Íme 6 kollekció, amit filmek ihlettek

Nem újdonság, hogy a divattervezők a klasszikussá vált filmek jeleneteiből, annak karaktereiből vagy éppen az alkotás zenéjéből merítenek ihletet egyes kollekcióik megtervezéséhez. Nem volt ez máshogyan a tavalyi évben sem, amikor a legnagyobb divatházak kifutóin köszönt vissza egy-egy jól ismert részlet a kedvenc filmjeinkből. Nézze meg a hajtás után, hogy honnan inspirálódtak a legmeghatározóbb designerek a közelmúltban!

1. Az éhezők viadala: Futótűz - Thom Browne 2014-es őszi-téli kollekciója

A Suzanne Collins által írt disztópikus mese három hónappal a Thom Browne bemutató előtt látott napvilágot. Persze semmi meglepő nincs abban, hogy a tervező szeme megakadt a látványos jelmezeken, melyek Hollywood egyik legfelkapottabb stylistjának, Trish Summerville-nek köszönhetően igencsak nagy médiafigyelmet kaptak. A New York-i divatháztól egyébként sem állnak távol a filmhez hasonló sötét témák, sőt a tervező előszeretettel dolgoz fel erőszakkal vagy meghatározó női karakterekkel kapcsolatos sztorikat a tervezés során.

2. A kis hableány - Bobby Abley 2015-ös tavaszi-nyári kollekciója

Andersen klasszikusáról valószínűleg nem most hallunk utoljára, de a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató londoni férfi-divathét egyik legnagyobb szenzációja kétségkívül az a vigyorgó Ursula arccal díszített liláskék pulóver volt, amit a brit tervező, Bobby Abley tett kifutóra. A designert egyébként a Disney 1989-es animációs filmje inspirálta a tervezés során. A Disney mesefilmek népszerűek a divatházak körében, innen merített ihletet többek között Marc Jacobs, a Kenzo, valamint Jeremy Scott is ihletet az elmúlt években.

3. Grand Budapest Hotel - Anna Sui 2014-es őszi-téli kollekciója

Wes Anderson tavaly mutatta be a mozikban legújabb Oscar-díjra jelölt alkotását Ralph Fiennes, Adrien Brody, Jude Law, Jason Schwartzman és Tilda Swinton főszereplésével. Ahogy azt már a rendezőtől megszokhattuk, az érdekes történethez pazar látvány, emlékezetes jelmezek és zenei anyag is társult. Anderson képi világához hasonló kollekcióval rukkolt elő a tavalyi szezonban az 1964-ben született amerikai designer, Anna Sui, aki bátran kombinálta össze az egymástól igencsak eltérő színeket és mintákat. A végeredmény pedig meglepő módon a filmhez hasonlóan izgalmasra sikerült.

4. Valley of the Dolls - Dsquared2 2014-es őszi-téli kollekciója

Furcsa történet ihlette meg a divatház tervezőjét, aki a Mark Robson által 1967-ben rendezett Valley of the Dools című filmből merített inspirációt a kollekció tervezése során. Jacqueline Susann azonos című regényének adaptációja három nő tündöklését és bukását követi nyomon a showbiznisz világában. A szexszimbólumokká vált karakterek ruhatárában a divatház szerint a luxus estélyiruhák ugyanúgy megtalálhatóak, mint a nővérkeszerelések és a pizsamára emlékeztető darabok.

5. A sötétség útja: Mulholland Drive – Prada 2013-as őszi-téli kollekciója

Nemcsak a 25. évfordulóját ünneplő Twin Peaks karaktereinek öltözhettünk az elmúlt években, mivel az olasz Pradának köszönhetően David Lynch egy másik, kevésbé ismert filmjének jelmezei is divatba jöttek. A társadalomkritikának is beillő pszicho-horror kísérteties és rejtélyes hangulatvilága egyébként tökéletesen passzolt a Prada mondanivalójához 2013 őszén.

6. A szédülés – Ralph Lauren 2014-es őszi-téli kollekiója

Alfred Hitchcock 1958-as pszichodrámájában nemcsak a Vanity Fair látott fantáziát az elmúlt években, hanem Ralph Lauren is, aki az orosz származású szőke modellt, Sasha Lusst öltöztette olyan szürke-lila árnyalatú kosztümbe, mint amilyenben a szintén szőke Kim Novak bukkant fel a San Francisco-i ködben. Az amerikai tervező Hitchcock-i kollekciójának egyébként nagy sikere volt a New York-i divathéten.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra