Az omega-3 zsírsavak korunk egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítőivé váltak, nem véletlenül, hiszen széles az a skála, melyet az egészségügyi előnyeiről összeállíthatunk. Azok pedig, akik kifejezetten ügyelnek az egészséges táplálkozásra, az étkezés során is hozzájuthatnak. Túladagolása elsősorban akkor történhet meg, ha a teljes értékű táplálékok mellett étrendkiegészítőt is szedünk.
Így juthatunk hozzá a szívbarát tápanyaghoz
Az omega-3 zsírsavak az egészségünk szempontjából fontos, többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak, melyek természetes formában megtalálhatók a tenger gyümölcseiben, a tengeri halakban, a halolajban, a len- és chiamagban, valamint a dióban is.
Az omega-3 egyebek között alkalmas a szívbetegségeket okozó kockázati tényezők és a gyulladás csökkentésére, az agyműködés javítására.
Miután a szervezetünk nem képes előállítani az omega-3 zsírsavakat, ezért, ha nem fogyasztjuk azokat az élelmiszereket, amelyek tartalmazzák ezeket, étrendkiegészítőkkel juthatunk hozzá.
Bár a kutatások leginkább azt igazolják, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők az orvosok által javasolt adagokban a legtöbb ember számára jól tolerálhatók, ha túlzásba visszük a fogyasztását, kellemetlen mellékhatásokat is okozhat.
Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok a kellemetlen tünetek, amelyeket a túlzásba vitt omega-3 fogyasztása okozhat.
Szívritmuszavar
A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, amely egy másik potenciálisan súlyos mellékhatása az omega-3 zsírsavaknak. A pitvarfibrilláció akár életveszélyes is lehet, mert a szabálytalan szívverés növeli a vérrögök, a stroke és a szívelégtelenség kockázatát.
Korábbi kutatások azt igazolják, hogy általában az egészséges egyéneknél a halolajat tartalmazó készítmények fogyasztása kis mértékben növelheti a szívritmuszavar vagy a stroke kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a szívbetegségben szenvedőknél azonban a halolaj védelmet nyújt, hiszen lelassítja a szívritmuszavar súlyosabb szövődményeinek kialakulását és csökkenti a szívelégtelenséggel összefüggő halálozás kockázatát.
Magas vércukorszint
Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a nagy mennyiségű omega-3 zsírsav pótlása növelheti a cukorbetegben szenvedők vércukorszintjét. Ennek az az oka, hogy a nagy dózisban szedett omega-3 serkentheti a glükóztermelést, ami tartósan megnöveli a vércukorszintet.
Vérzékenység
A túl sok omega-3 egyik lehetséges kockázata lehet a vérzékenység is. Különösen igaz ez nagyobb dózisú halolaj elfogyasztása esetén. Ennek az az oka, hogy az omega-3 zsírsavak természetes véralvadásgátlóként működnek, és a vérlemezkék működésének befolyásolásával csökkenthetik a véralvadást.
Éppen ezért azoknak, akik valamilyen vérzési rendellenességben szenvednek, vérhígító gyógyszereket szednek, vagy orvosi beavatkozás előtt állnak, mindenképpen konzultálniuk kell az orvosukkal, mielőtt omega-3 zsírsavat szednének.
Emésztőrendszeri problémák
Az omega-3-kiegészítők néha olyan emésztési kellemetlenségeket okozhatnak, mint a gyomorégés, a savas reflux, a hányinger és a hasmenés. Mint kiderül, ennek részben az az oka, hogy az omega-3 zsírsavaknak enyhe hashajtó hatása is lehet, mert magas zsírtartalmuk miatt egyesek nehezebben emésztik meg.
A tünetek enyhítése érdekében érdemes kisebb dózisban szedni, és idővel fokozatosan növelje az adagot. Szintén javíthatja az emésztést, ha az omega-3 étrend-kiegészítőket étkezés közben vesszük be.
Befolyásolja az immunrendszer működését
A javasolt dózisban szedett omega-3 zsírsavak támogatják az immunrendszer egészségét, hiszen csökkentik a gyulladást, erősítik a sejtmembránokat és serkentik az egészséges immunsejtek aktivitását. A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy az omega-3 bevitele meghaladja az ajánlott napi adagot, akkor a nagy dózisú zsírsavfogyasztás csillapíthat bizonyos immunválaszokat.
Éppen ezért, aki allergiás vagy túlérzékeny a tenger gyümölcseire, annak érdemes elkerülnie a halból származó omega-3-akat, és helyette jobb, ha a növényi eredetű omega-3-forrásokat részesíti előnyben.
Álmatlanság
Míg a mérsékelt halolajfogyasztás javíthatja az alvás minőségét, addig a túl sok halolaj fogyasztása megzavarhatja az alvást, és álmatlanságot okozhat, ami idővel szorongáshoz és depresszióhoz vezethet azoknál, akik ezekre hajlamosak.
Gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet
Az omega-3 zsírsavak potenciálisan kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, egyebek között véralvadásgátlókkal, és növelhetik a vérzésveszélyt. A vérnyomáscsökkentőt szedők is legyenek óvatosak, mert a zsírsav fokozhatja a gyógyszer hatását. Az immunszuppresszánsokat fogyasztó autoimmunbetegeknek pedig számolniuk kell azzal, hogy az omega-3 zsírsavak nagy dózisban elnyomhatják az immunrendszert, valamint a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását is befolyásolják.
A kiegyensúlyozott, vitaminokban és más értékes tápanyagokban gazdag étrend gondoskodhat agyunk egészségéről is. E cikkünkből megtudhatod, milyen tápanyagokra van szüksége az agyadnak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés