Itt a tökéletes harisnya titka

Talán sikerült megoldást találni arra a kínzó kérdésre, milyen harisnyát vegyen fel az ember, hogy az tuti passzoljon az időjárási körülményekhez, mindezt pedig dr. James Hind statisztikusnak köszönhetik a nők – és persze a harisnyahordó férfiak –, aki a Nottingham Trent egyetemen tanít. A 39 éves statisztikus abban látja a megfelelő harisnya titkát, hogy meghatározza a szélsebességet és a hőmérsékletet. Utána pedig elég egy egyszerű képlet, hogy ne izzadjunk és ne is fagyjunk meg a harisnyában – osztotta meg a jó hírt a Daily Mail.

Az egyenlet állítólag azután született meg, hogy Hind Robin Hood jelmezbe bújva szórakoztatta a Nottinghamba látogató turistákat, ehhez pedig zöld harisnyát viselt. A képlet segítségével elkerülhető, hogy túl magas vagy túl alacsony den számú harisnyát viseljünk. "Egy éven át hordtam harisnyát, nap mint nap. 1997-ben egy 150 denes harisnya mentette meg az életem a tél folyamán" – nyilatkozta a statisztikus, akiben láthatóan mély nyomokat hagyott Robin Hood. A képlet az egész Egyesült Királyságban alkalmazható. 

A szigmoid-görbét használó képletben a szél (w) és a hőmérséklet(t) alapján számolják ki a megfelelő den számot. A képlet kiötlője ugyanakkor azt javasolja, 25 fok felett ne hordjunk harisnyát (pisztolyost se), nulla közeli hőmérsékletnél pedig inkább a leggingset húzzuk elő a szekrényből. 

Mi az a den?

A finom női harisnyanadrágok csaknem kizárólag poliamid (nylon) filamentfonalból készülnek. Ennek a fonalnak a finomságát denier-ben (ejtsd: dönié, rövidítve: den) vagy dtex-ben mérik; a denier-ben megadott érték azt jelenti, hogy az adott fonalból 9000 méter hosszú darab hány gramm tömegű, a dtex-ben megadott érték ugyanezt 10.000 méterre vonatkoztatja. Ezt az adatot a csomagoláson általában feltüntetik. Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb fonalról van szó. A vékony harisnyanadrágok harisnya részéhez 15-30 den (17-33 dtex) finomságú fonalat használnak, a nadrág részhez ennél vastagabbat, többnyire 40 den (44 dtex), ritkábban 60 den (67 dtex) finomságút. A vastag, télire ajánlott harisnyák nem ritkán 80-100 denesek.

Forrás: Wikipedia

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek