Dögös az öltönyöd: kiöltözve jobban lehet csajozni

Az öltönyben végzett duguláselhárítás, a lakásfestés és a fűnyírás extrém sport. A Nemzetközi Öltözz Ki Nap első rajtján 25 ezer ember húzott öltönyt, az Így jártam anyátokkal Barneyjának inspirálására. A felhívás értelmében bármit csinálhatsz aznap, feltéve, ha talpig öltönyben teszed. A résztvevők elmesélték tapasztalataikat az egész napos öltönyben mászkálás örömeiről. Olvasóink szavazhatnak, melyik a legcsinosabb férfi és nő.

Október 13-án szerdán este különleges gyülekező zajlott a Petőfi Sándor utcai Silenus Pub-ban, ugyanis az 1 négyzetméterre eső öltönyösök aránya percről-percre növekedett a
Suit Up! Nemzetközi Öltözz Ki Nap alkalmából: „Futni mész reggel? Söpröd a leveleket a lépcsőről? Bringával mész munkába? Fested a lakást? Ívhegesztesz a Margit hídon? Mindegy mit teszel, viselj egész nap öltönyt (kosztümöt), és este gyere, koccints velünk a Nemzetközi Öltözz Ki Nap alkalmából!” – szól a felhívás az esemény Facebook oldalán.

Az öltöny a vidámság szimbóluma

A happeninget egy tévésorozat szereplője inspirálta, nevezetesen az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) Barneyja. A Neil Patrick Harris által alakított karakter, Barney Stinson, imádja a nőket és mindenhova öltönyben megy, kivéve temetésre, mert szerinte az öltöny a vidámság szimbóluma. Kellemes csalódás volt, hogy ezen az estén nem valami öncélú puccparádéba csöppentünk, hiszen a kifinomult, egyéni ízlés vonult fel előttünk. „Már kora reggel érkeztek hozzánk olyan fotók, ahol az illető öltönyben nyír füvet, vagy éppen öltönyösen dugulást hárít” – meséli Szilvási Péter a nemzetközi mozgalom magyarországi ágának szervezője.

25 ezer ember hordott öltönyt

A szakáll is dögös

A szőr erőt és érettséget sugároz - mondta egy interjúalanyunk a szakálltrendekről írt cikkünkben. A megkérdezett nők zöme úgy tartja, hogy a szakállas pasi jobb szerető. Régen elmúltak azok az idők, amikor az arcszőr az ápolatlanság jelképe volt. Ma épp ellenkezőleg van.

„Ez az első alkalom, mellyel hagyományt szeretnénk teremteni. Nem csak a ruha teszi az embert, csupán segít kihangsúlyozni a stílust. Országosan 25 ezer ember csatlakozott hozzánk, és tevékenykedett egész nap öltönyben/kosztümben.”

Az öltöny és elegancia ünnepnapja alkalmából kihirdették a Nemzetközi Öltözz Ki Nap budapesti résztvevői számára a "Pózolj öltönyben" című versenyt is, melynek fődíja egy öltöny volt a Mr. Sale jóvoltából.

Az este folyamán fotósarok várta az érkezőket, ahol stílusos környezetben öltönyben / kosztümben pózolhattak az érkezők. Az V. kerületi rendőrség jóváhagyta a lasertag-párbajt, így az est fénypontjaként megtarthatták a beharangozott lézerháborút - szintén öltönyben - ami az esemény totemállatának számító Barney kedvenc sportja. Ehhez egy pisztoly kell, mely lézerjelet vetít ki, amely ha találkozik a játékosok mellényével, kijelzi rajta a találatot.

Szavazzatok kommentben!

Kedves olvasók! Az alábbi, hat bemutatott csinosra kalibrált fiú és lány közül szavazhattok arra, melyik a leginkább snájdig. A férfiak közt László, Attila és Péter került be a mezőnybe, a női versenyzők: Ágnes, Zsuzsa és Judit.

Azt hitték, előléptettek

László (23) szervizdesk-koordinátor: „Amit legutoljára vásároltam, nem kapcsolódik a mai este apropójához, mert nem öltöny volt, hanem egy Puma-póló. Ez az öltöny sem új, amit ma felvettem: 4 évvel ezelőtt ebben ballagtam (de nem látszik rajta). Régóta szeretnék venni új öltönyt. A mai este lényege, hogy azonosuljunk az Így jártam anyátokkal Barneyjával, aki még pizsama helyett is öltönyben alszik. Aki csatlakozik, igenis érezze jól magát talpig elegánsan és azonosuljon a karakterrel. Barney mindig mondja a haverjainak, hogy „öltözz már ki végre”. A felhívásnak megfelelően, én is egész nap ebben az öltönyben voltam, így a munkahelyemen meg is kérdezték tőlem délelőtt a futárok, hogy „mi van, előléptettek?!”

Elég nagy a konkurencia

Attila (25) mérnök-informatikus: „Öltönyben jobban lehet csajozni. Ritka alkalom, amikor ennyi elegáns ember van egy helyen, mégsem zajlik sem esküvő, sem temetés. Ami a ruhákat illeti, elég nagy a konkurencia, de ma este összeköt bennünket az alkalom. Néha hétköznap is felveszem, ha úgy adódik. Otthon sok nyakkendőm van, használom is őket, ha kell. Legutoljára a Play nevű szórakozóhely megnyitó bulijára öltöztem ki. Szerintem kiöltözni egyáltalán nem sznobság, hiszen ez is egy stílus, ugyanúgy, mint megannyi más irányzat. Mivel a résztvevőktől követelmény volt az egész napos öltöny-viselés, bárhova is mentem, elég kínosan éreztem magam a trolin, mert az emberek megbámultak. Nem is gondolnánk, hogy mennyire szokatlan trolin, villamoson öltönyös embert látni."

Bulisabb öltönyök a láthatáron

Péter szerint az öltönyviselés nem csak szokás, hanem életmód: „Eleganciával jobban lehet érvényesülni a mindennapokban, hiszen emeli az ember respektjét, ha öltönyben jelenik meg egy kiállításon vagy egy esten. Ám egy szórakozóhelyen talán már kinézik az öltönyös illetőket. A ma esti alkalomra egy bulisabb, lazább fazont választottam, mint amiben egész nap voltam: az egy hivatalosabb fazon volt. Szeretem a klasszikus vonalú öltönyöket, szívesen hordanék Hugo Boss-t vagy Armani-t is, ám nem csak az öltöny fajtája számít, hanem az is, milyen inget és nyakkendőt választunk hozzá. Az összkép számít. Természetesen sok nyakkendőm van otthon, a gimnázium óta kapom őket ajándékba, valamelyiket már nem hordom, mert egyszerűen kiment a divatból.”

Az elegancia önmagában kevés

Ágnes (23) egyetemi hallgató: „Ma a buli kedvéért öltöztem ki, nagyon jó ötletnek tartom a megmozdulást. Szeretem, ha egy férfi elegáns, sokat számít. Persze az elegancia önmagában nem elég, a személyiséggel együtt alkot egységes egészet. Legutoljára egy kék színű Orsay hosszúpulóvert vettem magamnak, de leginkább egy bőrkabátra vágyom. Ma este nem érkeztem tervvel, hagyom, hogy történjenek a dolgok. A hangulat kiváló és sok jó fej emberrel lehet találkozni.”

Az öltönyös ember bizalomgerjesztő

Zsuzsa (21) főiskolai hallgató: „Igaz, hogy nem csak a ruha teszi az embert, de szerintem is sokat számít, hogyan öltözik egy pasi. A tökéletes elegancia a hétköznapokban természetesen nem elvárás, de azért megnézem, ki mit visel. Az ember lehet könnyedén is elegáns, vagy sportosan elegáns, rengeteg variációt kínál a divatvilág. Én elég sűrűn veszek új ruhát, nem is tudom, mit vettem utoljára... azt hiszem egy rövid ujjú blúz volt. Biztos, hogy egy elegáns ember könnyebben eléri a célját, gondoljunk csak egy állásinterjúra – nem a legfontosabb a kinézet, de sokat számít. Az első randin nem kellene, hogy annyit számítson a ruha, ha a felek már megismerkedtek előtte. Az öltönyös ember mindenesetre bizalomgerjesztő."

Az esti lasertag-párbajhoz öltözve

Judit (24) építész: „Valóban nem csak a ruha teszi az embert: a külső és belső tulajdonságok együtt alkotják az összképet. Ma a barátommal együtt érkeztem, így mai eleganciám csak neki szól. Nagyon várom már az esti lasertag-párbajt. Természetesen, mint minden nő, én is szeretek vásárolgatni: egy hosszú ujjú pólót vettem legutoljára. Amíg az ember emlékszik rá, mikor és mit vásárolt utoljára, nincs probléma! Amit az utcán látok, a hétköznapi divat szintjét, az a cicanadrág visszatérése. Magamnak valami tartós, többször hordható ruhadarabot választanék őszi, utcai viseletre - egy dögös bőrkabátot elfogadnék."

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Mustra