A divattervezők is nagy rajongói a tündérmeséknek

A Couture Council, a Yale University Press, valamint a The Coby Foundation támogatásával egy újabb kiállítás nyílik a divat- és meserajongóknak. A Museum at FIT január 15. és április 16. között rendezi meg „Fairy Tale Fashion” című kiállítását, melyen több mint nyolcvan dizájner által tervezett, mesehősők, tündérkisasszonyok és királylányok ihlette ruha lesz látható többek között olyan ismert divatházak kollekcióiból, mint a Thom Browne, a Tom Ford, Mary Katrantzou, Marchesa, Alexander McQueen, Rick Owens, Prada, Rodarte vagy Walter Van Beirendonck – számol be a nem mindennapi tárlatról a wwd.com.

„Rengeteg segítséget kaptam a tervezőktől. Az esetek többségében olyan kortárs munkákat kértem, amelyeket közvetlenül nem a mesék ihlettek. Már rég túl vagyunk azon, hogy az irodalmi mesék régi fordításaihoz nyúljunk, főleg amikor ilyen pazar és fantasztikus kreációk is születnek a témában” – mondja a múzeum kurátora, aki Kim Ackert építésszel dolgozik együtt azon, hogy drámai hatást keltsenek majd a ruhák a térben.

A kiállításhoz olyan 20.század elején ismert művészek illusztrációit használták fel, mint Edmund Dulac, Arthur Rackman és A.H.Watson, de nem hagyták ki a kortárs fotósokat sem a válogatásból, látható lesz majd például a Kirsty Mitchell díjnyertes „Wonderland” sorozatának néhány alkotása is a galériában, ahol 14 klasszikus mesét osztottak fel négy archetipikus beállítás szerint a rendezők, így a tárlat az erdő, a kastély, a tenger, illetve a párhuzamos világok témáján keresztül mutatja be a mesevilágot és annak kosztümjeit.

A látogatók elsőként az erdőben találják majd magukat, ahol többek között a Piroska és a farkas, a Hófehérke, valamint az Aranyhajú leány eredeti, 18. századi jelmezeit lehet megcsodálni, de látható lesz a Commes des Garcons 2014-es skarlátvörös lakkbőr Piroska köpenye, az Alice + Olivia tervezőjének strasszokkal kirakott fekete Hófehérke ruhája és Alexander McQueen smaragdzöld bársonyból készített 2007-es „Rapunzel” ruhája is.

A központi termet a kastélyok világa és olyan mesék uralják majd, mint a Hamupipőke, a Hókirálynő, a Csipkerózsika, illetve a Szépség és a Szörnyeteg. Itt látható lesz Giorgio di Sant'Angelo 1971-es Hamupipőke ruhája, Noritaka Tatehana 3D nyomtatott, sarok nélküli üvegcipője és J.Mendel prémes csuklyával ellátott Hókirálynő köpenye is. A tenger szekcióban a kötelező Kis hableány sztori mellett találkozhatunk a Charles James ötvenes évek közepén tervezett Hat hattyú jelmezével, Thierry Mugler 1987-es fémes árnyalatú hableány ruhájával és a Rodarte Swarovski kristályokkal, flitterekkel, tollakkal és gyöngyökkel díszített estélyi ruhájával.

A párhuzamos világokat bemutató teremben kapott helyet az Aliz Csodaországban és az Óz a nagy varázsló című mese, ahol Dorothy Gale eredeti kék-fehér kockás ruhájában és Christian Louboutin élénkvörös, kristályokkal kirakott, Dorothy cipőt idéző tűsarkújában lehet gyönyörködni. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy hogyan dolgozták fel a legismertebb tündérmeséket a divatházak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek