Napi három perc mozgás is elég lehet ahhoz, hogy formába lendülj

Egy ausztrál olimpikonok felkészítésével is foglalkozó gyógytornász szerint három perc intenzív mozgás is lehet olyan hasznos, mint félóra a futópadon.

A rövid, de magas intenzitású gyakorlatok mellett érvelő Kusal Goonewardena szerint az Egészségügyi Világszervezet által javasolt napi félóra könnyű testmozgás simán helyettesíthető egy rövid, de megerőltető három perces edzéssel – írja az Independent. 

A gyógytornász szerint nagyjából a teljesítőképességünk 85 százalékát kell hogy kihasználjuk a három percnyi ugrókötelezés, sprintelés vagy valamilyen hasonlóan intenzív gyakorlat alatt, ha tényleg szeretnénk ennyi idő alatt letudni a dolgot. Kusal szerint a napi félórát egyelőre valamilyen oknál fogva sokallóknak és az edzőtermektől ódzkodó kezdőknek jelenthet segítséget a magas intenzitású intervallum edzésekhez hasonló, de még rövidebb feladatokra épülő edzésterv. Szerinte 3 hét után egyébként a hosszabb edzésekhez is megjön majd a kedve annak, aki végigcsinálja a dolgot, és minden nap megizzasztja magát a három percbe sűrített intenzív feladatokkal.

shutterstock 83598049

Az ehhez hasonló, igaz hosszabb, 20-40 másodperces intenzív mozgást egy kis pihenővel kombináló, legalább tízszer megismétlendő feladatokat takaró magas intenzitású intervallum edzések egyébként felgyorsítják az anyagcserét és így a fogyásban is segíthetnek, arról nem is beszélve, hogy egy 2014-es kutatás szerint élvezhetőbbek is, mint egy egyórás kocogás. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek