Hajlamos vagy a hízásra? Ezek a leghatékonyabb sportok a fogyáshoz

Sokan vannak, akik genetikájukból adódóan hajlamosak a hízásra. Nekik lehet segítség azoknak a sportoknak a listája, amelyek ellensúlyozzák a kedvezőtlen gének hatását.

A jogging, a jóga, az erdei séta vagy bizonyos tánctípusok mind szuper megoldást jelenthetnek, ha valaki alkatából adódóan hajlamos a hízásra. A Neuroscience News szerint azonban érdemes vigyázni, hiszen a biciklizés vagy az úszás nehezen veszi fel a versenyt a genetikai adottságokkal.

Kiderült, hogy kinek mi a legjobb 

A hízásra hajlamos emberek számára hatékony mozgásformákat kutatta a Tajvani Egyetem csapata. Az elhízás világszerte komoly problémát jelent, a jelenség kezelése pedig kihívás elé állítja a kutatókat, hiszen az egyén genetikai adottságain és életmódján egyaránt múlik az egészsége. Az orvosok gyakran testmozgást javasolnak, azonban sok esetben nem egyértelmű, hogy az adott személy számára melyik mozgásforma jelenti a legnagyobb segítséget.

Ne csüggedj, van megoldás!
Ne csüggedj, van megoldás!skynesher / Getty Images Hungary

Egy friss kutatásban közel 19 ezer, 30 és 70 év közötti ember genetikája és sportolási szokásai közötti összefüggést vizsgálták. A kutatók öt mutató alapján megállapították, hogy az elhízás problémájára a rendszeres kocogás jelenti a legjobb megoldást. Ezenfelül a kirándulás, hegymászás, túrázás, bizonyos típusú táncok, valamint a jóga is csökkenti az elhízásra hajlamos emberek súlyát, meglepő módon viszont a kerékpározás, az úszás és a nyújtás kevésbé tudta ellensúlyozni az elhízásra való genetikai hajlamot.

Összességében az eredmények azt sugallják, hogy hiába hajlamosabb valaki arra, hogy felszaladjanak rá a kilók, a megfelelő mozgásforma a legtöbb esetben segítséget jelent az elhízás ellen. Korábbi, csak a BMI-re összpontosító kutatások is bizonyították már, hogy a rendszeres sportolás enyhíti a hízásért felelős gének hatásait, de a mostani vizsgálatok más tényezőket is figyelembe vettek, mint például a testzsírszázalék vagy a derék-csípő arány, amik jobban kötődnek az anyagcsere problémáihoz. És mivel az elhízás továbbra is súlyos közegészségügyi probléma, nem lehet eléggé hangsúlyozni a testmozgás fontosságát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek