Ilyen teniszruhákat hordtunk az elmúlt 200 évben

A New York-i teniszszezon kezdetén felbuzdulva nemrég mutattunk egy összeállítást a Williams nővérek sikkes sportszettjeiből. Az akkori képgyűjtés során azonban számos olyan ősrégi fotót találtunk, amelyek nagyszerűen prezentálják, hogy milyen látványos stílusfejlődésen ment át a tenisz világa a viktoriánus korszak óta, amikor még olyan ruhadarabokban játszottak, amik ma már elképzelhetetlenek a sportolók számára.

Míg a XVIII.-XIX. században még nyakkendőben, magas sarkú cipőben, földig érő, övvel átfogott szoknyában, kalapban és fűzőben játszottak a nők, addig a huszadik század elejére a szoknyák egyre rövidültek és a sportcipők is egyre kényelmesebbé váltak. Köztudott, hogy a női sportruhák ma ismert formáját, a teniszvilág legismertebb divatikonjának, Suzanne Lenglennek köszönhetjük, aki az 1920-as években hozta divatba a trendi és sikkes szoknyát és az ahhoz illő felsőrészt.

A negyvenes évekre ha nem is hivatalosan, de egészen biztosan a fehér színű tenisz szett lett a nyerő a sportolók körében. Ebben az időszakban a nők szinte mindig szoknyában, a férfiak pedig hosszú vagy rövid nadrágban játszottak. A fehér színpalettát elsősorban azzal magyarázzák a szakemberek, hogy a szabadban játszott sportágaknál ez a szín működik a legjobban a vakító napsütésben. Ebben az évtizedben már a legtöbb játékos a francia teniszbajnok, René Lacoste pólóingjét viselte a játék alatt.

Lacoste még az 1920-as évek végén elgondolkodott azon, hogy a lovaspólóhoz viselt kötött ing sokkal alkalmasabb teniszezéshez, mint a korábbi teniszszerelések. Először 1926-ban jelent meg ilyen ingben az US Openen és 1927-től tette rá azt a ma is ismert krokodil jelvényt, ami Lacoste becenevéből (La Crocodile) eredt és a krokodilbőrből készült táskájára kívánt vele utalni. A profi teniszező a harmincas évek elején külön céget is alapított ennek a pólóingnek a gyártására és forgalmazására.

Azóta természetesen számos divatház bevette kollekciójába a klasszikus fazont, de sportvilágon kívüli használatát egyértelműen Ralph Laurennek köszönhetjük, aki 1972-ben küldte kifutóra a galléros fazont „pólóing” néven – számol be a wikipedia.org a teniszcuccok divatba kerüléséről. Nézze meg a galériában, hogy hogyan hordták a nők a teniszruhákat a múlt század legelején és mennyit változott a teniszruha-divat a nyolcvanas vagy a kilencvenes években, amikor már Andre Agassi és Gabriela Sabatini voltak a teniszvilág ünnepelt sztárjai!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra