Palvin Barbara a világ egyik legjobban kereső modellje

A Forbes magazin, mint minden évben, idén is lehozta a legjobban kereső modellek listáját. Bár Gisele Bündchen még mindig magasan vezeti a toplistát, végre egy magyar lány is bekerült a legjobbak közé: nem más, mint Palvin Barabara.

A toplista teteje nem meglepő: a 36 éves brazil szupermodell, Gisele Bündchen már 2002 óta vezeti a legjobban kereső modellek lajstromát. 2015-ben 44 millió dollárt keresett (3 millióval kevesebbet, mint 2014-ben), 2016-ban pedig ugyan "csak" 30,5 millió dollárt – aminek nagy részét Chanel és Carolina Herrera reklámok után kapta – de ez is elég volt az első helyhez.

Gisele Bündchen
Gisele BündchenVictor VIRGILE / Getty Images Hungary

A toplista a social media újgenerációs modelljeinek trendjére is rávilágít: a legjobban fizetettek közé ugyanis olyanok is bekerültek, akik az Instagramon és a közösségi média más felületein érvényesülnek sikerrel. Ilyen például Kendall Jenner, aki a kiváló 3. helyet szerezte meg tavalyi 10 millió dolláros bevételével, ami nem csoda, hiszen a modellek közül neki van a legtöbb követője az Instagramon (64,5 millió ember!) és magáénak tudhatja a social media valaha volt legtöbbet lájkolt posztját is.

Élen járnak a közösségi térhódításban Jenner barátnői, Gigi Hadid és Cara Delevingne is, akik szintén ott virítanak a toplista tetején. Hadid a maga 22 millió Instagram követőjével és 9 millió dolláros éves keresetével a ranglista 5. helyét szerezte meg 2016-ban, Delevigne viszont – ahhoz képest, hogy 33 millió követője van – „mindössze” 7 millió dollárt keresett az elmúlt évben karrierjével.

Komolyabb társadalmi jelenségeket is tükröz a lista, például a faji sokszínűség hiányát. Az afroamerikai Jasmine Tookes és a kínai Liu Wen kivételével ugyanis az összes, toplistán szereplő nő fehér. Natalie Robehmed, a Forbes szerzője szerint ez a lista ugyanazt a jelenséget igazolja vissza, mint ami egy közelmúltbeli statisztikából kiderült: eszerint a vizsgálat szerint a szépségipar nyomtatott reklámfotóinak 78%-án látható fehér modell és mindössze 8%-uk ábrázol fekete modellt, 4%-uk ázsiait.

Azt is meg lehet állapítani a toplistából, hogy a szépségideál a testtömegarány tekintetében sem sokat változott az utóbbi években. Habár a plus size modellek egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, még az évi 4 millió dollárt kereső Ashley Grahamnak sem sikerült felkerülnie a listára.

Palvin Barbara
Palvin BarbaraVenturelli / Getty Images Hungary

Nem úgy, mint Palvin Barbarának, aki 4 millió dolláros (1,1 milliárd forint) évi keresetével osztozik a lista 17. helyén a szintén 4 milliót kereső Taylor Hill-lel, Jasmine Tookes-szal, valamint Lily Aldridge-dzsel. A lap szerint Palvin annak köszönheti helyezését, hogy három parfüm hirdetését is rábízták, ő volt idén a Giorgio Armani di Gioia, a Cartier de Lune és a Lagerfeld Private Club arca is. Emellett a L'Oreal arca és a Chanel Beauty is vele reklámoz egyes termékeket. Szóval van végre egy magyar lány is a top 20-ban (ami a holtverseny miatt idén top 17), gratulálunk!

A legjobban kereső modellek 2016-ban a Forbes listája szerint

1.: Gisele Bündchen: 30,5 millió dollár

2.: Adriana Lima: 10,5 millió dollár

3.: Kendall Jenner, Karlie Kloss: 10 millió dollár

5.: Gigi Hadid, Rosie Huntington-Whiteley: 9 millió dollár

7.: Cara Delevingne: 8,5 millió dollár

8.: Liu Wen, Candice Swanepoel: 7 millió dollár

10.: Miranda Kerr: 6 millió dollár

11.: Natalia Vodianova, Lara Stone: 5,5 millió dollár

13.: Doutzen Kroes, Alessandra Ambrosio, Kate Moss: 5 millió dollár

16.: Joan Smalls: 4,5 millió dollár

17.: Jasmine Tookes, Taylor Hill, Lily Aldridge és Palvin Barbara: 4 millió dollár

Oszd meg másokkal is!
Mustra