A lányokat a verseny a depresszió felé viszi

Amerikai középiskolások körében végzett kutatások szerint a fiúkat megerősíti a versenyszellem, míg a lányokat inkább az elszigeteltség érzése felé hajtja. A lányok saját maguk ellen szeretnek küzdeni.

A California State University és a University of Texas együttes kutatásából kiderül, hogy a lányok pszichológiai értelemben vett jó közérzete akkor növekszik, amikor teljesítményüket javítandó saját maguk ellen kell kiállniuk, és önmagukat kell legyőzniük.

A versenyben magányosak

A 110 dallasi középiskolás fiúk és lányok által kitöltött pszichológiai kérdőívek azt mutatták, hogy a fiúkkal ellentétben a lányok lelki állapota rosszabbodott, amikor csoportos versenybe kellett szállniuk. Ekkor ugyanis nagyobb mértékű depressziót, magányt és érzelmi távolságtartást mutattak.

Ellentétes esetben mindkét nem fiatal képviselői pszichológiailag pozitívabbnak bizonyultak amikor a teljesítmény javítása volt a cél. A kutatás vezető David Hubbard szerint az eredmények a nyugati kultúra versenyszellem terén kialakult kétértelmű helyzetét mutatják be.

Egyfelől ugyanis a versenyszellem, vagyis teljesítményünk javítása és önmagunk legyőzése, a lelki jólét elérésének egyik eszköze. Másfelől pedig a lányok túl magas szociális és emocionális árat fizetnek akkor, amikor a mások feletti győzelem a cél, véli a kutató.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek