7 ijesztő igazság a kozmetikumokról

Arról már írtunk korábban, melyek a leggyakoribb sminkhibák és pontosan mikor érdemes kidobni a rendszeresen használt kozmetikumokat, az összetevőkről és a törvényi szabályozásról – vagyis, hogy milyen esetben nem kerülhet piacra egy termék – viszont még nem. Az amerikai Marie Claire viszont összeszedett 7 valóban aggasztó infót ezekkel kapcsolatban, amiből az is kiderült, hogy a legtöbb cég egyáltalán nem teszteli a termékeit és az összetevőket sokszor csak hasonló anyagokhoz hasonlítják annak ellenére, hogy egy átlagos nő 515 különböző kémiai anyagot ken az arcára naponta. Ez a helyzet Amerikéában, Európában szigorúbbak a szabályozások a lap szerint.

1. Amerikában nincs törvényi szabályozás a sminktermékeket illetően

Az amerikai Food and Drug Administration (továbbiakban FDA) nem teszteli a kozmetikumok összetevőit, mivel ezek a termékek nem minősülnek se ételnek, se gyógyszernek. Ez annyit jelent, hogy a máshol szigorúan betiltott anyagok (mint például a parabén vagy az etilén-oxid) simán átcsúsznak az FDA-n, ha kozmetikumról van szó. Sőt, gyakorilatilag bármilyen kémiai anyagot fel lehet használni. Bár az FDA átvizsgálja a kozmetikumokat az FD&C-törvény szerint, de ez csak abban az esetben akadályozza meg a termék kikerülését a piacra, ha az hamisított. Röviden: míg Európában 1373 összetevő van betiltva, addig az USA-ban ez a szám összesen nyolc. Nyolc!!!!

2. A cégek nem feltétlenül tesztelik a termékeiket

Ahogy már írtuk, nem tartozik az FDA hatáskörébe, hogy bevizsgálja és engedélyezze a kozmetikumokat, a gyártó cégek felelősek azért, hogy biztosítsák termékeik minőségét. És hogyan teszik mindezt? Úgy, hogy a felhasznált összetevőkre azt mondják, legálisak, összehasonlítják őket más, hasonló vegyületekkel, majd amint ez megvan, mehetnek is a drogériák polcaira. Nem hiszi? Pedig még a FDA honlapján is fel van tüntetve: "Ha a gyártó nem rendelkezik megfelelő technikai szakértelemmel ahhoz, hogy meghatározza, terméke védett minden esetleges szennyeződéstől, akkor a cég esetleg fontolóra veheti, hogy megbízzon egy kompetens tanácsadót." ESETLEG. Mivel hivatalosan nem szólíthatják fel a cégeket, mert az nem tartozik a hatáskörükbe. 

3. A szépségápolási szerekben használt összetevők 80%-át sosem tesztelték biztonsági szempontból.

Hogy mi?!?!

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

4. Az illat a legfontosabb, minden más csak mellékes

Illat alatt bármit érthetnek a természetes olajokon át egészen egy komplett kémiai laborig. De nem számít: az illIt meghatározó szegmense a kozmetikumoknak, sokszor döntő tényező is lehet a vásárlásban. Az illatot univerzális kifejezésként fogja fel a szépségápolás világában.

5. Az organikus jelző jó eséllyel nem azt jelenti, amire gondol

Nincs sztenderd definíciójuk a 'természetes' vagy 'organikus' jelzőkkel ellátott kozmetikumoknak, vagyis: amíg nem félrevezető ez a felirat, addig az FDA szerint elfogadható. Van néhány program – mint például a USDA Organic –, mely az organikus szépségápolási termékek és tisztálkodószerek bevizsgálását szorgalmazza, de a sztenderdek programról programra változnak, innentől kezdve pedig a helyzet zavaros. A Marie Claire szerint akár egy 97%-ban mű anyagokból előállított tusfürdő is megkaphatja az organikus címkét.

6. "Cruelty-free" (CF; 'kegyetlenség-mentes) és "állatokon nem tesztelt"

Nincs meghatározott definíciójuk. Egyiknek sem. Semmi.

7. Egy átlagos nő naponta 13 kozmetikai terméket használ, csaknem 515 összetevővel.

Nem vicc. Tényleg ennyit. És mindezek ellenére nem tesztelik őket Amerikában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek