Így kerülheti el, hogy zsírosodjon a haja

A zsíros, lapos haj minden nő rémálma: ennél csak az lehet rosszabb, ha már rögtön a mosás másnapján észreveszi a zsírosodás jeleit. Ilyenkor gyanakodhat rossz hajmosási technikára, de sokkal komolyabb probléma is állhat a háttérben. Összegyűjtöttük azt a hatot, ami a leggyakoribb forrása a zsíros hajnak, de azt is eláruljuk, hogyan szabadulhat meg tőle.

Ne használjon egyszerre túl sok hajápolási terméket

Teljesen megértjük, ha szereti tesztelni a legújabb sampont, hajlakkot vagy különböző erősítő olajokat. A hajának viszont nem feltétlen tesz jót vele: ha egyszerre több terméket, például hajhabot, hajlakkot és szérumot is használ akkor nem csak a hajhagymákat, de a szálakat is megterheli.

Tipp: ne essen túlzásba

A hajápolásra is vonatkozik a kevesebb néha több-elv: kerülje a szilikonos olajokat és a nem megbízható összetevőkből álló gagyi szérumokat: ezek nehéz, zsíros összetevők, úgyhogy érdemes nagy ívben kerülni. Kivéve az argán olajat, mert az tényleg segít, személyes tapasztalatból mondom.

shutterstock 74428117

Nem mindegy, milyen összetételű sampont használ

Ahogy alapozóból is mindenkinek más szín, úgy samponból is haj és fejbőr-érzékenységtől függően mindenkinél más-más válik be. Bizonyos samponok nem csak a fejbőrt, de a hajtüszőket is irritálhatják,  ami ellen a szervezet automatikusan létrehoz egy zsírvédő réteget.

Tipp: A megelőzés érdekében legtöbbször szilikon-mentes sampont, hetente egyszer pedig mélytisztítót használjon. 

Tanulja meg, hogyan kell rendesen hajat mosni

Lehet, kissé röhejesnek tűnik, de a hajmosás hatékony technikáját tényleg meg kell tanulni. Nem elég minimális samponos vízzel átsimogatni a fejbőrt: erősen dörzsölni kell nem csak a fejtetőn, hanem a halántéknál és oldalt is, különben már rögtön a mosás után látszódnak majd a korpás részek. Olvasson utána, kérje meg a fodrászát magyarázza el, ő hogy szokta – nem ciki és tényleg fontos tudni az egészséges hajhoz.

Tipp: először a hajhagymákat dörzsölje át samponnal, majd fokozatosan vigye át a hajszálakra is. Érdemes kétszer alaposan átmosni, így garantáltan minden apró részt áttísztít.

Felejtse el az állandó fésülgetést

Úgy vette észre, a napi öt-hat fésüléstől egyre zsírosabb a haja? Jól látja: a folyamatos fésülgetés során a hajhagymákban lévő olajat gyakorlatilag szétkeni a haj többi részére, ezért hiába mossa meg előző nap, sokkal hamarabb átzsírosodik.

Tipp: Szoktassa át magát a napi egy alapos fésülésre – lehetőleg reggelre időzítse – utána pedig ne babrálja. Ha alul hajlamos becsomósodni a haja, kösse fel, vagy fésülje át fejét lehajtva a tarkó feletti részt, majd fésülje középről fokozatosan lefele. Így a hajhagymánál lévő olaj nem ragad át az egész hajzuhatagra.

A folyamatos tapizás sem segít

Tök jó dolog, ha szereti a haját, ezért naponta százszor beletúr, kisimítja, csavargatja és fésülgeti, ezzel viszont csak még inkább elősegíti a zsírosodást. Az ujjbegyeken lévő olaj ugyanis átragad a hajszálakra, ami gyorsítja és szembetűnővé teszi a zsírosodást.

Tipp: Türtőztesse magát, az állandó tapogatás helyett pedig inkább nézegesse a tükörben!

Hormonzavar is állhat a háttérben

Sajnos nem csak a rossz hajmosási technika és a folyamatos fogdosás idézheti elő az átlagnál zsírosabb hajat: lehetséges, hogy a hormonjai termelnek a normálisnál több olajat, úgyhogy hiába használja a legjobb sampont és szedi a legdrágább vitamint, ide másfajta segítség kell.  

Tipp: Jelentkezzen be a bőrgyógyászához és írasson fel magának olyan készítményt, ami szabályozza az olajműködést. Saját magától ne kísérletezzen, előbb kérje ki a szakember véleményét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek