Miért járnak az emberek gumitáskával?

Nyár elején láttam először egy kislányt a szlovén tengerparton gumitáskával, amire Obag volt írva: fogalmam sem volt, mi ez, gondoltam milyen remek strandkiegészítő. Hazaérve le is csekkoltam a márkát és akkor dobtam egy hátast, amikor láttam, hogy ez bizony dizájn gumitáska, és kábé 20 ezer forintra jönne ki, ha szeretnék egyet. Strandtáskának ez nekem kicsit drága, ennyiben is hagytam a dolgot. Aztán augusztusban egyre többször jött szembe a városban a lekerekített szélű, színes, merev táska különböző embereken, és most már kis túlzással minden második nőnél ezt látom – de nem értem, miért menő gumitáskával grasszálni a városban? Ez az anyag nekem valahogy annyira a strandhoz és nyárhoz kapcsolódik.

Pedig az Obag nem nyári márkaként pozicionálja magát, tele van a Facebookjuk városi szettekkel és még téli kiegészítőket is lehet venni az Obag-ekhez. Nekem a táskára applikálható szőrgallérnál gurult el a gyógyszer, mégis mit keres a szőr a kosárszerű gumitáska tetején??? Egyébként a furcsa műszőr gallér 65 font (27.700 forint!!!) és akkora sikere van, hogy az online boltból már elfogyott. De lehet tweed anyagú gallért is szerezni, meg cserélhetőek a táskák pántjai is. Ez egyébként tényleg ötletes, mármint hogy egy táskatestre különböző pántokat (8500 forinttól és műbőrből!), béléseket és díszeket lehet vásárolni, de sajnos akárhogy is nézem, akkor is valahogy groteszk, amikor elegáns miniruhába fiatal lányok kezében gumibatyuk himbálóznak. Mondjuk én már azt sem értettem, amikor boldog-boldogtalan lakk Armani Jeans táskát vásárolt a Peek&Cloppenburgban és azzal vágott fel: az is csak egy műanyag strandtáska az én fogalmaim szerint, nem buliba és nem városba való.

De mi is az az Obag? "Egy egyszerű, praktikus és modern olasz táska " – a honlap szerint. Annyiféle szín, pánt, kiegészítő kapható, hogy teljesen személyre lehet szabni a táskát, így egyedi darabunk lesz, ami manapság, a monogramos luxustáskák korában komoly hívószó. Az anyaga nem szilikon – bár annak tűnik –, hanem EVA (ethylene vinyl acetate) habszivacs, ami könnyű, vízálló és rugalmas. Az olasz márka célja, hogy vásárlóinak divatos, nagy választékkal szolgáljon, hogy kifejezhessék magukat öltözködésükön keresztül és különleges stílust alakíthassanak ki.


 A márka 2009-ben alakult, taskák mellett órákat és napszemüvegeket is árulnak, már 40 országban vannak jelen. Első termékük az Owatch (óra) volt, melyet cserélhető szíjak, és széles színválaszék jellemzett. 2010-től kaphatók a táskák, az eredeti "classic" dizájnon kívül már mini, strandra való, vödörtáska és oldaltáska formák is kaphatók. Persze mindig vannak limitált szériák és különféle akciók is.

Esélyes, hogy csak én vagyok ennyire gumiellenes, a trendek ugyanis ezt mutatják: ha a magyar Obag Store közel 10 ezres rajongótábora imádja a gumit és szívesen költ rá súlyos tízezreket, akkor bizony van helye a piacon, én meg jobb, ha megszokom, hogy télen hóleves műszőrrel borított gumitáskás nők sétálnak majd a plázákban. És azok a táskák bizony 30-40 ezres értéket képviselnek majd, hiába néznek ki aranyos bevásárlószatyornak.

Szerkesztőségileg arra jutottunk, hogy mindentől függetlenül van ezekben a táskákban valami, amitől vonzóak: az áruk pont nem az, de van olyan szett, van olyan helyzet, amihez tök jól illenek a szilikonszerű anyagból öntött táskák. Az Obag basket táskák például kifejezetten cukik egy piknikezésen és előny, hogy könnyű őket tisztán tartani. Ráadásul van egy kolléganőnk is, akinek rég van Obag-je: neki különleges a stílusa és hozzá például tökéletesen illik a táska, mert úgy öltözik fel mellé, hogy nem lóg ki az összképből a dizájner gumi-shopper, hanem feldobja a szettjét. De ehhez tényleg tudni kell öltözködni, a farmer-póló-műbőr dzseki-bakancs kombón nem fog emelni egy pasztellszínű Obag

Egyébként egy Obag minit már 34 fontért (14.500 forint) lehet rendelni, ehhez jön egy 16-20 fontos fül (6800-8500 forint), és egy 19 fontos bélés (8100 forint): plusz amit még szeretnénk, hawaii fül-bélés szettet 42 fontért (18.000 forint) mérnek, gallért 30-ért (12.800 forint), de ha nincs kedvünk kreatívkodni, 50 fontért jár (21.300 forint) egy kész minitáska. Egy klasszikus méret 63 fontból (27.000 forint) kijön, de ha valódi bőr fogantyúval kéri, akkor már 80 fontot (34.000 forint) kell kipengetnie. (34 ezerből egy tök szép bőrtáska is kijön egyébként a Mangóban vagy a Zarában, én inkább azt választanám.) Az árak a magyar üzletben persze ettől eltérhetnek.

A Facebookon viszonylag nehéz előbányászni a magyar (budapesti) bolt oldalát, ráadásul van egy elég inaktív Community is, így jött szembe először a Bordeaux-i oldal, amit csak 4800-an követnek, az Obag UK, amit csak 5 ezren lájkolnak, és az O bag 2013 óta halott olasz oldala, amit 16 ezren követnek. A magyarok 10 ezer fős rajongása tehát mondhatni egyedülálló, rajtunk kívül még a csehek szeretik ennyire a gumitáskákat, ott 24 ezren követik a márkát. Ön mit szól hozzá? Ha már indul is vásárolni, nyomjon a Menő-re, ha ön se érti, mi ez a gumitáska-mánia, akkor a "Ciki" az ön gombja!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek