Elemzi viselője mozgását az okoskardigán

Ritkán terveznek kimondottan idős embereknek ruhadarabokat, az pedig még ritkább, hogy egy kardigán még segíti is viselőjét. A Vigour kardigán viszont pont ilyen, hiszen viselése közben folyamatosan figyeli és elemzi a mozgást. A  ruhadarab által gyűjtött adatok pedig segítenek a fizikoterapeutáknak vagy a gondozóknak, hogy az idősek, vagy rehabilitációban részt vevők mozgását jobban megfigyelhessék.

A holland Pauline Van Dongen, a Tillburgi Textilmúzeum és Martijn ten Bhömer, az Eindhovneni Műszaki Egyetem Phd hallgatója állt össze egy közös projektre, melynek célja, hogy az idősek és rehabilitációban résztvevők mozgásáról úgy tudjanak információkat gyűjteni, hogy ahhoz semmilyen nagy gépre vagy kényelmetlen vizsgálatra ne legyen szükség. Dongen elmondása szerint maga a technológia teljesen láthatatlan, és a ruha anyagára és a designra került hangsúly, így viselőjének nem kell azzal foglalkoznia, mi történik a kardigánon belül, csak hordania kell azt. 

Vigour from STS CRISP on Vimeo.

Az érzékelőszenzorok ugyanolyan puhák, mint a fonal, ezért a kardigán viselőjét egyáltalán nem zavarják, így nem akadályozzák a feladtok, vagy mindennapi tevékenységek elvégzésében. Az adatokat egy kis panel gyűjti és vezeték nélkül osztja meg a tabletre installálható applikációval. A kardigánt úgy tervezték, hogy kényelmes, kellőképpen rugalmas, de azért divatos is legyen. 

A kardigán hátán, a nyakrésznél található az akkumulátor és a Bluetooth vezérelt adatátvivő berendezés. Mindezt az a Ten Böhmer tervezte, aki már olyan öltönyt is kitalált, ami megtisztítja a viselője körül a levegőt. Minden érzékelőterület külön szenzorokkal van ellátva, ami a jelet a Bluetooth vezérelt adatátvivőhöz továbbítja. Az összes elektronika egy 3D nyomtatóval készített tartóban található és a kardigánokat mosni is lehet, ugyanis a csatlakozókat ki lehet szedni.

vigour 20430
hammond images / Vigour

 A terápiás kezelések mellett a mindennapokban is lehet hordani a kardigánt, ez az orvosoknak és a gondozóknak nagy segítség lehet a páciens állapotának megfigyelésében és fejlődésének nyomon követésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra