Nem szívbajos az új generáció!

Az ismertebb magyar márkák sarkát tapossák már az új generáció képviselői: öt markánsan eltérő karakterű brand vonultatta fel a 2017-es tavaszi-nyári szezont megcélzó kollekcióját, köztük három hazai márka és két külföldi vendégtervező. Habár a tervezők (és csapatuk) néhány éve építik csak márkájukat ez nem jelenti azt, hogy ne lennének karakteresek és erőteljesek az általuk felvonultatott darabok.

Retró csempék és nőies könnyedség

A Celeni tervezője, Cselényi Eszter amolyan múltidéző, retró hangulatú, nyaralós hangulatot álmodott meg a kifutóra. Lezseren a csípőre ejtett derékszabások biztosították a hanyag eleganciát és nőiességet. Mustárszín, fehér, fáradtzöld, kék és pasztell árnyalatok jellemezték a kollekció színhasználatát, melyben megjelentek a fehér alapon sötét, vékony kockaminták és a csempéket idéző printek. Változatos hosszak, de minden esetben kényelmes, a testet lágyan és bőven körbeölelő szabások jelentek meg a kollekcióban, melyet kalapok és a Karman Jewelry ékszerei egészítettek ki. A Celeni pedig táskában egyre erősebb!

Ellentétek vonzásában

Nem tagadom, a kedvencem a CUKOVY izgalmas ellentétekre épülő – női és férfi ruhadarabokat egyaránt felvonultató – kollekciója volt. Az anyaghasználattal kezdve: Csukovics Brigi, a márka tervezője merész és dekadens alapanyagokhoz nyúlt, melyeket magabiztosan kombinált merész szabásokkal. Alapvetően felfedezhető volt a női-férfi szabásvonalak közti játék a darabokon, amit a kiváló minőségű anyagok használata még magasabb szintre emelt. A domináns színek a narancs és a kék, mint komplementerek voltak, ezeket ezüst tónusok, fehér és egy kis citromsárga egészítették ki. A kollekció egyfajta határszegés volt, egy tervezői játék az alapanyagok textúrájával, eltérő szövésével és hagyományos alapdarabok alaposan megcsavart újraértelmezése: így lett a farmerek derékmegoldásából egyfajta dekoltázs vagy éppen vállat szabadon hagyó blézer-ruha, a ruhával kombinált hosszú ingekről nem is beszélve. Az applikációval díszített farmer pedig kellő lezserséget, amolyan nemtörődöm-hangulatot csempészett a darabokba, miközben gondos kézimunkát rejtettek magukban. Különösen tetszett a kivágásokkal való játék, mely az ujjakon, vagy a nadrágok combján jelent meg.

Csupa csipke

Az álomszép menyasszonyi csipkekölteményeiről híres Sármán Nóra egy hordható, de mégis finom, nőies kollekciót álmodott meg a 2017-es tavaszi-nyári szezonra. A tervezőnő védjegyévé vált a leheletfinom francia csipke, melyekből ezúttal sem szenvedtünk hiányt. Az aktuális slágerdarab, a  bomber Nóra értelmezésében gyöngyhímzett és hófehér szatén. A minták központi eleme a madarak és a madártollak voltak, ami a csipkeformában is megjelent. A 2017-es Nora Sarman-nő ultranőies, spagettipántos, jeges árnyalatú, neglizsére emlékeztető, testét szorosan körbeölelő darabokban hódít, miközben ügyel a trendekre – azonban ezeket a maga kedvére formálja át. Tökéletes alakját pedig nem fél transzparens kelmékbe és áttetsző csipkékbe bújtatni.

Az öltöny és az iratmegsemmisítő? 

Ester Kubisz kollekcióját ha egy dologgal jellemezném, az a hagyományos szabászat dekonstrukciója lenne, avagy: a hajszálcsíkos öltöny találkozása az iratmegsemmisítővel. A felépítés, majd rombolás esztétikája, melyet értelemszerűen a monokróm, fekete-fehér színhasználat jellemez. Az alapvetően férfiruházatra szakosodott brand uniszex darabokat kínál: lezser, inkább szögletes, anyagokban bővelkedő look-okat tervezett a dizájner, melyekhez rojtok adják plusz dinamikát.

Vissza a diszkóba!

A blokkot a Mates zárta – és rázta fel. A hetvenes évek végi diszkókorszakot és a legendás amerikai Halston divatház atmoszféráját elevenítették fel számomra a terveződuó tagjai (nem mintha a hetvenes években éltem volna át a diszkókorszakomat). A feketét és a fekete-fehér kockákat metálos fényekkel, neonszínekkel és egy kis csillogással pörgették fel. Mintha a nyár bőrödet szinte égető, perzselő nap simítását éreznéd, miközben az elektronikus zene ütemeire vonaglasz (de közben lehet, hogy egyenesen az irodából mész bulizni.) A szabásokra a decensség és az empír, a mell alatti fazonok egyaránt jellemzőek voltak, az pedig, hogy a hasitasi visszatér-e a divatba, a közeljövő eldönti! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra