Íme, egy hasznos kiadvány az egészségtudatos gyerekneveléshez

A Fitten, vidáman című ingyenes kiadványban a táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos tanácsok és információk olyan logika szerint vannak felépítve, hogy a szülők átláthatóan, könnyedén kaphassanak praktikus megoldási javaslatokat a gyermeküket érintő konkrét problémára.

Magyarországon még mindig nagyon sok az elhízott gyermek, és a fiatalok a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT*) állóképességet mérő felmérésein sem teljesítenek jól.

A sport, a mozgás és a helyes táplálkozás fontosságával minden szülő tisztában van, de sokszor nem tudják, hogyan kezdjék az életmódváltást, és nincs egy olyan szakmailag hiteles forrás, amire támaszkodhatnának. Fitten, vidáman címmel ezért a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Dietetikusok Szövetséggel együttműködve egy olyan ingyenes kiadványt terjeszt május 6-tól - a Magyar Sport Napjától -, amelyből a szülők hasznos tanácsokat kapnak arról, hogyan javíthatják gyermekük fittségi állapotát.

aktivitasipiramis out
Magyar Diáksport Szövetség

A kiadvány készítői fontosnak tartják, hogy az egészségfüzet eljusson azokhoz a szülőkhöz, akiknek gyermeke a testösszetételt, állóképességet, vázizomzatot és hajlékonyságot mérő NETFIT* teszten a „fokozott fejlesztés szükséges” zónába került. Náluk ugyanis az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és korábban alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál.

okostányér-page-001
Magyar Diáksport Szövetség

A táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos tanácsok és információk olyan logika szerint vannak felépítve a lapban, hogy a szülők átláthatóan, könnyedén kaphassanak praktikus megoldási javaslatokat a gyermeküket érintő konkrét problémára. Ha a gyermek például rosszul teljesített az állóképesség teszten (ingafutás, ami a szív, tüdő és vérkeringési rendszer működésének jellemzőit méri), akkor olyan testmozgás javasolt, amely tartósan, legalább 20 percen keresztül magasan tartja a pulzust. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamasz fiúnak és lánynak; hogy mit, mikor és mennyit javasolt ennie, vagy hogy mennyi folyadékot kell fogyasztania a gyermekeknek.

Mi mindent mér a NETFIT*?

A felmérést a hazai általános és középiskolák 5-12. osztályaiban a 2014/2015. tanévtől kezdve minden évben a testnevelő tanárok végzik el. Ez évente kb. 650-700 ezer tanuló fittségi adatairól ad átfogó képet, és mutatja meg a tendenciákat évről évre.A 4 fittségi profilban 9 teszt segítségével jellemzi a tanulók állóképességét, vázizomzatának fittségét, hajlékonyságát és testösszetételét. A mérések eredményei - teszttől függően - két, illetve három zónába kerülhetnek: egészségzónába, fejlesztés szükséges zónába, vagy fokozott fejlesztés szükséges zónába.

Az egészségfüzet első körben 500 iskolához jut el májusban országszerte, de online is le lehet tölteni ezen a linken.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek