Flitteres terror - Fagyiba fulladt a Divathét

Rejtély, hogy kik, mit és milyen szándékkal szórtak a Spree vizébe, de ennyire unalmas kollekciókat rég láttam, mint a lezárult Berlin Fashion Weeken. Kilúgozott pasztellszínek, ezerszer látott szabások, Pin Up témák és biztonsági játék jellemezte az eseményt. Feltűnt viszont idén is a magyar Je Suis Belle a bemutató tervezők közt.

Berlint izgalmas és pezsgő városként szokás számon tartani, ami divat szempontjából is megerősödött az utóbbi években. Ha teljesen nem is zárkózott fel a négy nagy divat-fővároshoz, nagy léptekkel haladt a nyomukban, egy sajátos kísérletező-minimál hanggal, számos izgalmas üzlettel. De hogy a július 7-10. közt tartott 2011-es tavaszi-nyári bemutatókkal nem történt nagy előrelépés, az is biztos. Számunkra fontos még, hogy a Je Suis Belle ismét képviseltette magát a trendszemlén, erről később.

Flitternadrággal terrorizáltak

Túltengett a lazacrózsaszín és a semleges vizezett árnyalatok, a másik végleten retinaszaggató neon-naranccsal és piros flitternadrágokkal terrorizáltak. A mintákban sem volt köszönet, a legrosszabb 90-es éveket idéző batikolt és pszichedelikus kanapéminták kerültek elő – ha például a Bahia-boltos falvédőkre hajazó ruhákat élőben látom, egész biztosan felkiáltottam volna, hogy „Kérem, kapcsolja ki!” És akkor arról még nem is szóltam, hogy a kelleténél többen inspirálódtak Alexander Wang 2010-es tavaszi-nyári, sportos kollekciójából. Csak remélni tudom, hogy a szeptemberben kezdődő divathét-sorozaton ennél több fantáziát tanúsítanak majd a nagy nemzetközi divatházak.

A Lala Berlin a százszor is lerágott szafari toposzt interpretálta, bár ne tette volna. A kötött holmik másodéves textilszakosok anyagkísérleteire hajaztak, az anyagok képen is csúnyának tűntek. Egy leopárdmintás lamészoknyától szó szerint kirázott a hideg, a vége felé bemutatott egyszerűbb göncökről pedig az jutott eszembe, hogy ezt meg tudom venni a H&M-ben is. Ugorjunk.

Pin Up rémület

A németek valamiért nagyon vonzódnak a Pin Up témához, Lena Hoschek a teljes kollekcióját erre építette. A rózsás, pöttyös ruhák cukiságfaktorát szegecsekkel igyekezett durvítani. Egy-két helyen ugyan kitalált a masnikra érdekes megoldásokat, ezen túl nem igazán jutott. Az a plasztik harisnya meg, amitől konkrétan műanyagnak tűnt a modellek lába, egyenesen rémisztő volt. De felvevőpiac van, ők imádni fogják.

A Kaviar Gauche tervezőpárosát sokáig a legígéretesebb német divatexportcikknek tartották, de ez a szezon nekik sem jött össze. Nem mintha a ruhák ne lettek volna kellemesek a szemnek, biztosan jól is fog állni néhány színésznőn a vörös szőnyegen, de a fagylaltszíneket meg a rockos ékszereket is láttuk már elégszer, az utolsó ruhánál pedig megerősödött a gyanúm, hogy túlontúl sokszor nézték újra a Viktor&Rolf 2010-es tavaszi-nyári showját.

Íme a magyar tervezők

Hogy egy kevés jót is mondjak, a Schumacher (semmi köze az autóversenyzőhöz) bemutatóján szépek voltak a perforálással megmunkált bőr és selyemanyagok. A kedvenc ruháimat Perret Schaadnál találtam, nem nagyon, de egy kissé elrugaszkodott szabászi megoldásai miatt.

Végül, de nem utolsósorban kanyarodjunk rá a magyar vonatkozásra: a Je Suis Belle tavaly után idén is a német fővárosban mutatta be a jövő nyári kollekcióját. Nagy újítást most tőlük sem láttunk, de ez egy bevallottan best of-kollekció volt, a korábbi szezonokban megismert vörössel, kékkel, feketével és szürkével. Anyagokban most dzsörzé helyett fényes lenvásznat használtak, ami izgalmassá tette a felületek és színek rétegzésével való játékot. Az extravagáns kiegészítőket a frissen diplomázott Mrs. Herskin szállította, de nagyon látványosak voltak a Szőke Gábor Miklós szobrainak printjeivel díszített darabok is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek