Ki is volt valójában Max Factor?

"Senki sem születik ragyogó szépségnek, a ragyogás hozzáadott érték" – Max Factor 

A mai Lengyelország területén 1872-ben látta meg a napvilágot Maksymilian Faktorowicz, és már fiatalon elkezdett a szépségiparban dolgozni. Miután letöltötte a katonai szolgálatot, nyitott egy boltot Moszkvában, majd hivatalos kozmetikai szakértője lett a Cári Operaháznak, sőt még az uralkodói családnak is. Sikerei ellenére annyira félt az egyre erősödő antiszemitizmustól, hogy 1904-ben feleségével és három gyermekével emigrált az Egyesül Államokba. A család Ellis Island-en, Manhatten közelében telepedett le, ahol a bevándorlási hivatal rövidítette le a nevét Faktorowiczról Factorra. 

Később St. Louis-t és Los Angeles-t is megjárta, abban reménykedve, hogy képes lesz betörni az ébredező mozgófilm-gyártásba egyedi, megrendelésre készült parókáival és arcápolási termékeivel. 

1909-ben alapította meg a Max Factor & Company-t, hétköznapi kozmetikai szereket árult, miközben kutatott és új készítmények előállításán gondolkozott. Termékeit hamarosan felfedezte magának a filmipar, hiszen újfajta sminkeket tervezett speciálisan a képernyőre, nem olyat, mint az addig használatos színházi sminkkészítmények, mert az ő alapozói nem törtek és nem is keményedtek meg. 

Nemsokára már személyre szabott tanácsokat osztogatott a legnagyobb hollywoodi sztároknak, és azzal promotálta kozmetikáit, hogy bármely nő lehet A-listás szépség. Ugyancsak neki köszönhető, hogy befektetett egy bizonyos "szépség mikrométer" nevű, félelmetes szerkezetbe, ami igen pontosan tudta mérni az arc kontúrjait, megkönnyítve ezzel a megfelelő smink kiválasztását. 

1929-ben Oscar-díjat kapott, ezzel ismerték el a filmezés fellendítéséért tett erőfeszítéseit. Egyik legutolsó változtatása mégis lingvisztikai volt, ő szorgalmazta ugyanis, hogy inkább használjuk a smink szót az addig elterjedt kozmetikum helyett.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek