Vámpírok vs. Ed Hardy: a szülők rémálma a tanévkezdés

A Twilight vagy az Avatar nemcsak a moziban kasszasiker, de a tanévkezdés előtt is dől a pénz a trendi, mozihősös írószerek eladásából. Ha idén lépést akarunk tartani a divattal, több tízezer forint körüli összegekkel számolhatunk az iskolatáska, tolltartó, toll, ceruza, és füzetek beszerzésekor. Ehhez jönnek még a drága tankönyvek, az extra kiegészítők, és a sportfelszerelés. A szülők rémálma évről évre a tanszervásár, mi kíváncsiak voltunk az idei kínálatra és árakra a hipermarketekben és a kisebb papír boltokban.

Pillanatok kérdése, és a gyerekes családok számára újra kezdődik a napi verkli: a korai kelések, a gyerek elindítása az iskolába, a sárfoltos ruhák mosása, és a házi feladatok kikérdezése. A nyári lazaság után az első sokk tanévkezdés táján akkor éri a szülőket, amikor elindulnak beszerezni a szükséges írószereket, füzeteket, tolltartókat és táskákat, és szembesülnek azok áraival.

„Évről évre rosszabb a helyzet. Amikor elsőbe ment a gyerek, még jó volt a sima füzet is, most már csak a Hannah Montanát hajlandó leemelni a polcról. Még meg sem vettük a tankönyveket, listát sem kaptam a tanároktól a kiegészítőkről, de máris több ezer forint mínuszban vagyok annak köszönhetően, hogy bekukkantottam néhány papír boltba. Első körben már néhány füzet és ceruza megvásárlása után is fennakadtak a szemeim a kasszánál. És még nem beszéltünk a tolltartóról, az iskolatáskáról és társairól” – panaszkodik Éva, a bolti eladóként dolgozó kétgyermekes édesanya. A hipermarketek hetek óta ontják a tanévkezdéssel kapcsolatos reklámokat, míg a magán papírboltok csendben kivárnak. Végül úgyis minden elfogy, iskolai szerekre ugyanis mindig szükség van.

Bolti körképünkkel a trendeket, a lehetőségeket, és az árakat próbáltuk feltérképezni a Tescóban, Auchanban, és a Kes papírban.

A tinédzsereknél hódít a Twilight és az Avatar

Az idei év filmsikerei a tanévkezdésnél is felbukkantak. A hipermarketekben egész polcokat szenteltek az Alkonyatnak, az Avatarnak, a Hannah Montanának, a High Scool musicalnak, a Verdáknak és a Toy Story 3-nak. Utóbbiakkal a fiatalabbakat célozzák meg, míg az Avatar és az Alkonyat a tinédzsereknél befutó. „A lányom igazi Twilight fan, ezért kiszámoltam, mennyibe kerülne, ha mindent megkapna a kínálatból. Kerekített számokkal dolgoztam: a hátizsák 8000 Ft, a tolltartó 3000 Ft, a színes ceruza 900 Ft, a pénztárca 3000 Ft, a toll 500 Ft, a faragó 400 Ft, a mobiltelefon tartó 2500 Ft, a grafit ceruza 400 Ft. Ez összesen 18 700 Ft. Hozzáteszem, hogy a nyolcezer forintos hátizsák véletlenül sincs ellátva merevítővel, ami segítene, hogy a gyerekemnek ne legyen már 15 évesen görbe a háta – teszi hozzá a tíz éves lányát egyedül nevelő Dóra. „Mi Avataros füzeteket, és dossziékat vásároltunk egy másik hipermarketben.  Háromezer forintból kijöttünk, de ez csak töredéke annak, amire szükségünk lesz a tanév során” – teszi hozzá egy másik anyuka, Móni.

Az Alkonyat és az Avatar sztárjait felvonultató iskolaszerek árait elnézve nincs egyszerű dolga annak a szülőnek, aki mindezt meg akarja vásárolni a gyermekének. Ezen felül ugyanis az egyéb tanszerek, illetve a tankönyvek és a tornafelszerelések is kitesznek majd körülbelül húszezer forintot.

A kis papírboltok is nagyot kaszálnak

Bár mindig a hipermarketek kínálják a legolcsóbban az iskolai felszereléseket, a kisebb papírboltok is nagyot kaszálnak a tanévkezdésen. A hipermarketben 150 Ft-os áron megvásárolható Avataros füzet például a kis cégnél száz forinttal többe kerül. Ha egy egész füzetcsomagot nézünk, máris 1000-1500 Ft-tal fizetünk többet egy kis papírboltban. A kifogyóban lévő hipermarketes készleteket elnézve azonban eljön az idő, amikor ez az ár is jónak tűnik majd az utolsó pillanatban kapkodó szülők szemében.

Ed Hardy felszerelés csillagászati áron

A kis cégek, magán papírboltok előnye, hogy ők szélesebb választékkal dolgoznak. A Coca–colás tolltartótól az Elvis Presleys füzeteken át a Marilyn Monroes radírig bármi megvásárolható, csak pénzzel kell bírnia a szülőnek. Az újságíróként dolgozó Katának két tinédzser fiúgyermeke van, és nem probléma számára, hogy mindkettőnek a legjobb felszerelést vásárolja meg.

„A fiaimnál most az Ed Hardy cuccok hódítanak. Vannak pólóik és kapucnis felsőik is ebből a márkából. Itt a boltban az Ed Hardy hátizsák 12 000 Ft-ba került, a tolltartókat darabonként 5000 Ft-ért vettük meg. A füzetek 400 Ft körül mozognak, a tollak 2000 Ft-ba kerültek. A két fiúra több mint negyvenezer forintot költöttem. Erre jönnek majd az extra kiadások és a tankönyvek. De hát  ha az egyiknek megveszem, a másiknak is muszáj. Szerencsére a férjem nem keres rosszul, így megengedhetjük magunknak” – teszi hozzá mosolyogva a családanya.

A szegényeknek csak alapdolgokra futja

Bár a kínálat néhány évtizede még nem volt ekkora, a maga módján minden generáció igyekezett követni az aktuális divatot az iskolaszerek területén is. Volt, amikor a szagos radír volt a menő, vagy éppen az emeletes tolltartó élte divatját, most épp a vámpírok és a navik hódítanak. De trendek ide vagy oda, a szegényebb szülőknek valószínűleg sosem volt könnyű dolguk. A hetedik kerületben élő Magdi négy gyermeket nevel, így számára mindig problémát jelent az iskolakezdés „Amikor szavazni kellett a fiamék osztályában, hangosan támogattam az iskolai köpeny használatát. A többi szülő leszavazott. Pedig a hetedik kerület nem a gazdagságáról híres. Nekünk mindig nagy problémát jelent a tanévkezdés. Bár ma már lehet kérni az ingyenes étkezést és az ingyenes tankönyvellátást, mégis füzetet, táskát, ceruzákat nekünk is vennünk kell a gyerekeknek. Szerencsére ilyenkor az önkormányzat is támogat bennünket, de még így se tudunk, csak alapdolgokat vásárolni a gyermekeinknek ” – meséli az évek óta munkanélküli anya.

Praktikusan és olcsón

Nos, a hipermarketek kínálatában „legolcsóbb” felirattal ellátott termékek között válogathat az, akinek nincs kedve vagy pénze a figurás, trendi, drága dolgokhoz. Vonalas és kockás füzetet kaphat a szülő 19 Ft-ért is, szemben a 150 Ft-os mozi hősössel, de a színes ceruzák, vonalzók és radírok is jóval olcsóbbak, ha nem adunk a látszatra. A körzőt 1500 Ft helyett 189 Ft-ért, a vonalzót 300 Ft helyett 70 Ft-ért, vízfestéket 130 Ft-ért, sima ceruzát 80 Ft-ért, tolltartót 800 Ft-ért, sőt – ha még nincsen iskolatáskája a gyereknek – 8000-12 000 Ft helyett 6000 Ft körüli összegért is vásárolhatunk. Utóbbi egészségesebb is, mint divatos, mozi hősös társa, hiszen merevítővel ellátott ún. anatómiai iskolatáskának minősül.

Persze így sem ússzuk meg párezer forint alatt a tanévkezdést, mégis olcsóbb, mintha mindenből a legmárkásabbat választanánk. Egy dologra azonban vigyázni kell. Pillanatok kérdése, és a hipermarketek készletei elfogynak, így tehát minél tovább halogatjuk a vásárlást, annál mélyebbre kell majd nyúlnunk a zsebünkben.

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek