TEJBEN-VAJBAN

Szexista vagy sem a Saint Laurent kampánya?

2017. március 13., hétfő 06:42

Nemcsak a Fashionista.com szerkesztőinek, de nekünk is déjà vu érzésünk volt a tavaszi-nyári Saint Laurent kampány láttán. Emlékeznek, két évvel ezelőtt az ASA (Advertising Standards Authority) vagyis a brit reklámfelügyelő bizottság szinte azonnal letiltotta a divatház angol Elle magazinban közzétett képeit, melyeken az “egészségtelenül vékony” modell, Kiki Willems volt látható. A felügyelőség szerint a holland modell combja és vádlija egyforma széles, ráadásul a bordái is kilátszottak, ami egyértelmű jele az anorexiának.

Most emiatt a fotó miatt áll a bál.
Most emiatt a fotó miatt áll a bál.
Fotó: Saint Laurent

Ezúttal a francia reklámfelügyelő szervezet, az ARPP (L'Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité) bírálta a luxusmárka fekete-fehér kampányát, melyen Fernanda Oliviera látható széttárt lábakkal, neccharisnyában, görkorcsolyával a lábán. “Arra kértük a márkát, hogy a lehető leghamarabb módosítsák vagy vegyék le a hirdetést“ – mondta a Reutersnek az ARPP vezetője, Stephane Martin, aki szerint a hirdetésen szexuálisan alárendelt szituációban ábrázolják a nőket, nemi sztereotípiákat állítanak fel, sőt odáig ment, hogy kétségtelenül provokatív célzattal készültek az Inez & Vinoodth sztárfotós páros által lőtt képek.

Direktmarketing is lehet a háttérben.
Direktmarketing is lehet a háttérben.
Fotó: Saint Laurent

A bizottság a modell csontsovány alkatát is nehezményezte, szerintük a hirdetés sérti Oliviera méltóságát és megbecsülését. A botrány egyébként amiatt pattant ki, mert több mint ötven haragos levél érkezett a reklámszabályozásért felelős bizottsághoz, melyben arra kérik őket, hogy minél előbb állítsák le a Saint Laurent ámokfutását, aminek "elkövetője" a két évvel ezelőtti botránnyal ellentétben most nem Hedi Slimane, hanem Anthony Vaccarello volt.

Szerintem...

 • 144
  Tényleg szexista, nincs helye az utcán
 • 59
  A divatház joga eldönteni, hogy hogyan reklámoz
 • 191
  Provokatív, de művészi munka
 • 108
  A modell túl sovány, egyébként rendben van
 • 153
  Jól csinálta a Saint Laurent, megint róluk beszél mindenki
 • 150
  Kit érdekel

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

 • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
 • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!
 • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
 • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés