A tested magától is táncol – új sportok

Van, akinek elmúlik a krónikus hát-, vál-l, derék-, és egyéb fájdalma, van, aki rájön, szeretne több időt eltölteni a szabad levegőn, és elkezdi azt tenni – mondja a Feldenkrais-módszer egyik követője. Az új mozgásformákat bemutató sorozatunkban az önismeretet fejlesztő sportok következnek: Feldenkrais módszer és Yoga Trance Dance.

"Minden alkalommal valami újat fedezek fel azon az úton, amit önismeretnek neveznek" - mondja egyik interjúalanyunk. Újfajta mozgásokkal foglalkozó őszi körképünkben elsőként a Zumbát és Curvest mutattuk be. Most a mozgásterápiával dolgozó Feldenkrais módszerrel, és a meditatív, táncos Yoga Trance Dance-szel folytatjuk.

Vannak, akik a szabadtéri mozgásra esküsznek, ezért időjárástól függően futnak, eveznek vagy bicikliznek, sokan pedig inkább a fitness termeket részesítik előnyben. Mozgáskörképünkben most azokra gondoltunk, akik amellett, hogy mozgásra vágynak, az önismeretüket is fejlesztenék.

Válj meg a beidegződésektől! - Feldenkrais módszer

Ezt az egyedi mozgásterápiát dr. Moshe Feldenkrais fejlesztette ki, aki fizikus kutatóként és harcművészként minden tapasztalatát egyesítette ebben a módszerben. Ez a mozgásforma a szakértők szerint segít megszabadulni a régi, rossz mozdulatoktól, amelyek a hosszú évek alatt beidegződtek. Így megszüntethetők azok a testi problémák, amelyek a helytelen szokások miatt jöttek létre. A Feldenkrais módszer elsajátításával növelhető az edzés hatékonysága is, mert minden izom megtanulja a helyes működés szabályait.

A módszer kidolgozója szerint az óráknak köszönhetően számos lelki probléma is megszüntethető. Az órán fekvő helyzetben sajátíthatóak el az úgynevezett testtudatosító technikák, amelyek lassú, fájdalommentes mozdulatok. A módszer lényeges eleme a saját tapasztalatok megszerzése, nagy jelentőséget kap az egyéni tanulási folyamat, amelynek során az egyén felfedezheti a teste lehetőségeit. Brigitta a hatha jógára esküszik, de kíváncsiságból pár alkalommal kipróbálta a Feldenkrais mozgásterápiás módszert: „Lassú, belső mozgásokkal dolgoztunk. Ezek nagyon egyszerű mozdulatok, amelyeket csecsemő-, kisbaba korunk óta ismerhetünk. Az embernek időt kell adnia magának, hogy ezekre rátaláljon. Nem a mozdulatok megtanulásáról, hanem az újra megtalálásáról van szó. Ha valaki szeret befelé figyelni, és erre képes is, ajánlom neki, de aki pörgős, gyors változást hozó dologra vágyik, ne ezt válassza – szögezi le a 30 éves marketingszakember.

Régen elfelejtett testélmények jönnek elő

„Az emberek általában meglepődnek az első  órán. Legkevésbé a jógával, tai chival foglalkozók, de nekik is szokott meglepetést okozni, mert nagyon egyértelmű. Annyira, hogy nem is érti az ember, hogy miért nem neki jutott eszébe. Egy-egy hétköznapi mozdulatra keresünk optimálisabb megoldást, úgy, hogy kipróbáljuk a mozdulatot, és figyelünk arra, hogy mit érzékelünk közben. Megnézzük, testünk mely elemei - amire nem is gondolnánk - tudnának részt venni a mozdulatban, hogy az könnyebb, hatékonyabb, harmonikusabb, vagy akár fájdalommentesebb legyen” - meséli Bárdos Adrienn, aki a módszert oktatja.

Az órán a tanár nem mutatja a mozdulatot, inkább kérdez, és van idő a keresgélésre és elmélyülésre. Régen elfelejtett test- és mozgásélmények jönnek elő.  „Ahogy nyúlunk egy pohárért, ahogy állunk, leülünk, azt is az alap mozgásmintáinkból állítjuk össze. Gyakran véletlenszerűen, és a helyzet vagy a gyorsaság miatt nem a legoptimálisabbat választva. Így nagyobb a sérülések, a hosszú távú mozgásproblémák kialakulása, vagy az, hogy testük nem engedelmeskedik. Testünkben sokkal nagyobb a lehetőségek, a lehetséges mozgásútvonalak tára, mint gondolnánk. Mintha egy puzzle csomagból több képet is ki lehetne tenni, vagy akár több összeállításban. Annak ajánlom, aki szeretné magát jobban megismerni, akinek fáj a térde, háta, dereka, vagy tudatosabb szeretne lenni mozgására, szándékaira.”

Olajozottabb minden mozdulat, jobb a közérzet

Perényi Csilla szintén ezt a módszert tanítja. „A legtöbben azt élvezik, hogy az óra elteltével szinte kicserélődve kelnek fel a földről. Jobban jelen van a vidámság, az oldottság. Új formáját tapasztalják meg saját mozdulataiknak, és az emberek örülnek, mert jobban vannak. Vannak, akik rátanulnak arra, hogy a bennük lévő erőt hol és hogyan tudják jobban hasznosítani. Van, aki ráérez arra, hol kell engedni, hogy könnyebb legyen mozdulni. Van, akinek elmúlik a krónikus hát-, váll-, derék-, és egyéb fájdalma. Van, aki rájön, hogy szeretne több időt eltölteni a szabad levegőn. Van, aki nem kedveli, mert túl lassú, és ő a dolgokat gyorsan szereti. Az egyéni foglalkozások pedig személyre szabottak. Ilyenkor a hatás megnövekszik, és igazi élmény. Ezek példák.
Tanárként megható figyelni, ahogyan ezen a módszeren keresztül az emberek magukra találnak. A tanítványok gyakran elmesélik, hogyan építik be a mindennapokba mindazt, ami fontossá vált számukra. Legyen az bármi.”

Táncolj és relaxálj !  Yoga Trance Dance

A Yoga Trance Dance a jóga és a tánc ötvözésének az eredménye, amelyet Shiva Rea jógamester hozott létre. A YTD a mester szerint egy igazi felfedezés, egy szabályok nélküli szabad tánc, amit a légzés irányít. Ez az óratípus lassú, egymásba olvadó jóga testhelyzetekkel indul, ami később táncba áramlik át.  Ennek során befelé tud figyelni az ember, így tehát a Yoga Trance Dance egyfajta mozgással elért meditáció. A gyakorlott jógázók szerint ebben a táncban nincsenek korlátok és elvárások, mindenki a maga egyéni mozdulataival léphet be abba az állapotba, ahol megáll az idő, és csak a tánc, a mozgás létezik. Valószínűleg sokan otthon ösztönösen is gyakorolják ezt, amikor zenét hallva levetkőzik a gátlásaikat, és "csak" táncolnak.

Meditáció a zene és mozgás segítségével

Kiss Andrea YTD oktató a szabad, meditatív táncra esküszik. „Arra döbbentem rá, hogy ez az irányzat nagyon jó arra, hogy a ki nem élt, esetleg elfojtott kreativitást előhozza belőlünk. Az én személyes tapasztalatom, hogy minden alkalommal valami újat fedezek fel azon az úton, amit az önismeretnek neveznek. Az ösztönös, ősi, meditatív tánc felszabadítja a mélyen meghúzódó lehetőségeinket. Én nagyon szeretem a kötetlensége miatt.”

Itt nem kell azzal foglalkozni, hogy ki mennyire tud táncolni, hiszen a mozdulatsorok egyediek, és mindig a pillanat, a zene szüli őket. „Amikor többen összegyűlünk, akkor egy nagyon felszabadító össztánc lesz belőle. A közös meditáció sokaknak könnyebb, mint otthon egyedül leülni és úgy elmélyülni a pillanatban. Itt is meditálunk, csak az egész zenével és mozgással történik. Lassú bevezetéssel indul, ami először könnyen követhető jóga ászanák – testtartások folyamatos ritmusos gyakorlása –, majd ahogy a zene gyorsul és erősödik, úgy vetkőzzük le megkoreografáltságot és kezdünk el szabadon táncolni. A végén megint visszatér egy lassú levezetéshez, ami után jólesően pihenünk egy pár percet. Jó látni egy ilyen Yoga Trance Dance óra után, hogy az emberek kellemesen elfáradva, a feszültségüket levezetve, és valami új belső erővel feltöltve mennek haza."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek