Úti tippek, hogy fitt maradjon az ünnepek alatt

Nincs, akire ne ugrana fel az ünnepek alatt néhány kiló. Ahelyett, hogy utálnánk magunkat érte, inkább gyorsan tegyünk ellene. Mondjuk azzal, hogy a két ünnep között túrázni megyünk kanapén ücsörgés és bejglizabálás helyett.

Hotelben pihen? Ne dobja a lovak közé a gyeplőt!

Ha az ünnepek alatt, vagy a két ünnep között valamelyik hazai wellness hotelben pihen majd a családjával, baromi erős lesz a kísértés, hogy egész álló nap csak a jakuzziban üljön, napi háromszor pedig végigegye a svédasztalt. Ha az a célja, hogy fitten lépjen át az újévbe, akkor nem ez az ideális kezdet. Próbáljon ki valamilyen csoportos órát, amit a hotelben szerveznek – például az aquafitnesz jó móka, és elsőre nem olyan megterhelő. A svédasztalról pedig válogasson okosan, dietetikus szakértőnk tippjeit ehhez itt találja.

Aquafitness
Aquafitnessdanubiushotel.hu

Szaunázzon!

Az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért és a szépségünkért tehetünk a borongós téli időben, ha szaunázunk egy jót. Immunerősítő, méregtelenítő, bőrszépítő hatását ráadásul néhány kevésbé ismert trükkel még tovább fokozhatjuk. Aki nem az a magányosan elmélkedő típus, annak a szaunaszeánszokat ajánljuk, egyes mesterek konkrétan bulit csinálnak a szaunában.

Szaunaetikett

Fürdőruhában, vagy anélkül? És hova tegyem a papucsomat? A szaunázás etikettjéről mindent megtudhat korábbi összeállításunkból.

Túrázzon télen is!

Sokakat megrettent a télies időjárás, ha kirándulásról van szó, pedig télen ugyanolyan szép – ha nem szebb – túrákat lehet tenni, mint az év többi időszakában. Persze nagy hidegben, vagy hóban egy kicsit jobban rá kell készülni a dologra, de ez ne tartson vissza senkit. Érdemes olyan helyre tervezni a kirándulást, ahol a végcél egy barátságos, kandallós menedékház – mi a dobogókői Zsindelyes vendégházat például nagyon szeretjük. 

Zsindelyes vendégház, Dobogókő
Zsindelyes vendégház, DobogókőPeter Turbeky / Zsindelyes vendégház

Tipp: Indulás előtt nézzék meg a várható állapotokat, a Pilisben például több kilátón is van webkamera.

Síeljen itthon!

A hazai sípályákat sokan lesajnálják, mondván nem vagyunk alpesi ország. Ez tény, de a hazai pályáknak igenis megvan a létjogosultsága. Haladóknak egy kellemes, egynapos szezonnyitó síelésre például pont jók, kezdőknek pedig sokkal jobban megéri itthon megtanulni az alapokat.

Eplény
EplényNordica SíAréna - Eplény

Egy külföldi síút rendkívül költséges, a kezdők rengeteg pénzt megspórolhatnak, ha az alapokat itthon sajátítják el, és már biztos tudás birtokában indulnak neki a nagyobb, távoli pályarendszereknek. Így az élmény is nagyobb, és sokkal jobban megéri megvenni a drága síbérletet úgy, hogy ki is tudjuk azt használni. 

A legnagyobb, legjobb infrastruktúrájú pályák közül az eplényi már nyitva, december 17-én pedig nyílik a mátraszentistváni is.

Ruccanjon ki a Tátrába!

De nem csak a síelőknek van ám keresnivalója a hegyekben télen! A friss levegőre, a lenyűgöző szépségű tájra, századfordulós grand hotelek hangulatára és finom, házias falatokra vágyóknak például ugyanúgy érdemes útra kelni. A Magas-Tátrában a fentiek tökéletes elegyét találjuk.

Jégbazilika
Jégbazilikavt.sk

Amit mindenképp keressenek fel, az a tátrai jégbazilika. Tarajkán (szlovákul Hrebienok). A jégtemplom minden évben más, az idei téli szezonban például a szepesi gótika stílusában faragták ki 90 tonna jégből. Tarajkára a legegyszerűbben Ótátrafüredről siklóval lehet feljutni, megfelelő hóviszonyok esetén pedig visszafelé szánkóval is jöhetünk. A templom pedig minden nap 9 és 16:30 közt van nyitva, a belépés ingyenes. 

Hótalpazzon Ausztriában!

A hótalpas túra az egyik legjobb választás, ha kezdőként vágna bele valamilyen téli sportba. A hótalpazáshoz ráadásul nem kell hiperdrága, profi felszerelés sem, csak egy pár (bérelhető) hótalp, síbotok és vízálló öltözet, meg jókora adag lelkesedés, ugyanis a sport lényege tulajdonképpen abban áll, hogy jetiként caplatunk lejtőn fel és lejtőn le a combtőig érő hóban. Ha ez önmagában nem lenne elég csábító, hatalmasakat is lehet esni, amikor 37-esből hirtelen tepsiméretűre nőtt lábaink összegabalyodnak. Az eredmény pedig a garantált szórakozás, hiszen mindenki gátlástalanul nevethet egymás kárán, mert néhány lépés után úgyis kiderül, hogy senki sem ússza meg a túrát gatyafék nélkül.

Hótalp
Hótalpmimi / Travelo

Ha kedvet kapott, több hazai utazásszervező kínálatában talál egynapos hótalpas túrákat. Ezekben közös, hogy tízezer forint körüli összegért cserébe hótalpakat, túravezetést és buszos utazást adnak. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek