A város szélére küldi a ducikat a H&M

GettyImages-154742956
Adam Berry / Europress / Getty

Ducik, ki a belvárosból – ezzel a címmel jelent meg nemrég egy írás a Daily Mail oldalán, amelyben egy Sydney-ben élő nő panaszait olvashattuk arról, hogy a város központjában található H&M-ben egyrészt nem árulnak nagyméretű ruhákat, másrészt elküldték őt, hogy az agglomerációban található üzletekben keresse a plus size darabokat. Mivel ez az incidens az ön életére nincsen különösebb hatással, arra gondoltuk, megnézzük, hogy mi a helyzet Budapesten: meglepő módon hasonló a helyzet a magyar fővárosban is. Az esetről megkérdeztük a H&M-et is.

A H&M-ről mostanában a Balmain-kollekció kapcsán írtunk: arról, hogy az emberek konkrétan megőrültek, illetve hogy hülye az, aki háromszoros áron vásárolja meg a nepperektől a két márka együttműködésének eredményét. Érdemes azonban a H&M+ néven futó, ducibb vásárlóknak készült kollekcióra is időt szentelni, ugyanis a Sydney-i példa egy elég érdekes jelenségre hívta fel figyelmünket: a belváros határán fekvő Corvin áruházat leszámítva elég messzire kell utaznia annak, aki plusszos méretű ruhákat szeretne vásárolni. Félreértés ne essék: tök jó, hogy a svéd márkánál is tudnak vásárolni azok, akik nagyobbak, mint L-es méret, de miért kell őket emiatt kiszorítani a központból?

Mennyi az annyi?

Az agglomeráció nélkül Budapesten 15 H&M üzlet van: ha a Nagykörút-Villányi út-Alkotás út kört tekintjük belvárosnak, akkor abba ennek fele, egészen pontosan hét üzlet esik bele (Mammut, Mom, Allee, Westend kétszer, Corvin, Blaha).

Az Üzletkereső segítségével könnyen tájékozódhatunk a kollekciókat illetően: így egy kattintással megtudhatjuk, hogy hol kapható a fiatalosabb (és olcsóbb) Divided, illetve melyik üzletben található a már említett H&M+ részleg. Az összes budapesti üzletből csupán minden negyedikben található ilyen és bár sokaknak a Corvin is "kint van", annál csak messzebb kell utazni, ugyanis a másik három a KöKi Terminálban, a Duna Plazában, illetve a Camponában van. 

Hiába hemzsegnek a belvárosban a H&M üzletei, a plus size kollekció legfrekventáltabb üzlete így is csak a Corvinban található. Ezt leszámítva pedig csak a Kökiben, a Camponában vagy a szintén kieső Duna Plazában vásárolhat a kollekcióból.
Hiába hemzsegnek a belvárosban a H&M üzletei, a plus size kollekció legfrekventáltabb üzlete így is csak a Corvinban található. Ezt leszámítva pedig csak a Kökiben, a Camponában vagy a szintén kieső Duna Plazában vásárolhat a kollekcióból.hm.com

Mi a helyzet kicsit nyugatabbra?

Rendben, lehet, hogy Sydney és Budapest pont a kivételek közé esik, éppen ezért adtunk egy esélyt Bécsnek. Hat belvárosi üzletet néztünk meg: a Kärntner Straßén, a Stephansplatzon és Wien Mittében találhatóak mellett nem hagyhattuk ki azt a hármat sem, aminek a Mariahilfer Straße ad otthont. És milyen jól tettük, ugyanis az említettek közül csak az utóbbi három egyikében kaphatóak pluszos holmik. Ezen kívül még a még elérhető távolságon belül található Lugner City-ben, utána pedig már csak a Bécs határán kívül eső SCS bevásárlóközpontban, illetve a szintén a város határán lévő Huma Centerben találkozhatunk a H&M+-szal.

H&M: nem tudatos a koncepció

Természetesen nem lenne kerek a történet a H&M válasza nélkül sem. Tőlük azt akartuk megtudni, hogy vajon van-e bármiféle koncepció amögött, hogy az ausztrál, az osztrák és a magyar fővárosban is ennyire a peremre szorultak a H&M+-t árusító üzletek, de kiderült, nem.

„A H&M-nek semmiféle stratégiája nincs arra vonatkozóan, hogy ne legyen nagy méret a nagyvárosok center üzleteiben. Mivel a H&M+-ra kicsi a kereslet, ezért nem található meg ez a koncepció minden üzletünkben, hiszen azokból a koncepciókból van a legtöbb az üzleteinkben, amikre a legnagyobb az igény" – írták, majd hozzátették, hogy a női ruhák egyébként 46-os méretig megtalálhatóak, ami azt jelenti, hogy egy nagyjából 90 kilós hölgy is talál náluk ruhát. Ezen kívül felhívták a figyelmet arra is, hogy a webshopban minden koncepció, így a H&M+ is megtalálható és bárki számára elérhető. Igaz, eléggé nehezen, ugyanis nem a koncepció szerinti felsorolásban van (valószínűleg a "Mindörökké nyár" taszította le), hanem a "Vásárlás termékek szerint" menüben.

hmplusz
hm.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek