Nem sokat profitálnak a márkák a díjátadós öltöztetésből

Nemrég megmutattuk önöknek, hogy melyik három márka ruháit viselték a legtöbben az Oscaron, a Golden Globe-on, illetve a SAG-díjátadóján. Most arra gondoltunk, megnézzük, vajon tényleg akkorát dobnak-e az egyébként is ismert divatházak népszerűségén ezek az akciók vagy kizárólag a presztízsről szól az egész. Az eladási statisztikákhoz nincs hozzáférésünk, így ettől függetlenül kell kezelni azt, hogy pénzügyileg mekkora befektetés egy celebnő vörös szőnyegre küldése – kizárólag azt néztük, a Facebookon, illetve a Google-ön mutatkozik-e növekedés január 10-e (Golden Globe) és 30 (SAG), illetve február 28-a (88. Oscar) után.

Mit mutat a Google?

Egy közös grafikonon mutatjuk meg, hogyan alakult a keresések aránya a három dobogós márkát illetően. A Google Trends (GT) számszerű adatokat nem mutat, így azt nem tudjuk, pontosan hányan kerestek rá a divatházak nevére, de azt igen, hogy miként alakult a tendencia január 1-től egészen máig. Az értékek értelmezésében is segítünk: a GT a legnépszerűbb napot veszi 100 százaléknak (ez a Versaceé volt február 11-én, valószínűleg Donatella Versace a fast fashion tempóját bíráló nyilatkozata miatt), a többit pedig ehhez hasonlítja. 

A Golden Globe-ot idén január 10-én rendezték, a grafikonon pedig látszik, hogy aznap az Armani és a Versace is egy kisebb csúcsponton volt, de az azt követő napokban csökkent irántuk az érdeklődés. A Marchesára hozzájuk képest elenyészően keresnek, viszont a díjátadót követő napokban enyhe növekedés mutatkozott. Utóbbi egyébként a SAG díjátadóján nem öltöztetett senkit, így nem meglepő, hogy január 30-án és azt követően nem mozdul el semmilyen irányba sem a görbéje. A két olasz márka esetében itt és az Oscarnál is hasonló figyelhető meg, mint a Golden Globe esetében: a pillanatnyi megugrott keresések után egy hétig zuhanórepülés következik. A február 28-i eseményből a Marchesa profitált a legjobban – úgy látszik, megérte 5 celebnőt is felöltöztetnie a párnak, aki egyébként Renée Zellwegernek köszönheti sikerét.

Kíváncsiak voltunk, mit hoz a konyhára a közvetett keresés: azaz az a jelenség, amikor az emberek nem tudják, hogy mit viselt egy adott celebnő, de tetszik nekik vagy kíváncsiak, ezért rákeresnek a Google-ben. Itt már érthetőbbek az eredmények: Lady Gaga szettjére január 10-én (GG) extrém sokan voltak kíváncsiak, február vége felé pedig rajta kívül Cate Blanchett és Heidi Klum ruhájának márkájára is kíváncsiak voltak.

Mi a helyzet a Facebookon?

Miután tudjuk az adott márka nevét, általában két választásunk van: vagy élünk tovább a tudattal, vagy bekövetjük azt valamelyik közösségimédia-platformon. Mi a Facebookot választottuk, ugyanis ott tökéletesen látszik minden oldal esetében az, hogy hány új kedvelést kapott az elmúlt két hétben. Valószínűleg a legtöbb ember már az Oscar előtt is találkozott a három divatház nevével, de minket hajtott a kíváncsiság, hogy utánajárjunk, van-e "kézzel fogható" hatása a legnézettebb díjátadónak. 

Most is segítünk értelmezni a látottakat: minden oldal esetében a vastag vonal az elmúlt hét nap (március 1-7-ig) adatait mutatja, a vékonyabb pedig az azt megelőző hetet. Nekünk utóbbi érdekes igazán és abból is az utolsó két nap (február 28-29-e). A minigrafikonokon látszik, hogy a Marchesának itt is megtérült a celebnők felruházása (igaz, egy héttel később vissza is állt a felhajtás előtti rend), és míg az Armani mérsékelten profitált az öltöztetésekből, addig a Versacénél konkrétan kevesebben lájkolták be az oldalt a díjátadó napján és másnapján, mint előtte.

Oszd meg másokkal is!
Mustra