Akkor és most: a 80-as évek cicás cipője korunk sztártervezőinél

Nemrég megmutattuk, hogy Tom Ford miként merített ihletet Pierre Cardin hatvanas-hetvenes évekbeli munkásságából, ezúttal pedig az egyik legnagyobb hatású cipőtervező, Tokio Kumagaï 1986-os macskás cipőjét és annak újragondolóit mutatjuk be. A japánban született Kumagaï a Bunka College of Fashion (ide járt Kenzo és Issey Miyake is) elvégzése után nem sokkal már az Yves Saint Laurentnek, Pierre d'Albynak, a Fioruccinak és Jean-Charles Castelbajacnak tervezett cipőket Párizsban, majd 1981-ben, 33 éves korában megnyitotta első saját butikját a divat európai fővárosában.

Kumagaï előszeretettel dolgozott és kísérletezett speciális technikákkal, gyakran merített ihletet a festészetből, a szobrászatból, a természetből, fényképészetből, kézművességből vagy éppen az irodalomból. Így nem csoda, hogy a különféle applikációkat, patchwork mintákat és fonatokat alkalmazó cipész kreálmányait olyan hírességek is viselték a nyolcvanas években, mint Diana hercegnő vagy Stéphanie monacói hercegnő.

Az 1987-ben elhunyt tervező egyik védjegyének számítottak azok az állatos cipők, melyeken többek között macska, hattyú, egér, nyúl vagy kacsa volt látható. Vélhetően a japán cipészmester munkássága előtt tisztelgett a hollywoodi hírességek egyik favoritja, Charlotte Olympia is, amikor piacra dobta aranyhímzéses cicafejet ábrázoló fekete cipőjét 2011-ben. A cipőtervező szokásához híven túlárazta macskás kollekcióját, egy pár cipőért 495 dollárt (kb.138.490 forint) kellett fizetnie a tehetős vásárlóknak.

De nemcsak a gyakorta félmilliós szandálokban gondolkodó Olympiának akadt meg a szeme Kumagaï szerethető mintáin, hanem Marc Jacobsnak is, aki 2012 őszén jelent meg a „Friends of mine” névre keresztelt kollekciójával, amely mókás állatpofákkal díszített cipőket, telefontokokat és órákat tartalmazott. A Marc by Marc Jacobs 228 dollárt (kb.63.789 forint) kért egy fekete-fehér színű kutyapofás darabért. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Jacobs munkáját az olcsó cipőkben utazó Cin Cin Amica koppintotta le még a nyári szezon legelején. Nézze meg a galériában, hogy kinek köszönhetjük ezeket a szerethető lábbeliket és hogy mit műveltek vele a 21.század tervezői!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra