Kartellgyanúba keveredtek a brit modellügynökségek

Tovább folytatódik az idei év első felében kipattant kartell-botrány a három legismertebb brit modellügynökség, a Storm Model Management, a Premier Model Management, valamint a Models 1 háza táján – hívta fel a figyelmünket az egyre kellemetlenebb belterjes ügyre a Daily Mail. A sztármodelleket kitermelő ügynökségek sumákságát a Competition and Markets Authority (Gazdasági Versenyhivatal) szúrta ki, majd a vizsgálatok elindítása után házkutatást tartottak az irodákban, ahonnan merevlemezeket és nyomtatott dokumentumokat foglaltak le. Sőt, a telegraph.co.uk értesülései szerint már Kate Moss-nál és Yasmin Le Bonnál is volt házkutatás a közelmúltban.

Mondani sem kell, hogy az eljárás megbotránkoztatta a divatipart. A hatóság ugyanis árrögzítéssel vádolja az ügynökségeket, akikhez olyan szupermodellek tartoznak, mint például Kate Moss, Naomi Campbell, Cara Delevingne vagy Yasmin Le Bon. Egy 1998-ban hozott Európai Uniós törvény 101. cikke ugyanis kimondja, hogy minden vállalkozásnak – nagynak és kicsinek egyaránt – be kell tartania a közös játékszabályokat. Ha egy vállalkozás mégis megszegi az EU versenyszabályait, a rá kirótt bírság a cég éves globális árbevételének akár 10%-át is elérheti.

Kate Moss és Sir Phillip Green, többek közt a Topshop vezérigazgatója. Talán neki is elege lett abból, hogy lehúzzák a modellügynökségek?
Kate Moss és Sir Phillip Green, többek közt a Topshop vezérigazgatója. Talán neki is elege lett abból, hogy lehúzzák a modellügynökségek?David M. Benett / Europress / Getty

Ezeket a kartellnek nevezett megállapodásokat azért tiltja a törvény, mert korlátozzák a piaci versenyt. Többféle formában létezhet kartell, és a vállalkozások közötti hallgatólagos megállapodások is kartellnek tekinthetők. A jogellenes megállapodások leggyakoribb formái a következők: árrögzítés, a piac felosztása, megállapodás a vevőkör felosztásáról, megállapodás a termelés korlátozásáról, forgalmazási megállapodás a szállítók és a viszonteladók között, mely alapján például a fogyasztó által fizetendő árat a szállító határozza meg. A modellügynökségek természetesen tagadják a versenyellenes gyakorlatot és azt állítják, hogy nem játszottak össze a kiskereskedőkkel és a modellekkel a munka során.

Moss karrierje egyébként a Stormnál indult 1988-ban, amikor az ügynökség alapítója, Sarah Doukas megpillantotta az akkor még kamasz korú modellt a New York-i repülőtéren. De az iroda képviseli többek között Cindy Crawfordot, Lily Cole-t és Carla Brunit is. A Models 1-hoz van leszerződve például Erin O'Connor , míg a Premier Models olyan szupermodelleket termelt ki az elmúlt évtizedekben, mint Naomi Campbell, Claudia Schiffer és Cindy Crawford. Ezek az ügynökségek akár napi 100 ezer fontos gázsit is kiharcolhatnak egy-egy fotózásért, de nem ritka, hogy az A++ listás modellek még ennél is többet vihetnek haza.

Naomi Campbell még mindig rengeteget keres
Naomi Campbell még mindig rengeteget keresVictor Boyko / Europress / Getty

Emlékezzünk csak vissza a kanadai modell, Linda Evangelista kilencvenes években elejtett aranyköpésére, miszerint 10 ezer dollár (mai árfolyamon 2,8 millió forint) alatt ki sem kel az ágyból. Tavaly nyilvánosságra hozták Kate Moss nettó vagyonát, ami egy sor jól tejelő márka (Matchless, Rimmel,Topshop) szerződésének köszönhetően 16,7 millió fontra rúgott.

Az ügynökségek ragaszkodnak hozzá, hogy a kiközvetített magas minőségű munkáért magas árat fizessenek a megrendelők, akik viszont úgy vélik, hogy nem kellene ennyit fizetniük a megrendelt szolgáltatásért. De persze ők is el akarják adni termékeiket, ezért bár kétségbeesetten, de fejet hajtanak az ügynökségek által megszabott magas díjak előtt. „Ezen a piacon elképzelhető, hogy saját maguk határozzák meg az árakat, miközben azért vannak ipari szabványok. A vád szerint az ügynökségek kartellbe tömörültek és az általuk megszervezett találkozókon egyeztek meg az árakról” – mondja egy névtelen forrás, aki meg van győződve arról, hogy egy vagy akár több kliens is megelégelte a dolgot és ezért panaszt nyújtott be a CMA-nál.

Stephen Blake, a CMA bűnözői csoportok és kartellek kivizsgálására kinevezett vezetője szerint az ügy még korai szakaszban van, ezért még csak feltételesen lehet beszélni arról, hogy jogsértés történt. A döntésre illetve a vizsgálat lezárására várhatóan októberben kerül majd sor.

Yasmin Le Bon, Jerry Hall és Simon Le Bon
Yasmin Le Bon, Jerry Hall és Simon Le BonDavid M. Benett / Europress / Getty

A Storm ügynökséget egyébként Sarah Doukas alapította 1987-ben, egykori üzleti partnerével, Richard Bransonnal. Az ügynökségnek az elmúlt években is jól ment a szekere, Kate Moss-t a Topshophoz szerződtette le, míg Cara Delevingne-nek még egy közös kapszulakollekciót is megszervezett a Mulberryvel. A Companies House dokumentumai alapján az ügynökség adózás előtti nyeresége 2014-ben 803.627 font volt, ezenfelül pedig 500 ezer font osztalékot fizetett ki részvényeseinek. Az év során 15 millió fontot fizettek neki az ügyfelek, amiből 10,2 millió font ment el a modellek díjazására.

A Premier ügynökséget 1981-ben alapította Carole White és bátyja, Chris Owen. A számlakivonatok szerint 2013-ban 141,347 font volt a cég nettó vagyona, miközben ugyanebben az évben a cég társalapítója, Carole White 577,940 font hitelt vett az ügynökségtől. Az 1968-ban alapított Models 1-nak 1,5 millió font volt a nettó vagyona a 2014-es évben. A vád alá helyezett ügynökségek egyébként senkinek nem adtak felvilágosítást a kialakult kellemetlen helyzettel kapcsolatban, miközben a CMA szóvivője megerősítette, hogy az Egyesült Királyságban vizsgálatot indítottak a ruházati-, lábbeli-, valamint a divatszektorban, versenyellenes megállapodások gyanúja miatt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra