Íme a divatvilág két legegyszerűbb embere

A divat arcai sorozatunk legutolsó posztjában a plüssmelegítőt megálmodó Juicy Couture párosát mutattuk be önöknek. Úgy gondoltuk, ideje folytatni a névsort, Kendall Jenner bénázós MTV Movie Awardsos szettje és Beyoncé turnéruhája után egyértelmű volt, hogy a DSquared² lesz a következő. Érdekességek a divatvilág ikertervezőiről a hajtás után!

A kezdetek

Dean és Dan Caten Torontó Willowdale negyedéből származik és a New York-i Parsonban tanulták ki a szakmát. Nyolc évvel később a páros Olaszországba költözött nem titkoltan amiatt, hogy saját márkát alapítsanak. Ennek 1995-ben jött el az ideje, amikor bemutatták az első férfiaknak szánt kollekciójukat, előtte pedig divatházakkal működtek együtt. Az első show annyira extravagáns lett, hogy azonnal felkapták rá a fejüket a divatcégek ügynökei és az újságírók is.

CHILLIN' SOMBRERO STYLE

Dan and Dean Caten (@dsquared2) által közzétett fénykép,

Ebből a blogposztból kiderül, hogy eleinte azért kezdtek el farmereket tervezni, mert édesapjuk nem engedte nekik, hogy azt viseljék. A kilenc gyermeket egyedül nevelő férfi szerint ugyanis farmert csak a szegények viselnek. A testvérek melegek, saját bevallásuk szerint pedig a legegyszerűbb emberek a Föld kerekén. „A semmiből jöttünk, alkottunk valamit, és visszaadunk mindenhova, ahonnan valaha kaptunk" – nyilatkozták.

Honlapjuk szerint titkuk az, hogy a kanadai ikonográfiát ötvözik az olasz stílussal, amihez még jön egy kis "játékos érzékiség". Ez annyit jelent, hogy a kollekcióikban egyszerre van jelen a sportos és a nőies, a visszafogott és az extravagáns, illetve a férfias és a nőies. A tervezők London és Milánó között ingáznak, ez adta a márka mottóját is: "Kanadában született, Londonban él, Olaszországban készül".

A DSquared² és a zene

A márka és a zenevilág kapcsolata közismert: már a kezdetek óta megnyerték maguknak Lenny Kravitzet, Justin Timberlake-et, Ricky Martint, Nelly Furtadót, de Robbie Williams is kedveli a márkát. Az igazi sikert azonban mégis a Madonnával kötött szerződés hozta meg: ennek értelmében 150 összeállítást terveztek az énekesnőnek és táncosainak a Don't Tell me című videóhoz, illetve a 2002-es Drowned World nevű turnéjához.

A hatás nem maradt el: a 2003-as őszi-téli kollekcióhoz olyan modellek adták az arcukat, mint Naomi Campbell, Eva Herzigova, Karolina Kurkova vagy éppen Fernanda Tavares. Másnap a WWD címlapra tette a márkát és közölt velük egy kétoldalas interjút is. Egy évvel később már Christina Aguilerával dogoznak együtt, akinek szintén turnéruhákat terveznek.

2007-ben, azaz közel tíz évvel ezelőtt egy másik híres énekesnő állt alkalmi modellnek: a tervezőpárosnak az akkor 19 éves Rihannát sikerült megnyernie a 2008-as tavaszi-nyári kollekció erejéig. A bemutató alatt az akkori slágere, az Umbrella szólt. Nagyjából ugyanekkor jött ki Clumsy című videójával Fergie, amiben az ikreknek is jutott szerep. 2009-ben Britney Spearsszel, egy évvel később a Tokio Hotellel dolgoztak együtt. Szintén jó kapcsolatot ápolnak Michael Bubléval is.

A Caten-testvérek a sport világában is elmélyültek: a 2009-10-es őszi-téli szezonban például a Barcelona focicsapatának terveztek egyenruhákat. 

A DSquared² képi világa

A márka életérzése (nem meglepő módon) a kampányfotókon köszön vissza leginkább. Tudják ezt ők is, ezért kizárólag profikkal dolgoznak együtt – például Steven Kleinnel, aki a kétezres évek első felében készült sorozatok mögött állt. Volt közös munkájuk a Mert & Marcus párossal (Gisele Bündchent fotózták) és Mikael Janssonnal is (ahol Carmen Kass állt a fényképezőgép elé).

2007 és 2009 között Steven Meisellel működtek együtt (aki a ruhák, a cipők és az illatok kampányaiért is felelős volt), utána pedig visszatértek a Mert Alas-Marcus Piggot pároshoz.

A DSquared² és a díjak

2003-ban megkapták a La Kore-díjat (az olasz divatvilág Oscar-szobrát) mint a legeredetibb tervezők. Még abban az évben az amerikai GQ magazin az Év Férfija szavazáson őket választotta a leginkább áttörő tervezőcsapatnak, három évvel később pedig a nívós Aguja de Orót vihették haza. 2007-ben a spanyol, 2008-ban a német, 2013-ban pedig a portugál GQ díjazta őket. 2009-ben csillagot kaptak a kanadai Hírességek Sétányán.

Sorozatunk előző részeit ide kattintva nézheti meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek