Túlsúlyos? Felejtse el a magassarkút!

Hiába írtuk meg, hogy érdemes vigyázni a magassarkú cipőkkel, ennek ellenére olvasóink fele csak azért sem válna meg tőlük. A DailyMailen rábukkantunk egy friss kutatás eredményeire, amelyben azt vizsgálták, hogy miképp hat a kilenccentis sarok a testtartásra. Előre lelőjük a poént: elég rosszul – olyan károkat okoz, mint amit például az öregedés tesz a térdízületekkel. De míg utóbbira nincs ellenszer, addig az előzőn javíthatunk azzal, ha többször hordunk lapostalpú cipőket. 

„Mivel a térdének biomechanikája mezítlábas járásnál hasonló volt a nőknél és férfiaknál, valószínűleg a (magassarkú) cipőkben kell keresni annak az okát, hogy miért kétszer olyan gyakori az ízületi gyulladás a nők körében” – magyarázták kaliforniai kutatók. A porcok kopása és szakadása miatt kialakuló betegség csak a britek közül 8 millió embert érint. A merev, duzzadt, fájó ízületek megnehezítik a sétát – főleg akkor, ha az még lépcsőzéssel is párosul.

A Stanfordi Egyetem kutatói 14 nő testtartását vizsgálták, ahogy különböző cipőkben járnak (tornacipőtől kezdve egészen a 8-9 centis sarkakig), és arra jutottak, hogy minél magasabb volt a cipő sarka, annál jobban megváltozott a testmozgás és –tartás. Az Orthopaedic Reseach című  közlönyben megjelent írás szerint a túlsúly csak tovább ront a helyzeten.

A túlsúly és a magas sarok együtt még kockázatosabb
A túlsúly és a magas sarok együtt még kockázatosabbOli Scarff / Europress / Getty

Meggyőztük?

A Collge of Podiatry kutatása szerint a nők kevésbé törődnek az egészségükkel: háromszor nagyobb arányban préselik bele a lábukat a kényelmetlen cipőkbe, mint a férfiak. Ezek után nem is csoda, hogy tízből kilenc nőnek volt már tyúkszeme vagy bütyke, esetleg húzódása vagy rándulása. Mi a konklúzió? Egyrészt mindenki azt visel, amit akar. Másrészt az alkalmi magassarkú-viselés nem okoz nagy kárt, azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a mindennapos hordásra akár az egészségünk is rámehet. Mondjuk az is igaz, hogy kutatások szerint a férfiak előbb segítenek valakinek, ha valaki magassarkút visel, mintha lapostalpú cipő lenne rajta...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra