Hasizomgyakorlatok toplistája szakértőktől – hatékonyság szerinti sorrendben

Öt kategóriába sorolja a Calisthenicmovement videóblog a legnépszerűbb hasizomgyakorlatokat. Legújabb videójukban a srácok azt is elmagyarázzák, hogy mitől olyan hatékony a hasizomfejlesztés Szent Grálja.

Nem véletlen, hogy már több mint 3 millió követője van a Calisthenicmovement YouTube-csatornának. A fiúk nemcsak a testfejlesztésben profik, de remekül tudják szemléltetni – és érthetően elmagyarázni – a saját testsúlyos edzéssel kapcsolatos tudnivalókat, legyen szó edzéstervezésről, a különböző gyakorlatok hibás és helyes kivitelezéséről vagy a mobilizálás fontosságáról. 

Legújabb videójukban azt mutatják meg, hogy hatékonyság és biztonságosság szempontjából melyek a lehető legrosszabb és legjobb hasizomgyakorlatok. A hatékonyság alatt itt azt kell érteni, hogy mennyire intenzíven dolgoznak a hasizmok „önállóan”, más izomcsoportok besegítése nélkül, illetve komolyabb mobilitás hiánya mellett.

Egy olyan haladó szintű saját testsúlyos gyakorlat például, mint a lábfej rúdhoz emelése a húzódzkodó állványon függeszkedve azért kerül az „elmegy” csoportba, mert kellő mobilitás hiányában nem tudjuk olyan mértékben terhelni a hasizmokat, mint amennyire azt a gyakorlat megkívánja.

Ami pedig a különböző izomcsoportok csapatmunkáját illeti: a támaszmérleg kivitelezése során például könnyen megeshet, hogy a kevésbé fejlett kar- és vállizmok elfáradása miatt kell abbahagyni a gyakorlatot, miközben a hasizmaink még bírnák egy darabig a terhelést. Ezért is olyan fontos, hogy ne csak egy-egy izomcsoportra fókuszáljunk, hanem az egész testünket fejlesszük az edzések során. De nézzük végre azt a listát!

Legrosszabb

  • Felülés: „A hasprés rossz alternatívája”, ami sokkal inkább edzi a csípőhajlítókat, mintsem a hasizmokat, nem beszélve arról, hogy mennyire megterheli a gerincet, és alsó háti fájdalmakat is kiválthat. 
  • Mellső függőmérleg és támaszmérleg: előbbinél a széles hátizom, utóbbinál a vállak dolgoznak keményen, míg a hasizmok szerepe másodlagos. 
  • Bird-dog, avagy ellentétes kar- és lábemelés térdelőtámaszban: tartásjavító és koordinációt fejlesztő gyakorlatnak tökéletes, de a hasizmokat nem fogja kemény munkára. 

Elmegy 

  • A lábfej rúdhoz emelése függeszkedésben: hátránya, hogy nagy fokú mobilitásra és a négyfejű combizom megerősítésére van szükség ahhoz, hogy gond nélkül menjen a kivitelezés. 
  • V-felülés: kivitelezéséhez a hasizmok mellett a csípőhajlítókra és erős combizmokra, valamint jó egyensúlyérzékre van szükség. Hátránya ugyanaz, ami a felülésnek (ártalmas lehet a gerincre, ha nem csináljuk helyesen) és a függeszkedve végzett lábemelésnek (rugalmas ízületek nélkül nem megy).
  • Zászlótartás: ennél a különösen jó koordinációt igénylő haladó szintű gyakorlatnál leginkább a karok, a vállak és a ferde hasizmok dolgoznak. 
  • „Ablaktörlő”: hanyatt fekve és húzódzkodó rúdon is lehet végezni, utóbbi esetben a rúdig lábemelést kombináljuk oldalirányú körkörös mozdulatokkal, amihez szintén nagy fokú mobilitás szükséges. 

  • A dead bug, magyarul döglött bogár gerincbarát, az alsó háti szakaszt stabilizáló hasizomgyakorlat, mely akár a nagyszerű gyakorlatok csoportjába is kerülhetne, de csak akkor, ha kicsit variálunk rajta: hatékonyabbá tehetjük a gyakorlatot azzal, ha a lapockát elemeljük a talajtól és a kart is bevonjuk a munkába – mintha a döglött bogár próbálna életre kelni.
  • Hegymászó: ennek a felsőtest szempontjából statikus, az alsótest szempontjából dinamikus gyakorlatnak a kivitelezése során fontos, hogy a medencét hátrabillentsük, és ne megereszkedett tartással „másszunk”, különben csak pihentetjük a hasizmokat, ahelyett, hogy erősítenénk őket.
  • Plank: a core-edzés egyik alapgyakorlata azért került ebbe a csoportba, mert számos más izmot is aktivizál, a hasizmok megdolgoztatása szempontjából pedig vannak ennél sokkal hatékonyabb gyakorlatok.
  • Lábemelés párhuzamos korláton, gyűrűn vagy rúdon függeszkedve: egy fokkal könnyebb a kivitelezése, mint a lábfej rúdhoz emelésének, hiszen kisebb mobilitás és kevésbé fejlett combizmok mellett is helyesen végrehajtható. Ahhoz azonban, hogy sok ismétlést tudjunk végezni, sokáig kell tudnunk megtartani magunkat a korláton vagy a rúdon, függeszkedésben.
  • Bokaérintés hanyatt fekve: kezdők számára kiváló ez a statikus haspréspozícióban végzendő gyakorlat, melynek kivitelezése során az egyenes hasizom (alias 6 kocka) rendesen dolgozik, a ferde hasizom azonban lustálkodik. 
  • Gyertyatartásban a medence fel-le mozgatása: egy újabb gerincbarát gyakorlat, melyet nem is olyan könnyű koordinálni, mint elsőre hinnénk, a lábak nyújtott helyzetben tartásához pedig a comb- és térdízületek nagy fokú mobilitására van szükség.
  • Orosz csavarás: ez az egyenes és a ferde hasizmot erősítő gyakorlat az egyike azon néhány technikának, amelyekben rotációs mozgás is történik. Pluszelőnye, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket és a lábat is erősíti.
  • Dragon flag, azaz sárkányzászló: ennél a haladó szintű gyakorlatnál a hasizmok elsősorban az alsótest megemelésén dolgoznak. Ha nem összpontosítunk kellőképpen a has megfeszítésére, az egyenes gerinc megtartására és a medencebillentésére, akkor könnyedén lesérülhet az ágyéki gerinc. 
  • Gurulás erősítő kerékkel: a kerékre támaszkodva az összes törzsizmod és a mellizmok is azon dolgoznak, hogy a gerinc védelmében maximálisan megfeszüljenek. Könnyített verziója, a térdelő helyzetben végzett gurulás kevésbé terheli meg a gerincet, és a gyakorlat kivitelezése során kisebb nyomás nehezedik a vállra és a könyökre.
Orosz csavarás
Orosz csavarásmicrogen / Getty Images Hungary

Nagyszerű

  • Hosszú plank: az előző, gurulós gyakorlat végpozíciójához hasonlít ez a plankvariáció, melynek nagy előnye, hogy mivel az alkar a fejvonal fölött helyezkedik el, nem nehezedik túl nagy nyomás a váll- és könyökízületekre.
  • Térdfelhúzás függeszkedésben: kiválóan edzi az alsó hasizmokat, és a lábemelésekhez képest itt a mobilitásnak is csekély szerepe van. A gyakorlat egyetlen hátránya, hogy amennyiben nem elég erős a karunk, hamarabb elfáradnak a karizmok, mint a hasizom. 
  • Oldalplank és oldalplank csípőhajlítással: ez az egyik legjobb módja a ferde hasizmok célzott erősítésének: utóbbinál minél magasabbra emeljük a testünket, illetve minél jobban megy a gerinc oldalirányú hajlítása, annál keményebben dolgoznak a ferde hasizmok. Kezdőknek jó hír, hogy ennek a gyakorlatnak is vannak egyszerű változatai, például térdelve és az alkarunkra támaszkodva is végezhetjük a mozgássort. 
  • Fordított hasprés, azaz térdfelhúzás fekvő helyzetben. Fontos, hogy a hát minden pontja érintse a talajt, és a mozgás közben ne keletkezzen űr a derék és a talaj között. 

A lehető legjobb: csónakpózban végzett hasprés

A Calisthenicmovement szerint az úgynevezett hollow body crunch, vagyis a csónakpózban végzett hasprés a lehető leghatékonyabb hasizomgyakorlat, és azt is elmagyarázzák, hogy miért. 

Egyrészt azért, mert a gyakorlat a felső és az alsó hasizmokat is alaposan megdolgoztatja: kivitelezés során egyszerre billentjük a medencét és emeljük meg a lapockákat, ezáltal maximális összehúzódásra késztetjük az érintett izmok eredése és tapadása közti szakaszt.

Az izomvégződések közül az eredési pont (punctum fixum) az, amelyik az izom összehúzódásakor nem mozdul el, ezzel szemben a tapadási pont (punctum mobile) összehúzódáskor mindig mozgásban van.  

Másrészt azért, mert ez a mozdulatsor nem von be más izomcsoportokat a munkába (és nem szükséges hozzá komoly ízületi mobilitás sem), vagyis színtiszta hasizomgyakorlatról van szó.

Harmadrészt pedig azért, mert könnyedén az egyéni igényeinkhez és fizikai fejlettségi szintünkhöz szabhatjuk a gyakorlatot: könnyíthetünk rajta például azzal, ha közelebb húzzuk egymáshoz a karokat és a lábakat, vagy ha a fenekünk alá helyezzük a kézfejünket. Ha pedig nehezítenél a feladaton, akkor nyújtsd ki a lábad, a karjaidat pedig – szintén nyújtva – helyezd párhuzamosan a fejed mellé. Ez lesz a félcsónakpóz:

Félcsónakpóz
Félcsónakpózsolar22 / Getty Images Hungary

Maga a félcsónaktartás egyébként a statikus izomerő-fejlesztő gyakorlatoknak egy remek példánya, mellyel szintén alaposan megdolgoztathatod a hasizmaidat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra