Ezért ne lógd el a fekvőtámaszozást!

Kardiózni klassz, de az erősítést sem érdemes elspórolni. Az ugyanis mind az egészséges testsúly, mind az egészségünk fenntartásának szempontjából fontos.

Fél óra izzadás a futópadon, és kész is vagy, a súlyzózást pedig meghagyod másnak? A kardiózásnak rengeteg jól ismert előnye van, például lelassítja bizonyos sejtek öregedését, jó a szívnek, segít fogyni, és az endorfintermelést is beindítja, tehát jól is érezzük magunkat edzés közben – írja a Women’s Health. Nem árt tudni ugyanakkor, hogy a kizárólag kardióra épülő, az erősítő gyakorlatokat mellőző edzésterveknek vannak árnyoldalai is – teszik hozzá.

A változatosság gyönyörködtet

Ha valaki igazán erős és izmos akar lenni, nem elég kizárólag kardiózni. Michele Gordon, a Cardio Sweat Party kimunkálója szerint a kardiózás mellett szükség van az izomtömeget növelő, illetve a hajlékonyságot javító gyakorlatokra is. A National Institute of Health ajánlása szerint egy átlagos felnőttnek körülbelül 2,5 óra közepesen intenzív, vagy feleennyi intenzív kardióra, és heti 2-3 erősítő edzésre van szüksége hetente.

shutterstock 423012070

Az ellenérvek

Sajnálatos tény a kardiózással kapcsolatban, hogy a szervezet viszonylag gyorsan hozzászokik az adott mozgásformához, így ugyanazzal az edzéssel egyre kevesebb kalóriát égetünk el. Gordon szerint ez elkerülhető, ha váltogatjuk a különböző edzéstípusokat. Azt is fontos elismételni, hogy minél nagyobb izomtömeggel rendelkezünk, annál több energiára van szükség egy-egy gyakorlathoz, és annál több zsírt fogunk elégetni. Egy kutatás szerint a rövid, intenzív kardiós edzések mellett végzett erősítő gyakorlatok, például fekvőtámaszozás segítségével kezdhetünk igazán hatékony izomépítésbe.

Ha ez nem volt elég meggyőző, nem árt tudni, hogy ha csak a kardózásra koncentrálunk, akkor hosszú távon az ízületeink nem fogják bírni a terhelést, az erősítő gyakorlatok felelősek ugyanis az egyészséges csontsűrűség, valamint az erős inak és kötőszalagok fenntartásáért. De egyébként is nő a sérülések veszélye, ha folyton hajtunk, és nem hagyunk elég időt a szervezetnek arra, hogy regenerálódjon. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek