nem szeretik az olyan elvárás jellegű dolgokat, amikor boldognak, romantikusnak kell lenni. A Valentin nap a női szerep ünnepe, az érzelmeké, amivel mi férfiak nehezen tudunk azonosulni. Bizonyára, ha lenne, mondjuk Férfierő ünnepe, amit sörrel, focival kellene ünnepelni, azt a nők nem élveznék annyira.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek