A hollandok sztárok lettek a dizájnvilágban a magyar mintával

Egy csapat holland padlószőnyeg-kollekciójáról beszél mostanában a szakma. A Muurbloem Design Stúdió az egyik legizgalmasabb kortárs holland műhely, amelynek művészeti csapata csütörtök délután a defo laborban mesél a magyar népi motívum inspiráló hatásáról.

88

A hollandok mindig is elöl jártak a dizájnban. Építészetük és kreatív elképzeléseik világhírűek, most pedig eme renomé építéséhez Magyarországról jött az ihlet. A dán Ege gyár számára kidolgozott Floorfashion by Muurbloem sorozat tizenkét különféle designból áll, amelyek inspirációs forrása egy-egy ország, illetve tájegység hagyományos népi viseletének motívumkincse. A választást minden esetben hosszas kutatómunka elôzte meg, amelynek eredményeképpen többek között japán, dél-amerikai, észak-európai és grönlandi mintákat használtak fel. Az alapötlet zseniálisan egyszerű: vegyél egy-egy motívumot, csavard addig, amíg úgy nem érzed, kész van, és tedd a földre.

Huipil web

Gonnette Smits, a Muurbloem művészeti vezetője elmondta, teljesen új megközelítéssel indultank neki az EGE (dán szőnyeggyár) felkérésének. A kiválasztott motívumok rétegei egyben a kulturális sokszínűséget is megtestesítik, ahonnan az adott elképzelés származik.

Ez volna a szűr
Ez volna a szűr

Nekünk azonban egyértelműen a SZÜR névre keresztelt kompozíció a legizgalmasabb, amelynek alapját a  magyarországi pásztorok gazdagon díszített viseletének egyedülálló, jellemzôen fekete és piros szûrhímzése adja, más tradicionális magyar elemekkel kiegészítve. A motívumok a tervezés folyamán – az eredeti kontextusból kikerülve – különleges átalakuláson mentek keresztül, így ritkán látott módón mutathatják meg hihetetlen sokféleségüket, lenyűgözô szépségüket.

77

Az EGE számára ez nem az első dizájn-együttműködés volt – készített nekik szőnyegtervet Jean-Paul Gaultier, Marco Piva vagy éppen Christian Lacroix is.

A bemutatót követően kerekasztal-beszélgetés zajlik majd a hagyományok és a kortárs dizájn kapcsolatáról, a tömegtermelés és a személyre szabhatóság kapcsolatáról és a kallódó kulturális örökségről. Na meg a nemzeti identitásról, amely nem csak a dizájnba oltva maradhat fenn...

Hagyomány – Identitás – Design

defo labor – 2011. Szeptember 29. 17.00

1118 Budapest, Bartók Béla út 20.

www.muurbloem.com

www.defo.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek