Ma 40 éve nyitott meg a Skála

Mivel szeretjük a régi fotókat nézegetni (és a visszajelzések alapján önök is), ezért arra gondoltunk, készítünk egy gyűjtést, illetve galériát azokról neves áruházakról, ahol a 20. században vásárolhattak a fővárosi magyarok. Posztunknak egyébként jeles apropója is van: 40 évvel ezelőtt ezen a napon nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt a Skála Nagyáruház. Úgy, hogy most minden második metrómegállónál plaza van, nehéz elképzelni, hogy nem mindig volt ez így és a 21. századi túlkínálat sem volt ismert néhány évtizeddel ezelőtt. 

Skála Nagyáruház

A születésnapos áruházat egy focipálya helyére húzták fel és egészen 2007-es lebontásáig ott is állt, hogy aztán átadja a helyét az Allee-nak. A megnyitó napjáról és 1976-ból több fotó is felkerült a Fortepan oldalára, ezeknek kicsit képet kaphatunk arról, hogyan néztek ki akkor egyrészt az áruk, másrészt a vásárlók és ruházatuk. A leginkább megmosolyogtató az egészben az, hogy lévén most újra tombol a 70-es évek divatja, a friss külföldi street style fotóktól alig különböznek a galériában található fekete-fehér képek: a garbóra vett ruhák, a térdnél végződő szoknyák, bézs ballonkabátok mindkét helyen megtalálhatóak. A statement, azaz már önmagában hangsúlyos kabátokat is elég sok emberen látni - úgy látszik, április 3-a negyven éve nem volt kimondottan tavaszias nap. 

Az áruház nagyságát jelzi, hogy látni a képeken 229-es sorszámmal ellátott pénztárat is - nemcsak eladóból volt több akkor, de a ruhák is patinás sorban várják leendő gazdáikat. A rendszerváltásra még bő tíz évet kellett várni, viszont örülhetett, aki lengyel divatra vágyott: az egyik képen látható tábla szerint ugyanis a varsói Centrum és a Łódźban található Centrál áruházak lengyel áruházi hetet tartottak a Skálában november 29-e és december 4-e között. A fotókon több ikonikus tárgy is feltűnik: elég csak a Skála feliratú bevásárlószatyrokra vagy a Lehel hűtőre gondolni. 

Corvin Áruház

„Európa Divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja" - írta 1930-ban a Pesti Hírlap Képes naptára a az áruházról, ami szintén kerek évfordulót ünnepelhet: mivel 1926. március 1-jén nyitották meg, így idén töltötte be a 90-et (igaz, ő még most is áll). Népszerűségét nemcsak annak köszönheti, hogy korán nyitott, de a Keleti és a Nyugati pályaudvarhoz is közel helyezkedik el, így a vidéki vásárlók is gyakran betértek oda vásárolni, vagy enni egy jót, esetleg meglátogatni a fényképészt. A helyszínen többször tartottak divatbemutatókat, délutánonként pedig szalonzene szólt. Érdekesség: 1931-ben az országban először itt szereltek fel mozgólépcsőt. Bár a II. világháborúban leégett, kisebb károkat szenvedett - nem úgy, mint az '56-os forradalom alatt.

A képeken megnézheti, hogyan festett az áruház 60 évvel ezelőtt (amikor még a Nemzeti Színház a szomszédja volt), hogyan hirdették '56-ban a kirakadóárusok, hogy milyen lapokra csapnának le és azt is, hogy milyen akciókkal várták a vásárlókat a 70-es években. Ha retró posztereket nézegetne, erre tessék!

Skála Metró

A Fortepanon sajnos nincs kép róla, de ugyanúgy meg kell emlékeznünk a Skála Metróról is, aminek az akkori Marx, ma már Nyugati tér adott otthont. Az áruház negyedévszázados fordulójáról a hg írt egy remek cikket 2009-ben, amiből kiderül, hogy eredetileg a Dózsa György úthoz szántak egy nagyobb Skálát és a Nyugati térhez csak egy kisebbet, azonban mivel az első meghiúsult, így a Nagykörút mellett lévőt duzzasztották a mai méretére. Bár a 90-es évekre már sok Skála létezett országszerte, ez volt a legjövedelmezőbb, ugyanis a szomszédos pályaudvar miatt számos MÁV-alkalmazott nemcsak vásárolni, de enni is az ott található étterembe járt. 

Érdekesség: tervezője, Kővári György 1982-ben elhunyt, így nem érte meg az átadást.

Párisi Nagyáruház és Párisi Udvar

Jól jelzi a francia divat hatását, hogy számos áruházat az ország fővárosáról neveztek el Budapesten (is). Az egykori Divatcsarnok, mai nevén Párisi Nagyáruház eleinte a Rákóczi úton kapott helyet, ám az elpusztult 1903-ban - az "új" 1911-ben nyitott meg az Andrássy úton. Az Építészfórum szerint 

egy óriási szatócsbolthoz, bazárhoz hasonlított. A többszintes épületben minden kapható volt, amire abban az időben az embereknek szüksége lehetett: gombostűt éppúgy találhatott e helyen az egyszerű háziasszony, mint kalapot a fiatal lány, tanszert az iskolásfiú vagy elegáns és elnyűhetetlen anyagú tarka zoknit a kereskedősegéd. A mostani épületet az államosítást követően sokáig könyvtárnak használták, Divatcsarnok névvel csak 1958-ban nyitották meg újra áruházként. Ma könyvesbolt és kávéház található benne, a tetején pedig egyedülálló panorámával rendelkező bár.

A Párisi udvart az egykori Brudern ház földszintjén keltették életre - az épület volt Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza. A 20. század elején bank nyitott meg benne, de a passzázs ugyanúgy megmaradt: ide boltok kerültek, az emeletre irodák, a legfelső szintre pedig lakások. Manapság sajnos nem látogatható, ugyanis az egész épületet felújítják, többek között ötcsillagos hotel lesz a helyén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra