Steve Madden lenyúlta Stella McCartney táskáját

Míg a szezon egyik legmenőbb táskáját piacra dobó Mansur Gavriel egy egyszerű papucscipő miatt vívja harcát egy másik New York-i márkával szemben, addig Stella McCartney nem nézi jó szemmel, hogy a koppintásokban gátlástalan Steve Maddennek megtetszett az egyik ikonikus, 'Falabella' fantázianevű táskája, így a 44 éves tervező szellemi tulajdon megsértése miatt perelte be Maddent a New York-i bíróságon.

McCartney szerint a Madden féle 'BTotally' táska csak egy olcsó utánzata az ő „jól ismert és rendkívül népszerű” kézitáskájának, ezért ügyvédein keresztül szólította fel az 1958-ban született tervezőt, hogy hagyjon fel a lemásolt táskák értékesítésével. A szóban forgó láncos, fekete dizájnertáskáért egyébként 1195 dollárt, azaz 326.272 forintot kérnek a Stella McCartneynál, míg Steve Madden szokásához híven csak 108 dollárért, 29.490 forintért vesztegeti a jól bejáratott formát.

Íme a McCartney féle változat.
Íme a McCartney féle változat.Stella McCartney

A bírósági dokumentumok szerint azzal, hogy Steve Madden piacra dobta a táska rossz minőségű, de gyakorlatilag azonos fazonú változatát, gazdasági kárt okozott vásárlóinak, mivel silány terméket árul boltjában. A vád rámutat, hogy a tervező honlapján található BTotally táska feltételezhetően kárt tesz Stella McCartney hírnevében és mivel fenn áll az összetévesztés esélye, ez veszteséget okozhat az értékesítésben. A dokumentumban megemlítik, hogy a két táska között szembetűnő hasonlóságok vannak, többek között a szövetet, a varrási technikát és a folyamatos lánc motívumot illetően.

McCartney 2009 óta árulja vegán luxustáskáit, a Falabella gyűjtemény már sokféle formában és stílusban megfordult az olyan drága és minőségi kiegészítőkért rajongó hírességek, mint például Anne Hathaway, Kim Kardashian és Victoria Beckham kezében – írja a fashionista.com.

Ezt a táskát árulja töredék áron Steve Madden.
Ezt a táskát árulja töredék áron Steve Madden.Steve Madden

 

Persze nem McCartney az egyetlen, akinél Steve Madden kihúzta a gyufát, a New York-i tervező hasonló eset miatt állt már hadilábon a Balenciagával is, a francia divatháztól a 2007-es őszi-téli kollekció egyik alapdarabját, a Lego cipőt irigyelte meg, de lekoppintotta a divatház „Motorcycle” néven futó cipzáras bőrtáskáját, valamint az Alexander McQueen ház „Faithful” néven ismert bokacsizmáját is az elmúlt időszakban. Stella McCartney formabontó ruháit azonban sokan másolják a divatszakmában, így mi kissé meglepődtünk, hogy miért éppen Madden húzása miatt vitte bíróságig az ügyet a tervező, aki 2016-os Resort kollekciójában hasonló duplalovas megoldást alkalmazott, mint amilyet Abodi Dóra szokott a védjegyévé vált Unisus mintákkal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra