Kisajátítaná a dizájncetlit a Coach

Míg Selena Gomez a neve levédetésén fáradozik, addig a komoly átalakuláson átment Coach az általa divatba hozott hangtaget, azaz a luxustáska kiegészítőjévé avanzsált bőrből készült cédulát szeretné kizárólag a magáénak tudni, ezért a manhattani szövetségi bíróságokon a közelmúltban védjegybitorlás miatt beperelt egy sor Los Angeles-i hamisítót, köztük például a La Vanit és a Weihong Cuit, mivel a New York-i luxusmárka szerint azok sértik a Coach szellemi tulajdonát.

Tehát röviden a Stuart Vevers kreatívigazgatósága alá tartozó márka nagyon nem szeretné, ha más márkák is a beépítenék kollekcióikba a bőrből vagy lakkbőrből készült kiegészítőt, mivel azt állítja, hogy az árcédulára emlékeztető darab az amerikai jogban ismert “trade dress” oltalom alá tartozik. Hogy mit jelent ez pontosan? A dizájn külső megjelenésének és formájának védelmét teszi lehetővé és eredetileg a vásárlók megtévesztése ellen dolgozták ki.

így néz ki a Coach féle luxustáska.
így néz ki a Coach féle luxustáska.Facebook.com / Coach

A Wikipedia.org szerint ez az oltalom nem az egész termékre, hanem inkább annak anyagára, színére vagy formájára alkalmazható. Azaz annak tárgya, mint ahogy a Louboutin féle piros cipőtalp esetében, el kell hogy váljon a terméktől és megkülönböztető kvalitással kell rendelkezzen. Ez abban az esetben fordul elő, ha a vásárlók egy bizonyos márkához kötik az adott formát vagy színt. Ezt az oltalmat szeretné a luxusmárka kiterjeszteni többek között a kézitáskáira, pénztárcáira, bőröndjeire és hátizsákjaira – írja a Thefashionlaw.com.

Ez a La Vani féle koppintás.
Ez a La Vani féle koppintás.lavani.com

Az 1941-ben alapított márka 1973 óta használja a cédula dizájnt és azt állítja, hogy jelentős mennyiségű időt, pénzt és energiát fektetett abba, hogy az Egyesült Államokban és a világszerte azonnal beazonosítható legyen, hogy az árcédulás dizájn az ő termékük. A Nordstrom.com webáruházában például átlagosan 200 ezer forintot kérnek egy ilyen táskáért, míg például egy La Vani féle változatért csak 99 dollárt, kb. 28.300 forintot kell fizetni. A Coach egyébként 2007-ben már nyert pert a La Vani ellen, akkor sikerült bebizonyítaniuk a bíróságon, hogy a márka megsértette a szellemi tulajdonukat, amikor kis színeltéréssel, de piacra dobta a divatház “Swagger” néven futó táskájának szinte a pontos mását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra