Teszt: Mit tudnak az impregnáló szerek?

Vízhatlanná lehet-e tenni egy táskát egy kis varázsspray segítségével?

Nyári zivatar ellen sokszor lehetetlen vagy éppen felesleges védekezni. Az esernyőt úgyis kifordítja a szél, az esőkabátban meleg van, a szandál pedig beázik. De mi van akkor ha nem akarjuk, hogy tönkremenjen a telefon, a fontos iratok vagy éppen bármi, ami a táskában van? A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, ha eleve vízhatlan táskát vásárolna az ember, vagy mindig lenne nála valami bombabiztos tasak, amibe belerejthetné az értékeit, de persze a világ nem ilyen. Úgyhogy kipróbáltuk, mit tudnak az impregnálók a hátizsákokon. 

Egyre több helyen kínálnak megoldást arra, hogy vízhatlanná tedd a táskádat vagy kabátodat. Az egész szisztéma nem régi, sőt házilag is számtalan praktikát lehet találni a neten arról, hogy viasszal vagy akár birkafaggyúval, sőt egyes tanácsok szerint enyvvel és mészkővel is lehet próbálkozni, mi ezt a kört kihagytuk, és csak a nagyobb és könnyen elérhető boltokban található impregnálókra hagyatkoztunk. 

Mi az az impregnáló?

Az impregnálás maga egy szimpla anyagkezelési műveletet jelent, lényege pedig a következő: valamely anyagot átitatnak egy másikkal, hogy megváltozzon az eredeti anyag valamilyen tulajdonsága. A különböző definíciók hozzáteszik, hogy mindez általában a tartósság növelése érdekében tesszük.  Aki vett már valaha cipőt, biztosan találkozott a kasszánál azzal keresztkérdéssel, hogy szeretne-e lábbeli mellé impregnáló sprayt vagy krémet. A túraboltokban ennél is tovább mennek, ott a kabátok és vízhatlan termékek vízhatlanságát csak úgy tudják garantálni, hogyha kimondottan a célra való mosószerrel mossák őket, illetve utána még lekezelik impregnáló spray vagy valamilyen bevonattal. Kérdés tehát, hogy mi az a védőfelület, aminek az eső nem, de a mosószeres víz az ellenszere, és mit kell ráfújni a a ruhaneműkre, hogy ez a tulajdonság megmaradjon?

A tesztelt termékek fő összetevői között találtunk olyanokat mint az izopropanol, ami gyakorlatilag egy szekunder alkohol, és gyakran használnak oldószerként. Utóbbi mondjuk nem éppen jó hír a táskám vagy a cipőm színére nézve. Aztán ott vannak a listán az alifás szénhidrogének, amik meg például a paraffinnak is alkotóelemei (meg ezen felül a benzinnek vagy a propán-bután gáznak), de ez mindenképpen segíthet a víz elleni védelemben. Ami biztos, hogy az összes termék rendkívül tűzveszélyes, bőrirritációt és súlyos szemirritációt okoz, ezzel a tudattal fogtunk neki a tesztelésnek. 

A termékek

Négy helyről szereztünk be olyan impregnáló készítményeket, amelyeket textilre is lehet alkalmazni.  A CCC, Dechatlon, Hervis és Deichmann áruházakban vásároltunk be, ebből egyik helyen mondta azt az eladó, hogy ő ebben az egészben nem hisz, de azért vigyünk, ha van felesleges pénzünk arra, hogy egy textilt vagy egy vászoncipőt vízhatlanná tegyünk. Ahol több típus között lehetett választani, ott az arany középutat választottuk, illetve mivel az elég menő színű táskámat szándékoztam tönkretenni impregnálni, így a Deichmannban azt vettük meg, ami állítólag színvédő is, illetve a Frajllraven táskához járt egy kis kocka vaksz is, ezzel tehető egyébként vízállóvá a táska. 

A használat

A tetőn használtuk őket, így is embertelen szaga volt, szóval lakásban soha semmilyen körülmények között ne alkalmazza senki. A másik jótanács az, hogy a művelethez egy szélcsendes napot érdemes választani, mert én a táskán kívül leimpregnáltam magam, a hajam, a fotósunkat, a fotósunk gépét, de valamennyi ment azért a táskára is. Nagyjából 20 centiről kell ráfújni arra, amit vízhatlanná kívánunk tenni, majd várni egy kicsit. Ha nem textilt impregnálsz, akkor olyan feladatok is várhatnak rád, mint hogy egy puha ronggyal kell beledolgozni az anyagba vagy éppen polírozni. Nekünk viszont nagyon szépen és egységesen rákerült az impregnáló spray a táskára, úgyhogy ezzel nem volt gond, ráadásul míg a spray veszettül büdös volt, a táska nem lett olyan szagú, mintha egy vegyiüzem szellőzőjében szárítanám már ötödik éve. 

A teszt

A táska különböző oldalaira fújtam a különböző készítményeket az utasítás szerint. Előtte persze imádkoztam, hogy megmaradjon a színe és próbafújásokat végeztem egy másik anyagon. Aztán lefújtuk, dokumentáltunk, vártunk a használati utasításnak megfelelően, majd kibéleltem papírtörlővel és elkészítettem az esőcsináló palackot, hogy nyári záport imitálhassak. Nagyjából 3-4 deci vízzel locsoltam meg a táskát, és arra voltam kíváncsi, mennyire áztak meg a papírtörlők, illetve melyik oldal ereszt a legjobban. 

Az eredmények

Sokkal nagyobb skandallumra számítottunk, ehhez képest csontszáraz maradt az összes papírtörlő. Áttörölgettem belülről is az oldalakat, de az ég világon semmi nedvesség nem jutott át rajta. A táskáról gyakorlatilag le lehetett rázni a vizet, ha nagyon szőrszálhasogatóak szeretnénk lenni, akkor talán a deichmannos spray volt az, ahol megmaradt 3-4 csepp víz, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy belül is nedves legyen az anyag. Egyiktől sem lett csúnyább színű a táska és nem hagyott rajta nyomot. 

Ami különbség, az az ár. A CCC-ben vettük a a Bama márkájú univerzális ápolót 1390 forintért, ami nemcsak vízhatlanná teszi, de a foltoktól is megóvja, ezt azért nem mertük kipróbálni. A Decathlonban a Quechua bőrre és texilre is használható készítménye 1490 forintba került, ugyanennyi volt a Deichmann Faktor 4 nevű készítménye, ami felfrissíti a színeket és selymes csillogást is biztosít, ezt a kettőt nem igazán tapasztaltuk. A legdrágább készítményt a Hervisben vettük, de szerencsére akciós volt, így 4299 forint helyett csak 2499 forintot fizettünk, egyébként ez volt a legbüdösebb termék, de ennél még minimálisan sem lett nedves a táska a 3 deci víz után sem. 

Azt azért ezek után sem ajánljuk, hogy teljes lelki nyugalommal sétálgass a szakadó esőben a vászonszatyroddal, miközben benne van a telefonod, a laptopod, meg két tálca krémes, de mindenképpen megéri a vászoncipődet meg a táskádat lekezelni, hogy amikor legközelebb kap el valahol az armageddon, kis szerencsével kibírd hazáig anélkül, hogy mindenedből csavarnod kellene a vizet. A tapasztaltak szerint nem érdemes spórolni a mennyiséggel, amit ráfújsz; minél egyenletesebb és több szer van rajta, annál tovább bírja majd az esőben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek