Levágták a lábát, hogy futni tudjon

Danielle Bradshaw ámulatba ejtette orvosait, amikor úgy döntött, vágják le életképtelen jobb lábát, hogy így indulhasson a paralimpián.

A sebészeti beavatkozást a legtöbb felnőtt elborzadva vette tudomásul, de Bradshaw - miután átesett a fájdalmas műtéten - közelebb került ahhoz, hogy egyszer akár futni is tudjon - tudósított a rendkívüli eseményről a Sun magazin.

A tizenkét éves lány műlábat kapott, és így először életében gyalog mehetett az iskolába. Most a szülei egy hatezer fontos ortopéd eszközre, úgynevezett futó műlábra gyűjtenek. Nevelőapja szerint a lánya most akar élni, nem pedig évekig várni, hogy egyszer majd járni tudjon. Semmi mást nem szeretne, csak azt, hogy egy normális tizenéves legyen. Nem akarja, hogy egy rossz láb visszatartsa ebben. De az a művégtag, amit az állami egészségügyi szolgálattól kapott, nem alkalmas futásra. Ő pedig ennél sokkal többet akar: világszínvonalú atléta szeretne lenni.

Szülei állandóan sportoláson kapták

Danielle Bradshaw csípő- és jobb térdficammal született. A bal lába egészséges, de a sebészek azt mondták a szüleinek, hogy a jobb teljesen használhatatlan, és sosem jön rendbe. Nagyon gyenge volt, a térde állandóan befordult. Elég volt egy rossz mozdulat, máris eltört. Állandóan fáslizni kellett. Habár nem lett volna szabad neki, szülei állandóan sportoláson kapták a lányt: egyszer úgy kellett leparancsolni őt a trambulinról.

Bradshaw tavaly döntötte el, hogy nem akar úgy élni tovább, hogy az egyik lábát csak húzza a másik után. Elege volt abból, hogy társai nélküle játszottak, amíg ő állandóan csak a kórházba járt. Elhatározta: megszabadul a lábától. Augusztusban megtörtént a műtét, és októberben megkapta a műlábat. Több hónapig tartott, amíg megtanulta használni, arról nem is beszélve, hogy először a duzzanatnak kellett eltűnnie.

Cél a 2016-os paralimpia

Múlt héten először ment iskolába a saját lábán. Azelőtt ez csak mankóval ment vagy kerekes székben. Persze nem tud minden nap járni, mert az első időkben ez egy nagyon fájdalmas művelet és pihentetnie kell a lábát. Hogy erősebb legyen, az iskolában plusz testnevelési órákra, valamint rendszeres gyógytorna kezelésekre jár, és futópadot is használ. Még nem tud futni - ahhoz kellene a futó műláb -, de egyre erősödik.

Bradshaw elmesélte, hogy látott olyan dokumentumfilmeket, amikben katonák elvesztették lábukat, de a legtöbb erőt az adta neki, amikor Anglia legismertebb amputált lábú híressége, Heather Mills szerepelt egy jégtáncos tévéshow-ban.

A kislány terve, hogy a 2016-os paralimpián induljon. Azt mondta: eddig csak láttam, hogyan futnak az emberek, mostantól érezni is akarom, milyen az.

Oszd meg másokkal is!
Mustra