Meseszépek a Mardi Gras indiánok jelmezei

Egyre többen követik figyelemmel a New Orleans-i Mardi Gras karnevál eseményeit világszerte, amelynek egyik legjobban várt fénypontja, mikor a helyi indiánok is felvonultatják különleges, kézzel készített jelmezeiket. A Mardi Gras indiánok több törzset számlálnak, ők vonulnak Szent József napján (március 19.) valamint az ehhez legközelebb eső vasárnapon, azaz a ‘Super Sunday-en' is.

Bár hagyományosan ezeken a rendezvényeken nyílik alkalmuk a Mardi Gras indiánoknak a nyilvánosság előtt bemutatni díszes, vibráló színű jelmezeiket, ötletes, szoborszerű ruháikat, az elmúlt években egyre gyakoribbá vált, hogy a város más fesztiváljain és felvonulásain is részt vesznek, a világhírű New Orleans-i jazz fesztivál talán már el sem kezdődne nélkülük.

A Wikipédia.org szerint jelenleg mintegy 38 törzs ismert a környéken, a hírhedten titokzatos közösségek mérete fél tucat és több tucat közé tehető. A csoportok nagyrészt függetlenek, de van két erősebb törzs, az Uptown Indians és a Downtown Indians, akik összefogják a csoportokat.

“Ha egy látványosabb jelmezt szeretnél, akkor annak az elkészítése egy teljes évet vesz igénybe” – mondja a Red Hawk Hunters törzshöz tartozó Augustus Evans, aki kis couture műhelyében készíti és díszíti fel az időigényes jelmezeket, melyek ára körülbelül 2500-3000 dollár, 690-830 ezer forint körül van. Hozzá kell tenni, hogy ezeket a jelmezeket nem vásárolják, hanem maguk készítik, saját kezűleg a törzsek tagjai.

“Volt idő, amikor a Mardi Gras indiánok a faji megosztottság miatt nem vehettek részt a város hagyományos ünnepein“ – mondja Evans, aki 16 éves korában vett először tűt és cérnát a kezébe és profi jelmezkészítővé vált az elmúlt 22 évben. Olyannyira, hogy pár nappal a fesztivál után már neki is látott a 2017-es jelmezének, ami várhatóan hasonlóképpen súlyos (körülbelül 45 kiló) lesz, mint az eddigiek.

Evans esete egyébként nem egyedi, mivel minden indián saját maga tervezi meg és készíti el ruháját, a gyöngyökkel és flitterekkel hímzett ábráknak pedig szimbolikus jelentése is van. Az Uptown New Orleans törzs tagjai például általában több szobrászati és absztrakt formájú, afrikai ihletésű ruhát készítenek, míg a Downtown törzs tagjai inkább az amerikai őslakosság nehéz időszakait mutatják be a ruhákra hímzett képekkel.

A Mardi Gras indiánok felvonulása a hagyományos rituálékat követi, a menetet az úgynevezett “Spyboy” (kémlelő) nyitja meg, akit a díszes népviseletbe öltözött “Első Zászlós” követ a sorban. A törzsi zászló után érkezik a szimbolikus fegyvert hordozó “Wildman” (vadember) majd végül a befut a nagyfőnök, azaz a “Big Chief” is. Az egész csoportot pedig ütősök és fesztiválozók kísérik útjukon.

A Mardi Gras fekete bőrű indiánjainak történetét és eredetét rejtélyes homály fedi, a történészek szerint a 19. század közepe óta vagy valamivel előtte kezdtek parádézni New Orleansban. A louisianai város a déli régió egyik legnagyobb kereskedelmi kikötője és legliberálisabb multikulti olvasztótégelye is egyben. New Orleans kulturális központjában, a Congo Square-en például már az 1740-es években szólt az afrikai zene, mivel az afrikai rabszolgák itt gyűltek össze népdalokat énekelni és táncolni vasárnaponként.

Az 1700-as években sok afrikai rabszolga menekült a louisianai folyók környékére, ahol összetalálkoztak az amerikai őslakosokkal. Évekkel később, a polgárháború után több száz felszabadított rabszolga lépett be a Buffalo Soldiers nevű lovas ezredhez, mely többek között a nyugati határra akarta áttelepíteni a Plains indiánokat. Miután visszatértek New Orleansba, sok leszerelt katona csatlakozott Buffalo Bill népszerű vadnyugati showjához, melyben legalább egy fekete cowboy és számos fekete tehenészlegény is feltűnt.

1885-ben már körülbelül 50-60 indián vonult népi ruhákban a Mardi Gras-n, de ugyanebben az időben alapították meg az első Mardi Gras indián bandát, a “The Creol Wild West-et” is, ami feltételezhetően Buffalo Bill vadnyugati műsorának tagjaiból, azaz a rabszolgákkal keveredett őslakosokból verődött össze. Ha jobban érdekli New Orleans és a Mardi Gras indiánok világa, próbáljon meg belenézni a Treme című sorozatba - jelenleg egyik tévé se adja, de tudjuk, hogy ez nem akadály.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek