TREND

Flitteres terror - Fagyiba fulladt a Divathét

2010. július 19., hétfő 14:18

Rejtély, hogy kik, mit és milyen szándékkal szórtak a Spree vizébe, de ennyire unalmas kollekciókat rég láttam, mint a lezárult Berlin Fashion Weeken. Kilúgozott pasztellszínek, ezerszer látott szabások, Pin Up témák és biztonsági játék jellemezte az eseményt. Feltűnt viszont idén is a magyar Je Suis Belle a bemutató tervezők közt.

Berlint izgalmas és pezsgő városként szokás számon tartani, ami divat szempontjából is megerősödött az utóbbi években. Ha teljesen nem is zárkózott fel a négy nagy divat-fővároshoz, nagy léptekkel haladt a nyomukban, egy sajátos kísérletező-minimál hanggal, számos izgalmas üzlettel. De hogy a július 7-10. közt tartott 2011-es tavaszi-nyári bemutatókkal nem történt nagy előrelépés, az is biztos. Számunkra fontos még, hogy a Je Suis Belle ismét képviseltette magát a trendszemlén, erről később.

Flitternadrággal terrorizáltak

Túltengett a lazacrózsaszín és a semleges vizezett árnyalatok, a másik végleten retinaszaggató neon-naranccsal és piros flitternadrágokkal terrorizáltak. A mintákban sem volt köszönet, a legrosszabb 90-es éveket idéző batikolt és pszichedelikus kanapéminták kerültek elő – ha például a Bahia-boltos falvédőkre hajazó ruhákat élőben látom, egész biztosan felkiáltottam volna, hogy „Kérem, kapcsolja ki!” És akkor arról még nem is szóltam, hogy a kelleténél többen inspirálódtak Alexander Wang 2010-es tavaszi-nyári, sportos kollekciójából. Csak remélni tudom, hogy a szeptemberben kezdődő divathét-sorozaton ennél több fantáziát tanúsítanak majd a nagy nemzetközi divatházak.

A Lala Berlin a százszor is lerágott szafari toposzt interpretálta, bár ne tette volna. A kötött holmik másodéves textilszakosok anyagkísérleteire hajaztak, az anyagok képen is csúnyának tűntek. Egy leopárdmintás lamészoknyától szó szerint kirázott a hideg, a vége felé bemutatott egyszerűbb göncökről pedig az jutott eszembe, hogy ezt meg tudom venni a H&M-ben is. Ugorjunk.

Pin Up rémület

A németek valamiért nagyon vonzódnak a Pin Up témához, Lena Hoschek a teljes kollekcióját erre építette. A rózsás, pöttyös ruhák cukiságfaktorát szegecsekkel igyekezett durvítani. Egy-két helyen ugyan kitalált a masnikra érdekes megoldásokat, ezen túl nem igazán jutott. Az a plasztik harisnya meg, amitől konkrétan műanyagnak tűnt a modellek lába, egyenesen rémisztő volt. De felvevőpiac van, ők imádni fogják.

A Kaviar Gauche tervezőpárosát sokáig a legígéretesebb német divatexportcikknek tartották, de ez a szezon nekik sem jött össze. Nem mintha a ruhák ne lettek volna kellemesek a szemnek, biztosan jól is fog állni néhány színésznőn a vörös szőnyegen, de a fagylaltszíneket meg a rockos ékszereket is láttuk már elégszer, az utolsó ruhánál pedig megerősödött a gyanúm, hogy túlontúl sokszor nézték újra a Viktor&Rolf 2010-es tavaszi-nyári showját.

Íme a magyar tervezők

Hogy egy kevés jót is mondjak, a Schumacher (semmi köze az autóversenyzőhöz) bemutatóján szépek voltak a perforálással megmunkált bőr és selyemanyagok. A kedvenc ruháimat Perret Schaadnál találtam, nem nagyon, de egy kissé elrugaszkodott szabászi megoldásai miatt.

Végül, de nem utolsósorban kanyarodjunk rá a magyar vonatkozásra: a Je Suis Belle tavaly után idén is a német fővárosban mutatta be a jövő nyári kollekcióját. Nagy újítást most tőlük sem láttunk, de ez egy bevallottan best of-kollekció volt, a korábbi szezonokban megismert vörössel, kékkel, feketével és szürkével. Anyagokban most dzsörzé helyett fényes lenvásznat használtak, ami izgalmassá tette a felületek és színek rétegzésével való játékot. Az extravagáns kiegészítőket a frissen diplomázott Mrs. Herskin szállította, de nagyon látványosak voltak a Szőke Gábor Miklós szobrainak printjeivel díszített darabok is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta