20 érdekesség, amit nem tudott a szupermodellekről

Érdekes és szórakoztató anyaggal jött ki az anothermag.com a napokban, melynek szerkeszőségét úgy látszik, hogy hozzánk hasonlóan érdekli a szupermodellek világa és a jelenséget körülvevő cirkusz. Összeállításunkban a világ legismertebb modelljeinek életéről tudhat meg olyan részleteket, amik eddig még ismeretlenek voltak számunkra.

1. Suzy Parker, az amerikai nő

Parker volt az első modell, aki 200 dollárt keresett óránként, és a fizetése körülbelül évi 100.000 dollára (mai árfolyamon 27.4 millió forint) rúgott. A Vogue szerint Suzy Parker volt az egyik legmeghatározóbb arca a háborút követő amerikai nőnek. Az ötvenes-hatvanas években dolgozott a Vogue-nak, a Revlonnak, a Hertznek, a Max Factornak és a Smirnoffnak, de feltűnt kisebb filmszerepekben is, többek között az 1957-es Mókás arc című filmben Audrey Hepburn és Fred Astair oldalán. A legtöbb híres képét az ismert fotósnak, Richard Avedonnak köszönheti.

2. Twiggy és a nyelv

Az 1949-ben született modell karrierje hajnalán nem rendelkezett a megfelelő lexikális tudással. „Külvárosi akcentussal beszél, nincs önálló véleménye és hiányzik belőle a kifinomultság. A szókincse korlátozott, de nagyon aranyos” – állapította meg korának ikonjáról a Vogue 1967-ben.

3. Jean Shrimpton és a repülő

A hatvanas évek egyik ikonikus arcának tartott modell 19 éves koráig még soha nem ült repülőgépen. 1962-ben a Heathrow reptérről indultak volna New Yorkba barátjával, a híres divatfotóssal David Bailyvel, aki ugyanebben az évben Vogue címlapra is fotózta a modellt. „Gyere Jean, ez olyan, mint a 29-es busz, csak szárnyakkal” – ezekkel a kedves szavakkal csalogatta Bailey a repüléstől tartó barátnőjét a fedélzetre.

4. Pattie Boyd egész rövid filmsikere

Az 1940-ben született modell kisebb TV reklámokban és hirdetésekben tűnt fel, mikor 1964-ben megkapta az egyik diáklány szerepét az Egy nehéz nap éjszakája című Beatles filmben. „Foglyok?” – ez az egy szó volt a modell szerepe a filmben, de így is sikerült magára vonnia George Harrison figyelmét, akinek nem mondott azonnal igent, csak második kérésre fogadta el a randi meghívást. Boyd és Harrison 1966 januárjában házasodtak össze.

5. Peggy Moffitt járása

A kaliforniai származású Moffitt a hatvanas évek egyik legismertebb és legkarakteresebb modellje volt, aki más modellektől eltérően módszeresen, pantominszerű járással adta elő a saját maga által kitalált performanszokat. „Nem szeretem azokat a lányokat, akik mindig ugyanúgy járnak és néznek ki a kifutón, mint például a Ziegfield lányok. Nekem iksz lábam van és csámpásan járok, ha a ruha azt kívánja meg” – mondta Moffitt, akinek a Comme des Garcons 2003-ban egy kollekciót is szentelt 'Moffitt' néven.

6. Jamie Bochert és a zene

A karakteres arcú modell amellett, hogy olyan divatházak kifutóján kap helyett, mint a The Row, a Givenchy, vagy a Chanel, még énekel is. Ő a frontembere ugyanis a Frances Wolf nevű bandának, akik egyszer felléptek Patty Smith párizsi koncertjén is. Az eset már csak azért is érdekes, mert Bochert kifejezetten hasonlít Patti Smithre. A modell egyébként már több mint tíz éve egy párt alkot a Gengszterkorzó című sorozat sztárjával, Michael Pittel, annak ellenére, hogy a színészt nemrég hírbe hozták Kristen Stewarttal. „Annyit eszem és alszom, amennyit csak tudok és hetente kétszer-háromszor Pilatesre megyek" – mondta Bochert a The New York Timesnek, mikor megkérdezték tőle, hogy hogyan készül fel a divathétre.

7. Erin O'Connor bélyegen

A 36 éves, 183 centiméter magas brit modell az egyetlen olyan élő ember, akinek képet postai bélyegre nyomták. A bélyegre egy Nick Knight által lőtt képet választottak a szakemberek.

8. Janice Dickinsonés a fizetett mellek

Mindeki Rambója, Sylvester Stallone fizette Dickinson új melleit. „Szebb mellet szerettem volna, így alávetettem magam a műtétnek és szilikont tetettem be. Sylvester Stallone álta a számlát, tehát gondoltam, hogy miért is ne. Cickók ingyen? Benne vagyok!" – dicsekedett élete egyik legemlékezetesebb potyázásáról Dickinson, aki néha a „világ legelső szupermodelljének” vallja magát. Az 59 éves modell egyébként egy modellkereső valóságshowt is indított 2006-ban The Janice Dickinson Modeling Agency címmel.

9. Christy Turlingtonból próbababa lett

A New York-i Metropolitan Museum of Art New Costume Institute galériájában látható 120 darab férfi, női és gyerek agyagfejben egy dolog biztosan közös, méghozzá az, hogy mindegyik Christy Turlington klasszikusan szabályos arcát viseli. A különös ötlet Ralph Pucci fejéből pattant ki, aki 2002-ben meg is valósította bizarr próbababás tervét.

10. Kate Moss, mint angol külvárosi

Moss 2006-ban kapott egy kisebb szerepet a népszerű brit tévésorozatban, a Little Britainban (Angolkák), melyben Vicki Pollard karakterét alakította. „Én könnyen kapható vagyok. Egy igazi ribanc. Egy zacskó chipsért bárki megkaphat” – így hangzott a szupermodell szövege az epizódban. A megunhatatlan arcú Mossnak nem ez volt az egyetlen tévés szereplése, 1999-ben volt egy cameója is a BBC ál-történelmi sci-fi vígjátékában, a Back & Forthban is, melyben olyan ismert színészek játszottak, mint Colin Firth, Hugh Laurie vagy Rowan Atkinson.

11. Naomi Campbell egész rövid zenei karrierje

A modell 1994-ben kiadott egy albumot Baba Woman címmel. A név Campbell becenevére utalt, amit a divattervező, Rifat Ozbek ragasztott rá. Az album akkora bukás volt, hogy mindössze 175 példányt adtak el belőle az első két hétben, az albumon található „Love and Tears” című dal pedig nem jutott túl a slágerlisták 75.helyénél. Vicces, hogy a lemeznek mégis volt egyfajta viszonylagos sikere Japánban, ahol több mint egy millió példányban kelt el.

12. Marisa Berenson, Dalí barátja

„A világ egyik legjobban fizetett modellje voltam” – mondta magáról a modell, akinek egyik legjobb barátja Salvador Dalí, nagyanyja pedig Elsa Schiaparelli volt. Berenson nemcsak a kifutón érezte otthonosan magát, hanem a filmvilágban is, játszott többek között a Halál Velencében című filmben, Stanley Kubrick Barry Lyndonjában, a Házasság és egyéb katasztrófákban, valamint a Kabaré című alkotásokban. „Ő képviseli a hetvenes évek nőideálját” – mondta róla Yves Saint Laurent.

13. A nemesi származású Veruschka

A nemesi családból származó modellnek két bűvös szó, az „Itt vagyok!” hozta meg a nemzetközi hírnevet, melyet Michelangelo Antonioni 1966-os filmjében, a Nagyításban sütött el. Verushka még csak öt éves volt, mikor apját, Heinrich von Lehndorff-Steinort grófot a német ellenállás tagjaként kivégezték, mikor július 20-án megpróbálta meggyilkolni Adolf Hitlert. A modellt egyébként 20 éves korában fedezte fel Ugo Mulas fényképész, majd nem sokkal később találkozott a Ford Modellügynökség vezetőjével, Eileen Forddal, aki leszerződtette.

14. Donyale Luna Vogue címlapja

Donyale Luna volt az első fekete bőrű modell, akit a Vogue címlapjára tett. A detroiti származású modell híresen szeretett játszani az emberekkel. Különböző történeteket talált ki magáról, melyek célja az volt, hogy szórakoztassa vagy sokkolja a közönséget. Előfordult, hogy azt mondta az egyik barátjának, hogy a szülei meghaltak egy autóbalesetben, és volt, hogy az kamuzta egy olasz riporternek, hogy három kiló húst eszik naponta. Amikor egyszer megkérdezték tőle, hogy honnan jött, Luna így válaszolt: „Én a Holdról jöttem drágám.” A modell 33 évesen halt meg kábítószer túladagolásban, lánya ekkor csak 18 hónapos volt.

15. Grace Jones-t kitiltották Disneylandből

A jamaicai származású amerikai modellt és énekesnőt egy életre kitiltották a floridai Disneylandből, mert illetlenül közszemlére tette melleit a családos látogatók előtt.

16. Dorian Leigh = Holly Golightly

Leigh, becenevén „Happy Go Lucky” inspirálta a pletykák szerint Truman Capote főhősnőjét, Holly Golightlyt az Álom luxuskivitelben című könyvében. De nemcsak a modell, hanem a New York-i társasági elit többi tagja is inspirálóan hatott az íróra. Ilyen többek között a drámaíró, Eugene O'Neill lánya, Oona O'Neill, az örökösnő és divattervező, Gloria Vanderbilt, a színésznő, Carol Grace, illetve az író, Maeve Brennan. Capote életrajzírója, Gerald Clarke szerint ezeknek a nőknek a nagy része tudott róla, hogy a regény bolondos hősnőjét a modell ihlette.

17. A sokoldalú Tyra Banks

Bár a most 41 éves modellért kapkodtak a divatházak a kilencvenes évek elején, ő szerette magát kipróbálni más területeken is. Játszott többek között középkategóriás sorozatokban, de ő volt az egyik mellékszereplője Michael Jackson 1991-ben forgatott nagysikerű videóklipjének, a „Black or White-nak” is.

18. Kristen McMenamy és a grunge

Bár a Ford Modellügynökségnél azt mondták McMenemynek, hogy ilyen külsővel sosem kap majd munkát, neki sikerült rácáfolnia az ügynökség jóslatára. A rendhagyó külsejű androgün modellnek eredetileg hosszú vörös haja volt, a kilencvenes évek elején mégis annak köszönhetően fedezték fel, hogy haját rövidre vágatta és fekete festette, szemöldökét pedig leborotválta. Karrierje éppen egybeesett a grunge korszak elindulásával.

19. Iman és Bowie szerelme

„Drágám, az én csípőméretem nem egyezik a tiéddel" – mondta a modell egy interjúban, mikor arról mesélt, hogy kölcsön szokta-e venni férje, David Bowie ruháit. A legendás zenész és a szomáliai származású modell egy közös barátjuk, Teddy Antolin által találkozott egy Los Angelesben tartott vacsorán 1990. október 14-én. Bowie Párizsban, a város legöregebb hídja, a Pont Neuf alatt kérte meg a modell kezét.

20. Lee Miller karrierje a betéten bukott

Miller volt az első modell, aki megjelent a Kotex egészségügyi betét reklámjában. Ezzel a húzással többé-kevésbé le is zárult a modellkarrierje az Egyesült Államokban, ahol a botrányos hirdetés előtt olyan ismert divatfotósoknak állt már modellt, mint Edward Steichen, Arnold Genthe, Nickolas Muray vagy George Hoyningen-Huene. Miller sem nagyon erőltette a modellkedést, inkább lelépett Man Ray-jel Párizsba, ahol mindketten ismert fotóssá váltak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra