TREND

Japán fétis: hogyan tanít élni és szeretni a manga?

2011. január 23., vasárnap 17:51

Hello Kitty, Moncsicsi, Tamagocsi, Pokémon, Ultraman és Astro Boy: csak néhány azok közül a japán figurák közül, amelyek az utóbbi évtizedekben meghódították a világot. A legismertebb manga- és animekarakterek most kiállításon mutatkoznak be, ahol bepillanthatunk a japán emberek figurákkal átitatott mindennapjaiba is.

A manga és anime műfaját mostanra már szinte senkinek sem kell bemutatni: a japán képregények és rajzfilmek – illetve a mintájukra készült alkotások – az utóbbi időben hihetetlen népszerűségnek örvendenek.

Sikerük egyik titka, hogy az általános nyugati gyakorlattal szemben szinte már a kezdetektől számítottak az idősebb korosztályok figyelmére is, karakterek köré szőtt izgalmas történeteik nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek igényeit is szem előtt tartották. A szórakoztatóipar egyik legerősebb és a konkurenciát maga mögé utasító ágává nőtték ki magukat.

Eligazodni a fanatikusok tudnak

A manga- és animekarakterek rengetegében sokszor csak a legfanatikusabbak tudnak eligazodni, viszont ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy pusztán érdeklődőként is rácsodálkozhasson erre az egészen sajátos világra.

A Japán Alapítvány jóvoltából nemrég a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Japán, a karakterek birodalma címmel nyílt nagyobb kiállítás a témában: dicséretes módon nem csak a rajongókra számít, a karakterekre a japán társadalom mindennapjainak szempontjából is koncentrál. Egészen furcsa, valahol mégis magától értetődő a látvány, ahogy a legkisebbektől a középiskolásokon és komoly(nak látszó) üzletembereken keresztül a nagypapáig mindenki ezer szállal kötődik ezekhez a jellegzetes figurákhoz.

A karakterek a japán mindennapok részei

A kiállítás a manga- és anime-szubkultúrát nem önmagában, hanem a japán élet mindennapi részeként mutatja be. Többek közt pillanatképeket láthatunk például a japán emberek életéből, akik számára elengedhetetlen és természetes kellékek az említett karakterek, de a japán történelem egyes momentumai is megjelennek.

Míg az egyik fotón egy öltönyös menedzser vágyakozva vizslat egy mangababát a kirakatüvegen keresztül, a másikon egy vigyorgó nagypapa szürcsölgeti kávéját az unokáktól kapott animefigurás bögréből.

A legnagyobb rajongók a háziasszonyok

Az egészben mégis az a szép, hogy náluk ez nem holmi hóbort: a mangaolvasás egészen mindennapos tevékenység, a legnagyobb karakterőrültek pedig nem mások, mint a háziasszonyok. Legyen szó egy Hello Kitty-s mamuszról vagy egy másik szeretnivaló karaktert formázó mosogatószivacsról, a japán feleség kelléktárából egyik sem hiányozhat.

Mint kiderült, nem is annyira meglepő módon a középiskolás lányok népes tábora is él-hal a karakteres csecsebecsékért: a kiállítás rendezői ennek érzékletes szemléltetésére egy komplett lányszobát berendeztek.

A takaros kis enteriőr melletti felirat azonban nem győzi hangsúlyozni: a Hello Kitty-s tárgyakkal – papucs, éjjeliszekrény, takaró, melegítő, rádió, táska, tolltartó... – csordultig pakolt díszlet korántsem egy fanatikus szobáját imitálja: a bizarr látvány bizony egy átlagos tinédzser mindennapjaira jellemző. Nem kevésbé viccesek azok a figurák, amelyeket a fiatalok díszként aggatnak a mobiljukra, ezek ugyanis sokszor jóval nagyobbak magánál a telefonnál is, sőt: egyszerre olykor 3-4-et is hurcolnak magukkal.

A mangafigurák nem csak példaképek, hanem szerelmek is

A Japán történetéhez ezer szállal kötődő karakterkultúra tulajdonképpen együtt nőtt fel a '60-'70-es évek nemzedékével, ennek köszönhetően a japánok egyenesen úgy tekintenek ezekre a figurákra, mint a barátaikra, személyes ismerősként kezelt hőseikre, akik nem csak példaképekként működnek, de sokszor a szerelmeikként is funkcionálnak. „Ők tanítanak meg minket élni és barátkozni, és általuk alakul ki a gyűjtögetésre és a harcra való hajlamunk is” – olvashatjuk a kiállításon.

A tárlat a mindennapi gyakorlat bemutatása mellett az '50-es évektől kezdve napjainkig végigzongorázik a legfontosabb manga- és animekaraktereken, ami egészen kézzelfoghatóvá teszi az elmúlt évtizedek során lezajlott figura-evolúciót. Az évtizedenkénti bontásból megtudhatjuk, hogy az '50-'60-as évek legnépszerűbb figurái például az először '52-ben színre lépett Astro Boy és a képernyőn a hatvanas években feltűnt Ultraman. Az utóbbi hős történeteinek néhány képkockáját magunk is figyelemmel kísérhetjük a kiállítótérben: a jelmezben, kisméretű makettek között parádézó színészek játéka ma már inkább megmosolyogtató, de éppen ebben rejlik ennek a kis időutazásnak a kétségtelen bája.

Ultraman egyébként óriási bábu formájában is képviselteti magát a kiállításon, ahogy a Hello Kitty kiscicája is hatalmas méreteket ölt.

Amire a kevésbé fanatikusok is emlékeznek: Moncsicsi és Tamagocsi

Egészen meglepő, hogy a Hello Kitty és a Moncsicsi is a hetvenes évek szülötte. A majomszerű figura a mai napig nagyon népszerű hazánkban is – emlékezetünkben még élénken él az akkor (a '80-as években) még kislány Ullmann Mónika Moncsicsi című örökzöld slágere. Egyébként a karakterek a hetvenes években gyűrűztek csak be igazán a felnőttek világába.

A nyolcvanas évek nagy változásai közé tartozott, hogy a tévésorozatok és a mangák mellé a Nintendo otthoni videójáték-programokat dobott piacra, így teljeskörűvé válhatott az élvezet. Ezen időszak legnagyobb sikereként a Mobile Suit Gundam című sorozatot tartják számon, amely „a komplex emberi forma és a fejlett robotkonstrukció miatt a japán karakterkultúra csúcsának is tekinthető”.

Tamagocsi a kedvenc háziállat

A '90-es évek egyik nagy slágere a Tamagocsi volt, amelyből világszerte közel 40 millió fogyott. Az otaku-kultúra ekkor virágzott fel igazán: ezt a kifejezést az első média-agymosott generációra, a szinte csak négy fal között, a számítógépes játékok, képregények és sorozatok bűvkörében élő fiatalokra használják.

A kiállításról természetesen nem hiányozhat a Pokémon sem, de az ismertebb karakterek mellett a nálunk talán kevésbé ismert figurákkal is megismerkedhetünk. A február 14-ig, ingyenesen látogatható tárlat előnye, hogy nem csak az anime- és mangarajongóknak lehet élmény: kevésbé érintett, külső szemlélőként is belefeledkezhetünk a látottakba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta