TREND

A nők és a konzumidióták napja - 6 férfi a Valentin napról

2011. február 14., hétfő 18:40 |

A férfiak köztudottan nem szeretik az olyan elvárásokat, amikor boldognak, romantikusnak kell lenniük. A Valentin nap a női szerep ünnepe, az érzelmeké, amivel mi férfiak nehezen tudunk azonosulni - kaptuk a választ arra a körkérdésünkre, hogy hogyan vélekednek a férfiak a nőknek - állítólag - oly kedves Valentin napról.

Van, aki viccesnek találja, van, aki jó alkalomnak az ellaposodott kapcsolatok felturbózására. A Valentin nap tekinthető az underground női mozgalom, a virág- és csokiárusok titkos összeesküvésének is.

Akkor sem kell, ha kettőig sem látok a szerelemtől

Világ életemben utáltam a Valentin napot - ahogyan más is a Dívány szerkesztőségéből - pedig nem vagyok ellene a romantikának. Még akkor sem akartam megünnepelni, amikor éppen kettőig sem láttam a szerelemtől, pedig ez egy tipikusan női ünnep. Persze vannak, akik kifejezetten imádják a rózsaszín felhőbe burkolt szirupos alkalmakat, mint ez is.

Annyi bizonyos, hogy nem az üzenettel van a baj. De mindig is izgatott, hogy a Bálint nap erőltetett szerelemhajhászása vajon a férfiak számára mennyire lelkesítő, vagy csak a családi botrányt elkerülendő igyekeznek szívük választottjának a kedvében járni. Ennek jártunk utána.

Konzumidiotizmus miatt ünneplik

A legtöbben talán azért is ódzkodunk bárminemű ünnepléstől, mert a fontos üzenetet kiherélve mindent beszippant a fogyasztói társadalom. Az a közhely pedig, hogy a romantika nem ezen az egy napon múlik, igaz.

„Ha szerelmes vagyok, mindennap boldog vagyok – osztotta meg velünk Árpád (28) – ezért nem kell ennek egy külön napot kijelölni. Egy bejáratott kapcsolatban jó színház lehet egy kicsit megkeresni azt, ami elveszett, de gesztusként nagyon olcsónak tartom. Sokan a csajok és a konzumidiotizmus miatt ünneplik. De egyszer kapóra jött a Valentin nap. Hazarepültem egy lányért meglepetésből előző este, mert már nagyon régen nem találkoztunk. Elmentünk egy nagyon jó olasz étterembe, utána wellness hotelbe. Két nagyon jó napot töltöttünk együtt mozival, színházzal, vacsorákkal és sétával ...”

A Time Square-en olyan volt a hangulat, mint a filmekben

Mindannyian vágyunk a szerelemre, még ha akad olyan kiábrándító élmény, ami egy időre eltántorít bennünket. Kinek ne fordult volna meg a fejében a szerelmi kultuszfilmek láttán az a lesajnáló gondolat, hogy ilyen úgyis csak a filmekben van.

„Tavaly pont New York-ban voltam Valentin napon. Épp akkor nem volt barátnőm, de tetszett az a bolondos, túlfűtött hangulat a Time Square-en. Pont olyan giccses volt, mint egy filmben és nem hittem hogy ez az életben is ilyen. – mesélte Szabolcs (26), aki bevallása szerint még életében nem ünnepelte meg senkivel a Valentin napot. "Régen bizonyára komoly vallási háttere volt, de mára Amerika lenyúlta és felnagyította. Nekem olyan kötelezőszagú ez az egész, gagyi dolog, mint a Halloween.”

Ötven tulipánt ültettem az ablaka alá

Ki volt Szent Valentin?

A Bálint nap eredetét legendák övezik. A katolikus egyház több Bálint (Valentin) nevű mártírt is számon tart. Az egyik az ókori Rómában mártírhalált halt Valentin pap, aki II. Claudius császár tilalma ellenére is titokban eskette a párokat. A frigy azért volt tilos, mert a császár szerint a független férfiak jobb katonák. A legismertebb annak a Szent Valentinnak a története, aki  a fogságában visszaadta a börtönőr vak lányának látását, majd kivégzése előtt levelet küldött neki, amelyen aláírásként ez állt: „A Te Valentinod”. A Bálint napi szokásokat pogány termékenységi- és természetkultusz is alakította.

Ha már sikerült a tengerentúlig elkalandoznunk, érdemes körül néznünk a saját házunk táján. Hiszen itthon is teremnek olyan szerelmes Grál-lovagok, 21. századi trubadúrok, akik némi falusi romantikával képesek megmelengetni a lányok szívét.

„A legszebb Valentin napi emlékem az első szerelmemhez kötődik, aki egy csomag mézeskalácsszívet sütött nekem. Mindegyiken volt egy-egy betű. Kirakva az állt rajta: szeretlek és a neve. Ez sokat jelentett számomra és a mai napig őrzöm a vitrinemben" – emlékszik vissza Zoltán (27) a hét évvel ezelőtti szép történetre. "Viszonzásul éjszaka bemásztam éjszaka a kertjükbe és az ablaka alá ötven tulipánt ültettem, mert az volt a kedvence.”

Most örülnék, ha meglephetnék valakit!

A szerelem sötét verem. Főleg akkor érzi ezt az ember, amikor éppen túl van rajta. Mi több ilyenkor kifejezetten a pokolra kívánja az orra előtt enyelgő párocskákat, akik - életünk ezen kevésbé kellemes szakaszában - kifejezetten megszaporodnak a környezetünkben. A van sapka, nincs sapka örökzöld dilemmájára ez az ünnep is egy jó példa.

„Nagyon örülnék, ha most meglephetnék valakit! – mesélte András (30), aki éppen egy szakításon van túl. - Mert, amikor egyedül vagy szívesen ünnepelnéd, amikor van valakid, akkor sokszor nyűg, meg felesleges kiadásnak tűnik. Ebben én simulékony vagyok, bár nem szoktam nagy ügyet csinálni belőle. De ha valaki szereti, igényli, akkor meglepem. Volt olyan barátnőm, aki szerette az ilyen mondvacsinált alkalmakat is, hát én készültem.”

Valentin nap egy összeesküvés

Nos, vannak olyanok, akik kategorikusan elutasítják a szerelem ünnepét, de tisztelik annyira a gyengébbik nemet, hogy a kedvükért felülírják az álláspontjukat.

"Nem viselem jól, ha rám erőltetnek dolgokat, ezért az olyan mondvacsinált ünnepet sem szeretem, mint a Valentin nap. Természetesen szép üzenetet hordoz, amiről meg is kell emlékezni, ezt a tiszteletet mindig megadtam." – vélekedik Benjámin (25)

"Vicces hogy ilyenkor minden fiú rózsával rohangál - mondta el Philipp (27), aki biztos, hogy nem csatlakozna a virágvásárló férfiak sorába. - Szerintem egy lány jobban örül a virágnak, vagy bármilyen kedves gesztusnak, ha az vártalanul jön."

Gábor (24) saját összeesküvéselméletét osztotta meg. „Meggyőződésem, hogy ez a nap a virágárusok, az éttermek, a plüssállatokat forgalmazó cégek és a nők összeesküvése. Nem szeretem az elanyagiasodott, álszent ünnepeket. Hiszen nem attól romantikus valaki, hogy egy napig az."

Férfierő napjával meg a nők nem tudnának mit kezdeni

Könnyű pálcát törni a férfiak feje felett, hogy még egy napot sem képesek az érzelmeknek szentelni. Valójában megemlékezés szintjén a női oldal sokkal jobban áll, hiszen Apák napja nem került még be a naptárba. Ám, hogy egy kicsit hazabeszéljek, azért a hétköznapok még ma is a férfiakról szólnak.

"Időszakosan változik a véleményem ezzel az ünneppel kapcsolatban. Ez attól is függ, hogy milyen terheket ró egy férfire. Korábban kevésbé volt téma, mint most" – mesélte el Dániel  (26) "Ha az embernek van barátnője, akkor ez a nap arra jó, hogy a környezet az arcába tolja, hogy ünnepelni kell. A férfiak köztudottan nem szeretik az olyan elvárás jellegű dolgokat, amikor boldognak, romantikusnak kell lenni. A Valentin nap a női szerep ünnepe, az érzelmeké, amivel mi férfiak nehezen tudunk azonosulni. Bizonyára, ha lenne, mondjuk Férfierő ünnepe, amit sörrel, focival kellene ünnepelni, azt a nők nem élveznék annyira.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.14 19:16:09Szűcslaci

  Boldog névnapot kívánok minden kedves Bálintnak. Ennyi.

 • 2011.02.14 19:51:35grufftipunk

  Haha, a leadben csak egy ócska közhelyre futotta (férfiak ünnepe=sör+foci), aztán kattintás után egy baszott nagy cikk..
  Így se, úgy se fogom elolvasni. XD!!!!!!!

 • 2011.02.14 20:17:48Lacusru

  Azért tegyük hozzá, hogy vannak országok, ahol van "férfinap" is!
  Pl. az oroszoknál ha jól emlékszem február 23-án ünneplik a hősök napját. Ez gyakorlatilag a nőnap inverze.

 • 2011.02.14 20:52:34Józan :):(

  ahogy látom ez idén rendesen behalt

 • 2011.02.14 21:21:48hopp-hopp

  nahh, okoskáék majd repesztenek egy ennél csicsásabb cikkel - mondjuk apák napján és március nyolcadikán - DE addig is tessék mán ünnepelni -

  én meg a március 8at várom - akkor is kötelező ünnepelni.

 • 2011.02.14 21:30:17flash.gordon

  Férfinap micsoda marhaság. Nőnap, Valentin, meg az anyák napja mind arról szól, hogy a nőkkel legyen foglalkozva. Átleg férfinak nincs szüksége efféle ünnepekre. És ez így is van jól.

 • 2011.02.14 23:45:03Intizar

  Lacusru... khm... nem is tudom, hogy mondjam... szóval hidd el, a "férfi" még nem okvetlenül azonos a "hőssel".
  "My hero", esetleg, de ennek tagadhatatlanul van egy hangyányi ironikus éle.
  Ráadásul éppen az oroszok meglehetősen szigorúan gondolkodnak a hősiességről. Ahhoz legalább egy komoly sérülést el kellett szenvedni komoly csatában. Hogy világosan értsed, most a "csatát" meg a "sérülést" sem az általában használatos metaforikus értelemben értem. Hanem konkrétan.
  Arról lehet vitatkozni, hogy szép dolog-e a militarizmus, de annyi bizonyos, hogy a ruszki(esetleg szovjet) kitüntetések nem tévé előtti hősködésért jártak.

 • 2011.02.15 00:06:58Slaydo

  Nem hősök napja, hanem szabadfordításban "az anyaföld védelmezőinek napja" ez a katonai szolgálaton átesett férfiak ünnepe Oroszországban (20+). A nők felköszöntik a férfiakat, ők meg elmennek a haverokkal irdatlanul bebaszni (kb ilyen magyar húsvét szintre.) Erről szól.

 • 2011.02.15 02:01:23treedog

  Intizar: nem szabad hagyni, hogy a tények megzavarják a tisztánlátásodat :)

 • 2011.02.15 05:27:41Geos62

  En is vettem egy 30 centis nagy piros szajat, amire ra van irva hogy Kiss Me...

  ...de csak azert, mert a polcon nem vizszintesen hanem fuggolegesen volt veletlenul (?) kirakva, es ugy nezett ki, mint egy nagy, verbo punci.

  Na jo, vettem viragot is. De tovabbra sem tudom, miert kell valakit Balint napon felkoszonteni, hacsak nem Balint nezre hallgat az illeto.

 • 2011.02.15 07:43:36BKV reszelő

  Nos, ezen a napon volt a híres bálint napi mészárlás az usában. Erről híres ez a nap, nem a negédes érzelmekről.

 • 2011.02.15 08:39:33NKing

  "De egyszer kapóra jött a Valentin nap. Hazarepültem egy lányért meglepetésből előző este, mert már nagyon régen nem találkoztunk. Elmentünk egy nagyon jó olasz étterembe, utána wellness hotelbe. Két nagyon jó napot töltöttünk együtt mozival, színházzal, vacsorákkal és sétával ..."
  Tehát Árpád(28) is egy konzumidióta... gratula :D

 • 2011.02.15 10:30:25pollio

  Így megy ez ebben a szolgalelkű hazában. Régen volt november hetedike meg április negyedike, most meg van valentin-nap meg helovín. Mindig be kell nyalni a gyarmatosítóknak. :(

 • 2011.02.15 12:06:56házisárkány

  Tapasztalatom szerint akik fanyalognak amiatt, hogy miért pont ezen a napon "kötelező" virágot, csokit, plüssállatot venni, romantikázni, miért nem lehet ezt bármelyik másik napon is megtenni, na ők azok, akik bármelyik másik napon soha, de soha nem vesznek "csak úgy" virágot, csokit, plüssállatot a szerelmüknek, párjuknak, kedvesüknek, csajuknak. Ugyanez vonatkozik a karácsonyi "kötelező" szeretet ünnepére, a nőnapra, anyák napjára. Érdekes, azért még senkit nem hallottam felszólalni, hogy miért kötelező március 15-én emlékezni az 1848-49-es forradalomra, miért nem lehet ezt az év bármelyik napján megtenni.

 • 2011.02.15 20:56:34blancheneige

  Nagyon jó sztori a mézeskalács-tulipán. A Bálint-nap különben kiváló alkalom, hogy az ember eljátsszon a férfiakkal, esetleg fordítva. Nem is kerül pénzbe, és mégis hat, mert bármit is teszel, az a nap... - megváltoztatja a dolgok értelmét.
  Az egyik évben este fél tizenegykor megcsengettem a régi szerelmemet egyszer. Azonnal felhívott, félórás beszélgetés (Bálint-napról szó sem esett természetesen), és utána lassan elkezdődött szövődni-újraszövődni a kapcsolat. Másik eset: azon a napon épp nagyot kirándultunk a társasággal, mindenki beleélte magát a Bálint-napba egy doboz csoki erejéig, amiből csak a párok kaphattak egy-egy kockát. Az a tag is ott volt, akit előzőleg szerettem, de éppen egyedül, és én vásottan a szemébe nevettem, hogy úgysem érdekli már, hogy mi van velem. Kerek egy hónapig bizonygatta utána, hogy mennyire nem vagyok mindegy neki.
  Ennyit arról, hogy a srácokat nem érdekli. Nem egy fenét, még az exeket is meg tudja mozgani egy-egy pozitív vagy negatív visszajelzés. Arról, hogy miért pont erre a napra időzíti egy-egy jókívánság vagy banális link elküldését a város hírhedt Don Juanja - talán nem is érdemes beszélni.

 • 2011.02.16 01:11:17Phátyol Ferenc

  micsoda "férfi"jaid voltak Blanche. soha éleemben nem hívtam vissza nőt, aki megcsörgetett, és nem is fogok. ha akar vmit, fel tud hívni.
  dew gondolom neked ne is férfi kell, hanem öleb:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta