Szörföljön konditeremben a feszesebb fenékért!

Szombaton tartották a Papp László Sportarénában az idei első Fitbalance Aréna Fitness-Életmód Expót, amire természetesen mi is kilátogattunk, hogy összeszedjük, éppen milyen újdonságokat hoztak be külföldről, vagy milyen idióta edzéstechnikát dolgoztak ki. Sok újdonságba sajnos nem futottunk bele, de egy-két újabbnak ható gépet illetve sporteszközt azért így is be tudunk mutatni. Kicsit egyébként csalódottak is vagyunk, hogy a szamócaszezonra sehogy nem sikerült kifejleszteni valami király hajolgatós fitneszt, és a medvehagyma begyűjtését sem sikerült összekötni se a TRX-szel, se a speedfitnesszel. Reméljük, a következő alkalomra sokkal jobban összeszedik magukat a szakemberek.

Elég szomorúan tapasztaltuk egyébként, hogy a TRX látszólag tényleg letarolta a világot. Minden második kiállító, aki eszközökkel is készült, vagy kisebb programot szervezett, TRX-szel kívánt beszállni a buliba. Ezenkívül sok kivetnivalót nem lehetett találni a Fitbalance-on: ezúttal szerencsésen még nagyobb területet alakítottak ki a színpad mögött, ahol egymást érték a kiállítók, a különböző versenyek és rögtönzött konditermek. Szóval tényleg állandó volt a pörgés, bár a klasszikusabb sportok nekünk mindig hiányoznak egy-egy ilyen programról, de kétségtelen, hogy nem a leglátványosabban bemutatható dolgokról van szó. Nem úgy, mint ha mondjuk karral kell biciklizni, vagy szörfdeszkán billegve végezni rafinált mozdulatsorokat.

Krankcycle

Megy a kranking
Megy a kranking

A krankinget ugyanaz fejlesztette ki, aki a spinninget is, ugyanaz a tekerési technika, csak karral, szóval leginkább a felsőtest formálására való. "A legnépszerűbb formája a fitnesztermekben, amikor a spinning és kranking köredzésben van egy órán belül. Egy nagyon jó frissítés ez a spinningnek" - mondta a Díványnak Csanádi Boglárka, a stand vezetője. Ahogy megtudtuk a kranking négy évvel ezelőtt jelent meg Amerikában, és két éve érkezett meg Magyarországra. "Önmagában is használhatják például a várandósok és kerekesszékesek, de ugyanígy használhatják akár azok a kondisok is, akik nem akarnak lábedzést végezni" - magyarázta Csanádi. Egyelőre nem sok helyen lehet a krankinggel találkozni, de a Fitbalance-on nagyon népszerűnek tűnt.

Power Plate

A Power Plate használat közben
A Power Plate használat közben

Egy fokkal rafináltabb szerkezetnek tűnik a Power plate, ami kábé három éve van Magyarországon, de mint megtudtuk, inkább csak mostanában kezdték megismerni. "Az lenne a lényeg, hogy a vibráció reflexszerű izomösszehúzódásokat vált ki, ezért lesznek a gyakorlatok nehezebbek, mintha simán a földön végeznénk őket. Minden attól függ, hogy hány hertzet használunk. Most például 35-ön dolgozunk, tehát egy másodperc alatt történik 35 pici izomösszehúzódás" - magyarázza a gép és az edzési szisztéma működési elvét Laukó Zsuzsanna, aki edzőként dolgozik. Az alapgyakorlatok ugyanazok, mint amikkel a testépítésben, az aerobikban is, sőt a gyógytornában is találkozunk, ugyanis rehabilitációra is használják a gépet. Ezek az erősítő gyakorlatok pedig megmozgatják a vádlitól kezdve karizmokon át a hátizmot is.

Flabélos

A háttérben ácsorognak Fabéloson
A háttérben ácsorognak Fabéloson

A Flabélos azzal hirdette magát, hogy 10 perc használat kábé 45-50 perc konditermes edzéssel is felér. A Power Plate-hez valamennyire hasonló remegtető gép, csak kisebb. "Elsősorban azoknak ajánljuk, akik mozgásszegény életmódot élnek, sok ülőmunkát végeznek, vagy ízületi vagy egyéb mozgásszervi problémáik miatt nem tudnak aktívan sportolni. Persze bemelegítéshez és levezetéshez azoknak is ajánljuk, akik naponta akár versenyszerűen sportolnak" - foglalta össze a Díványnak Boros Erzsébet, a gépezet egyik bemutatója. A gépen harminc fokozat van, Boros elmondása szerint 1-10-ig az idősebb korosztálynak javasolt, 10-20-ig azoknak, akik alakot formálni, fogyni és cellulitot kezelni szeretnének, és e fokozat felett már inkább csak a sportolóknak ajánlják.

Surfset fitnesz

Akcióban a szerkezet
Akcióban a szerkezet

"Arra szolgál, hogy a szörföt rekonstruálja, ugyanúgy mozog előre, hátra, oldalra, mintha szörfözne az ember" - kezdte a Surfset standjának vezetője. "Ezáltal azokat az izmokat mozgatja meg, amiket egy sima edzés alatt általában nem szoktunk használni." A Surfset természetesen nem csak a felszerelt szörfdeszkát jelenteni, hanem van mögötte egy edzésterv is, amit állításuk szerint most szeretnének meghonosítani nálunk is. Mint kiderült, a Surfset fitnesznek a Fitbalance-on volt az első bemutatkozása, és a nagyobb fitnesztermek le is csaptak az ötletre. Az edzés bemelegítéssel, levezetéssel együtt mindössze negyvenöt perces, és állítólag átmozgatja a testet a lábtól egészen karokig, ugyanis a deszka elejében vannak zsinórok, amiket jól meg lehet majd huzigálni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra