A kezdő plankelők leggyakoribb hibái

Érdemes az évtizedekig kitartott gyakorlatok helyett inkább a helyes testtartásra koncentrálni.

A hasizmok mellett az egész törzset és a vállakat is megdolgozó gyakorlat elképesztően népszerű lett az utóbbi időben. Gyakori azonban, hogy a tekintetükkel a telefonjuk időzítőjéhez tapadó, a másodpercmutatóval eggyé váló plankelők inkább az időtartamra, és nem a helyes, kontrollált tartásra koncentrálnak inkább. A Popsugarnek nyilatkozó személyi edzők elmagyarázták, hogyan javíthatók ki a leggyakoribb hibák.

Nincsenek egy vonalban a vállak és a csuklók

A jógaoktató Courtney Aronson szerint hiába ez az egyik leggyakrabban elismételt instrukció, mégis gyakori, hogy elcsúsznak azok a csuklók. Ideális esetben ugyanis közvetlenül a vállak alatt kéne elhelyezkednie a csuklóknak, hogy megfelelően aktiválódjanak a vállizmok, és ne legyen túl nagy az ízületeket érő terhelés. Ha úgy látod, túlságosan előre dőlsz, helyezz egy kicsivel több súlyt a lábujjaidra, és megoldódik a probléma.

A vállak alatt legyenek a csuklók
A vállak alatt legyenek a csuklók

Lóg a hasad

Heidi Jones szerint általában akkor változunk csüngőhasú malacokká, amikor elfáradunk, és már csak arra várunk, hogy leteljen az idő. Ha egyre inkább a vállak és a hát kezd el égni, valószínűleg ideje újra kivasalni a hasad. A lábak kiegyenesítésével, valamint a combizmok és a has megfeszítésével elérhetjük, hogy újra a talajjal párhuzamos és feszes legyen a hasunk.

Legyen párhuzamos a hasad a talajjal
Legyen párhuzamos a hasad a talajjal

A füleidhez közelítenek a vállaid

Szintén gyakori probléma a vállak és a nyak túlzott megfeszítése, amelynek során egyre inkább a fülek felé mozdulnak a vállak. A nyújtott kézen támaszkodók a kezük kiegyenesítésével és a lapockák kifeszítésével orvosolhatják a hibát.

Feszítsd ki a lapockáidat
Feszítsd ki a lapockáidat

Túl sokáig csinálod

Sok tartásproblémának az az oka az edzők szerint, hogy a helyes testtartás helyett sokan inkább arra koncentrálnak, hogy minél tovább bírják tartani a pozíciót. Többet használna pedig, ha ehelyett inkább rövid, csupán félperces gyakorlatokat csinálna valaki. Az alatt a fél perc alatt viszont tényleg jó erősen összeszorítaná a fenekét és a hasát. A törzs izmait így is alaposan meg lehet dolgoztatni, a vállat viszont kevésbé viseli meg a gyakorlat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra