Oké, hogy divatos lett a köpölyözés, de hatásos is?

Az úszófenomén, Michael Phelps és még jó pár olimpikon, például Alex Naddour, Natalie Coughlin, Chris Brooks, sőt Madarász Viktória is használja a köpölyözést. De tényleg van értelme, vagy placebo az egész?

Vegyen példát a sztárokról!

Nem ez az első eset, hogy a nagy sztárok miatt újra felfedezi a világ köpölyzést. Ott van például az egészséges életmódot meg minden egyéb furcsaságokat kedvelő híresség, Gywneth Paltrow, aki az elsők között vállalta fel, hogy köpölyöztetni jár. Még 2004-ben jelent meg egy filmpremieren, ahol a kivágott hátú ruhájából kivillantak a kezelés nyomai. A színésznő esküszik erre az alternatív módszerre, meg úgy általában odavan a kínai orvoslásért, és az ő szava szentírásnak számít, főleg bizonyos körökben. Így borítékolható volt, hogy hamarosan mások is áradozni fognak erről az egészen furcsa módszerről. Több mint tíz év után a riói olimpia hozott újabb reklámot a köpölyözésnek, amikor Phelps deltás testén ennek a kezelésnek a nyomai voltak láthatók. A sajtó egy-kettőre szétvitte a köpölyözés hírét, és most mindenki arra kíváncsi, hogy vajon tényleg hatásos e a sportolók számára?

GettyImages-587859348
Michael Phelps - Amin Mohammad Jamali / Getty Images Hungary

Mi ez?

A kezelés közben forró üvegcséket nyomnak a testre, ezáltal vákuumot idéznek elő így serkentve a vérkeringést az érintett területen. A sportolók azt állítják, hogy a módszer segít a fájdalom tompításában, amit a megterhelő izommunka után éreznek, de tanulmányok szerint ennek nem sok köze van a valósághoz. Bár állítólag a köpölyözés jó olyan problémákra mint a hátfájás, övsömör vagy más akut, valamint krónikus fájdalmak, de az orvosok szerint ennek bizonyítására több vizsgálatra, tesztre lenne szükség - írja a Thrillist.

GettyImages-589475048
Vcg / Getty Images Hungary

És tényleg jó?

A magazin szerint, ahogy az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, úgy a köpölyözés esetében is megkérdőjelezhető tudományosan a módszer hatása. Csak úgy lehetne minden kétséget kizáróan bebizonyítani a hasznosságát (vagy ennek pont az ellenkezőjét), ha nagyobb mintaszámú és klinikailag ellenőrzött vizsgálatokat végeznének. Az viszont biztos, hogy mellékhatásai nincsenek.

"Fokozza a véráramlást, csökkenti az izommerevséget, és lehetővé teszi, hogy a beteg vagy a sportoló úgy érezze, hogy könnyebbé vált  számára a mozgás" - mondja a gyógytornászként dolgozó Marcus Williams, aki a gyakorlatban is használja köpölyözést. Hozzáteszi, hogy míg a köpölyözésnek nincsen klinikai bizonyítéka, addig van három elmélet, amiért az emberek használják ezt a kezelési formát: növeli a vér áramlását a vákuum helyén, a húzóerő kinyújtja a bőrt, ezzel pedig tompa fájdalom jeleket küldenek az agyba, aminek hatására az agyban endorfin szabadul fel, ez pedig jótékony hatással van az érintett terület gyógyulására. A szakember szerint a tudományos magyarázat nem sokat számít, a lényeg, hogy az általa kezelt betegeknél működött a módszer,  többben is mondták - betegek és sportolók egyaránt-, hogy jobban érzik magukat, mintha jobban menne a mozgás és kevesebb lenne a fájdalom, és Williams tíz esetből kilenc azonnali hatásról beszél. Ráadásul, mivel a köpölyözés non-invazív eljárás, ezért a kezelés is viszonylag olcsó.

"A sportolók úgy vélik, hogy a gyulladáscsökkentő hatása lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban talpra álljanak"-  tette hozzá dr. Michael Y. Mizhiritsky, a New York Bone and Joint Specialists szakorvosa. Így már érthető, hogy az olimpikonok, akik naponta többszor is versenyeznek ezt a módszert is bevetik, a minél gyorsabb regenerálódás és az izomsérülések elkerülése érdekében. És lehet, hogy semmi tudományos alapja sincs, de amikor az áhított aranyéremről van szó, amiért az elmúlt években kidolgozták a lelküket is, akkor bizony a legtöbben nem hagynak ki valami olyan lehetőséget, ami legális és az összes sportolónak elérhető. 

Személyes tapasztalat

Kolléganőnk is kipróbálta a köpölyözést, mégpedig akupunktúrával kombinálva, egy hátfájós időszakban. "Egy ötödik generációs kínai orvoshoz járok, akinek a módszerei segítenek, és teljesen korrekten megmondja, ha nem tud a problémára megoldást. Nagyon fájt a hátam a keresztcsonti szakaszon. Kaptam tűket a testembe, majd ezt követően megkérdezte, hogy köpölyözhet-e. Mondtam, hogy persze, ha használ, miért is ne. Megnyugtatott, hogy nem fáj, és jobban fogom magam utána érezni, így nyilván belevágtam. Amikor beszívta a vákuum a bőröm, az kicsit furcsa volt, de még kellemetlennek sem nevezném. Felrakta a cuccot, aztán talán 15 percig feküdtem a hátamon. Aztán levette az üvegharangokat, és voilá, a hátam nem fájt. Hogy ez a köpölyözésnek, az akupunktúrának köszönhető, vagy egyszerű placebohatás volt, nem tudom, de őszintén szólva nem is érdekel, a lényeg, hogy nem kellett többet NSAID-krémmel kenegetni a hátam, és nem sziszegtem minden felkelésnél. "

Oszd meg másokkal is!
Mustra