Tudja, miért Pán Péterről nevezték el a kislányos gallért?

A Pán Péter-gallér már jó néhány évvel ezelőtt visszatért a divatba, elárasztotta az üzleteket, majd szép csendben eltűnt. Nem is gondolkodtunk viszont azon, hogy miért pont így hívják – ráadásul az sem tűnt fel, hogy a mesehős kigombolt felsője nem is így néz ki. Nemrég azonban belefutottunk egy posztba a Manrepeller oldalán, ahol pont ez volt a téma: végre megtudtuk, miért is hívják így!

Az oldal bloggere egy ismerőse kérdésére felelve azt válaszolta, hogy azért nevezik így, mert olyan nőknek tervezték, akik soha nem akarnak felnőni (súlyosabb ezetben ez a Pán Péter szindróma). Részben igaza volt, a történet viszont ennél egy fokkal árnyaltabb. Egészen 110 évvel ezelőttig kell visszautazni az időben, akkor történt ugyanis, hogy Maude Adams egy olyan jelmezben játszotta el Pán Péter szerepét, aminek ilyen gallérja volt. A ruhát John White Alexander és felesége tervezték Adamsszel közösen és bár az azelőtti időkben soha nem viselt hasonlót a mesehős, utána (főleg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban) elképesztő népszerűségre tett szert és 1905 óta ezzel a szereppel azonosítják ezt a fazonú gallért.

Wikipedia / Getty Images

A Manrepeller írója arra is felhívja a figyelmet, hogy tudatalatt gyakran azonosítják ezt a stílust a feminizmussal: Maude Adams ugyanis saját akaratából felvette az édesanyja vezetéknevét, annak idején pedig a legjobban fizetett színészek között tartották számon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek