11 dolog, amit megtiltottak a nőknek 2014-ben

Bár már több mint egy évtizede átléptünk a 21.századba, mégis sokkal több olyan női ruhadarab van, amit valakik valahol tiltanak, mint gondolnánk. Idén is számos korlátozó törvényt hoztak Franciaországtól Ugandán át Ausztráliáig a nők helyes öltözködését illetően. Nézze meg a Buzzfeed.com összeállításában, hogy mely ruhadarabok kerültek tiltólistára 2014-ben!

1. Miniszoknyában ne induljon Afrikába!

2014 februárjában megtiltották a miniszoknya viselését Ugandában. A konzervatív ország fővárosában ezért több mint 200 nő tiltakozott a kormány ellen és felszólította annak tagjait, hogy ne tekintsék szexuális eszköznek a testüket. Nemcsak Ugandában illetlenség térd alatt elvágott szoknyában flangálni, hanem Angliában is, ahol több mint 250 lánynak tették ki a szűrét egy Isle of Wight-i iskolából a túl rövid szoknyájuk miatt. Az intézmény vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy ezzel a lépéssel kívánta felkészíteni a hallgatókat a „munka világára”.

2. Leggingsek, cicanadrágok izgatják a fiúkat

Idén márciusban egy 13 éves amerikai lánynak és az osztálytársainak a tanároktól kellett megtudnia, hogy a szűk leggings viselése „túlságosan zavarja a fiúkat” az iskolai környezetben. Pár hónappal ezelőtt pedig egy michigani iskola tiltotta ki a leggingset a területéről, mivel a vezetőség szerint az „zavaró” és arra ösztönzi a lányokat, hogy falatnyi ruhában vagy anélkül” lépjenek ki az utcára.

3. Ahol tilos a rövidnadrág

Júniusban egy texasi ápolónőképzőben szabták meg a diákoknak, hogy mit viselhetnek és mit nem a tanítási idő alatt. A tantestület száműzte a haspólókat, a rövid nadrágokat, miniszoknyákat, magasított derekú shortokat, valamint a vadul dekoltált felsőrészeket is. 2014 májusában pedig egy középiskolás diák kapott fegyelmit Kanadában azért, mert „nem megfelelő” rövidnadrágban indult el otthonról. Egy másik kanadai tanulóval az osztálytársai előtt közölte a tanára,hogy cserélje le rövid nadrágját vagy felfüggesztik a tanulmányai alól. A diák reakciója ez a plakát volt, mellyel kitapétázta az iskola környékét.

4. Van, ahol a nadrág a szégyen

Egyiptomban egy ortodox püspök döntött úgy, hogy júniustól kitiltja azokat a keresztény nőket a templomból, akik nadrágban, blúzban és kisminkelve érkeznek az istentiszteletre. A múlt hónapban pedig Angliában tiltotta meg egy tanár női hallgatóinak, hogy túl feszes, a combrésznél túl szűk nadrágban érkezzenek az iskolába.

5. Fehérneműt szabad vagy nem?

2014 februárjában egy kenyai lelkész tiltotta meg a női híveknek, hogy fehérnemű nélkül menjenek templomba, közben Kanadában több diákot is kiküldtek az óráról, amiért kilátszódott a melltartó pántja vagy ujjatlan felsőt viselt. Az öltözködési szabályzat szerint ugyanis csak akkor jelenhetnek meg a diákok ujjatlan felsőben, ha abból nem látszik ki vagy el van fedve a melltartónak a pántja. Februárban a kazahsztáni rendőrség vett őrizetbe egy csapat nők, akik a csipkefehérnemű betiltása ellen tiltakoztak. A tüntető nők tiltakozásképpen csipke fehérneműt viseltek a fejükön.

6. Csak semmi smink, kérem!

Az Egyesült Királyságban a BBC betiltotta a gyerekműsorok női műsorvezetőinek, hogy vörös rúzst használjanak, vagy hogy „túl szexi” legyen a megjelenésük. A televízió társaság január óta készíti adásait ennek szellemében.

7. Bálozni csak hosszú ruhában!

Észak-Karolinában arra szólítottak fel egy vezető beosztásban lévő nőt, hogy hagyja el a báltermet, mivel nadrágot viselt. Májusban egy Virginiában élő 17 éves kamaszlányt hoztak szégyenbe azzal, hogy nem engedték be a bálba, mivel a ruhájának a hossza nem passzolt a dress code követelményeihez. A gardedám apukák szerint a lány „tisztátalan gondolatokat” ébresztett a fiúkban, ezért inkább hazaküldték.

8. A miniruhákkal is csak a baj van

Múlt hónapban egy floridai gimnázium új, 15 éves diákjának kellett viselnie a „szégyen öltönyt”, mivel a ruháját túl rövidnek találta a vezetőség.

9. Tilos a burka

Bár több európai jogvédő is kritizálta az Európai Emberi Jogi Bíróság júliusi döntését, a Nemzetgyűlés mégis úgy döntött, hogy biztonsági okokra hivatkozva törvény által tiltja be a nők arcát eltakaró ruhadarabokat.

10. Máahol a nikáb tiltólistás

„Határozottan van valami ironikus abban a javaslatban, miszerint azoknak a nőknek, akiknek el kell takarniuk az arcukat, azokat arra akarják kényszeríteni, hogy ne fedjék el azt” – mondta el véleményét az Ausztrál parlament muszlim nőkről hozott döntéséről Mariam Veiszadeh a Twitter oldalán. Az ausztrál nők egyébként szolidaritanak az ott élő muszlim nőkkel, például burkában, nikábban, illetve hidzsábban készült szelfiket töltenek fel magukról a közösségi oldalaikra, ezzel az üzenettel: „Vállaljon szolidaritást a muszlim nőkkel!”

11. És a hidzsáb is komoly indulatokat gerjeszt

Szeptemberben elvesztette a Mongólia elleni meccset a katari női kosárlabda válogatott a dél-koreai Ázsiai Játékokon, mivel kiderült, hogy a csapat nem állhat pályára a nők haját letakaró fátyolban. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szabályai szerint ugyanis tilos a pályán ékszert, fejfedőt és hajcsatot viselni. Az ügy külön érdekessége, hogy más sportágaknál, például atlétikában, sportlövészetben vagy tollaslabdában viselhettek a katariak fejkendőt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek