A lift tükrében rúzsozom a szám - napi 20 perc a tükör előtt

A brit nők átlagosan napi 20 percet töltenek a tükör előtt sminkeléssel. Ennek kapcsán felmerült a kérdés: hogyan viszonyulnak a nők a tükrökhöz? Van, aki tükörfüggőnek tartja magát, bár inkább önismereti okokból nézegeti magát, másokat viszont szinte egyáltalán nem érdekel a saját tükörképe.

Egy felmérés során 1000 brit nőt kérdeztek meg arról, hogy mennyi időt töltenek a tükör előtt: az eredmény szerint évente mintegy öt teljes napot, átlagosan tehát körülbelül 20 percet naponta.

Smink nélkül el sem indulnak

Annyi rúzzsal, amennyit egy nap alatt elhasználnak, egy Londontól New Yorkig tartó vonalat lehetne húzni, ehhez jön még hozzá 4000 liternyi alapozó. 40%-uk azt nyilatkozta, hogy eszébe sem jut smink nélkül elhagyni a házat. 19%-uk inkább az élelmiszeren spórol, mint a szépségápoláson, és minden negyedik nő úgy véli, hogy a kozmetikumok nem luxus-, hanem alapvető fontosságú cikkek. A megkérdezettek több mint fele állította, hogy a válság egyáltalán nem befolyásolta a szépségápolásra költött összeg mértékét.

Bár az eredmények felsorolásakor nem részletezték, a tükör előtt töltött idő nemcsak a sminkelés rituáléját jelentheti. Ide tartozik a frizura adjusztálása és a napi öltözék kiválasztása is. Ehhez még csak a Hófehérke gonosz mostohájáéhoz hasonló önimádat sem kell, hiszen nagyon sokan reflexszerűen kezdenek a külsejük igazgatásába bármilyen tükröződő felület láttán, legyen az visszapillantó vagy kirakatüveg.

Tükörfüggő csajok

Minket a sminkelési szokások helyett inkább a nők tükörhöz való viszonya érdekelt, ezért szúrópróbaszerűen megkérdeztük erről néhányukat: kiderült, hogy a külső mellett a lélek ápolásának eszköze is.

Dóra például tükörfüggőnek tartja magát: „Ha gondolkoznom kéne, hogy mi az, ami nélkül biztos nem tudnék élni, a listán előkelő helyen szerepelne a tükör. Minden tükröződő felületbe bele szoktam nézni, hogy látom-e magam. Legutóbb a Tate Modernben láttam egy képet, ami egy tükör volt: felnevettem, hogy bárki is csinálta, a kedvenc művészem. A tükörfüggő csajoknak az a része, amelyikbe én is tartozom, nem feltétlenül hiúságból nézegeti magát folyton. Ennek összetettebb a lélektana: szeretném látni, hogy bizonyos emberekre, helyzetekre hogy reagálok, szeretnék a tükrön keresztül kapcsolatba lépni magammal, az önismerethez ez is kell. De ha a napi rutin kell percekre lebontva: a smink kb. 7-9 perc, a hajam 5-7 perc, a ruha 8-13 perc. A lélektani tükörbe nézés nettó 13-29 perc aprókra szórva a nap folyamán.”

Csak az arcomat nézem

Juli hasonló véleményen volt: „Gyakorlatilag akkor nézek tükörbe, ha csak alkalmam adódik, de csak az arcomat nézem. Ennek az az oka, hogy apukámtól kaptam egy kb 2,5 x 1,5 m-es tükröt, olyan balettosoknak valót. Ez karcsúsít, és az évek során átalakította a testtudatomat. Mindig úgy indulok el otthonról, hogy hej, de jól nézek ki, és hiába nem így van, én ezt hiszem, így mások is elhiszik - legalábbis bízom benne. A legrosszabb tükörképet az irodaházak mosdójában és üzletek próbafülkéjében elhelyezett tükrök adják, ezeket nagyjából csak felületes ellenőrzésre használom. A liftben elvárom, hogy legyen tükör, de általában csak grimaszolok benne.”

A lift tükrében rúzsozom a szám

Noémi viszont nem ápol ilyen szoros viszonyt a tükrökkel: „Szerintem mindennel együtt 15, legfeljebb 20 perc, amit naponta szépítkezéssel és készülődéssel töltök. Néha azt gondolom, többet kéne rászánni, de mindig akad valami, ami fontosabbnak tűnik. Persze, én is belepillantok a visszatükröződő felületekbe, de nem állok le bámulni magam."

Eszter pedig a legrövidebb időt is profin megtanulta kihasználni: „Pontosan tudom, hogy amíg leérek a harmadik emeletről, elég ahhoz, hogy a lift tükrében kirúzsozzam a szám – persze, amikor más is beszáll, nem szórakozom ezzel. De az ilyen üresjáratok nagyon jól jönnek, amikor késésben van az ember.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra