Egymillió forint is lehet egy kűrruha

A tavalyi Oscar-gála képeit visszanézve kísérteties a hasonlóság egy-két olimpiai versenyruha és vörös szőnyeges estélyi között. A korcsolyázók ruhatervezői kétségkívül a filmvilág legkomolyabb díjátadójának felhozatalából is inspirálódtak, ezt bizonyítja Carolina Kostner és Mao Asada példája is. A Szocsiban rendezett olimpiai játékokon versenyző korcsolyázónők ruhái olyanok, akár a mini Oscar estélyik, melyeket méretük ellenére szintén precíz kivitelezés és aprólékos tervezés eredményei. A hajtás után eláruljuk, mennyibe fáj egy komplett ruhatár az Olimpiára, és melyik Oscar-estélyikből inspirálódtak a koriruhák készítői.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A versenyruhák is követik a trendeket

A korcsolyakosztümök is követik az aktuális divatot, maximum felturbózzák őket még kristályokkal és csillogó díszekkel, hogy jól mutassanak a jégen. “Ma már a kifutóról és a legfrissebb trendekből inspirálódnak a korcsolya-kosztümtervezők is, maximum annyi változtatás történik, hogy a program zenéjéhez és a versenyzőhöz igazítják a ruhákat. Az idei szezonban azok a jelmezek a legnépszerűbbek, melyek nem csak a test vonalát, de a színeket is hangsúlyozzák" – részletezte Marni Halasa, egykori műkorcsolyázó a Gloss.com-nak.

A világbajnokságokra, vagy éppen az Olimpiára tervezett ruhákat sokkal gondosabban és alaposabban kell megtervezni és megalkotni, mint a többi versenyre, ilyenkor ugyanis nem csak a pontozóbírák, hanem az egész világ előtt debütál egy jelmez. Az egészen közeli és lassított felvételeken minden apró részlet és hiba látszik, ráadásul strapabírónak is kell lennie a ruhának, hogy a versenyző esetleges esése során se sérüljön.

Akár egymillióba is kerülhet egy verseny jelmezköltsége

A korcsolyázók versenyruhája átlag ötszáz és ötezer dollár közötti összeg közt mozog (százezer - egymillió forint), egy olimpiai ruhatár viszont legalább 3 ezer dollárba (kb. hétszázezer forint) kerül. A versenyzőknek általában két jelmezre van szükségük a verseny alatt, egyre a hosszú-, egyre pedig a rövidprogram erejéig, de általában egy harmadikat is hoznak magukkal a verseny utáni kűrre is. Mindent átszámolva évente legalább tízezer dollárt (tehát több, mint 2 millió forint) kell költenie egy profi versenyzőnek csak a jelmezekre. A magas árat azzal magyarázzák, hogy a szigorú feltételek miatt alaposabb átgondolást, egyedi, szofisztikált dizájnt, minőségi alapanyagokat és sokkal több kristályt igényel egy-egy ruha, így gyakorlatilag egy atlétikai versenyre tervezett haute couture darabról beszélhetünk – részletezi Halasa.

Nem csak a programhoz, de a versenyző személyiségéhez is passzolnia kell

Minden dizájnernek más a módszere, Yumi Bernett-Nakamura jelmeztervező például közvetlen a versenyzőkkel és azok edzőivel dolgozik. “Először mindig a zenét kérem el, hiszen erre tudok a leginkább alapozni. Sokat beszélek és egyeztetek az edzőkkel a dizájn kigondolása közben, de a versenyzőket is igyekszem minél közelebb megismerni, hogy átlássam, milyen az ízlésük és miben éreznék jól magukat. Minden versenyző más, sokan például a hosszú ujjú ruhákat szeretik, mások viszont kifejezetten ujjatlant kérnek. Az is előfordul, hogy megvárom amíg elkészül az egész koreográfia, és csak utána állok neki a ruhatervezésnek. Egy jelmez körülbelül két hónap alatt készül el, először megmutatjuk a terveket a versenyzőnek és az edzőnek, és ha ők rábólintanak, akkor kezdődhet is a kivitelezés. Fontos, hogy a jelmez kiemelje a versenyző programjának bizonyos részleteit és mozdulatsorait, illetve az sem hátrány, ha a tervező tisztában van a műkorcsolya szabályaival."

A profi korcsolyázók kosztümjei kicsit másképpen készülnek, itt már a versenyzők személyisége is jobban előtérbe kerül. Ashley Wagner idén Mirai Nagasu helyett indult az Olimpián, amiért nem egy elégedetlen kritikát kapott, ezért jelmeztervezője, Jan Longmire  különleges ruhát tervezett az amerikai lány hosszú-programjára. "Kifejezetten egy páncélszerű jelmezt találtam ki Ashleynek. Azt akartam, hogy érezze, hatalma van ebben a ruhában, hogy kiteljesedjen és bebizonyítsa, hogy igenis itt van a helye az Olimpián."

Visszatérve a tervezésre: több órás szabás-varrás és több száz Swarovski kristály felvarrása után gyakorlatilag el is készül az elképesztően drága versenyruha. De nemcsak a jelmez rúgja meg a költségeket, már maga a korcsolya ára is 500 dollárnál (százezer forint) kezdődik, az egyedi készítésű pengékért pedig plusz 500-750 dollár közötti ( száz-százötvenezer forint) extra költséget kell fizetni. A korcsolyák szavatossági ideje átlagosan egy év, de ez magától a korcsolyázótól is függ: azok a versenyzők, akik bonyolult ugrásokkal spékelik meg programjukat, sokkal nagyobb terhelésnek teszik ki a korcsolyájukat, ezért legalább évente cserélniük kell.

Nem csak a profiknak drága

A műkorcsolya jelmezköltségei akkor sem olcsóbbak, ha nem professzionális szinten űzi a sportot az ember. Pat Pearsall, aki főleg a junior korosztálynak tervez, alapdíjként 900 dollárt (kétszázezer forint) számol fel jelmezenként, és akkor még az igazán színvonalas, Swarovski kristályokkal díszített ruhákról nem is beszéltünk: ezeknek 1900 dollárnál (kicsivel több, mint négyszázezer forint) kezdődik az ára. Sokan inkább előre legyártott jelmezek közül válogatnak, majd ezt turbóztatják fel egy tervezővel, így valamivel olcsóbban megúszhatják a korcsolyázás esztétikai követelményeit. A komolyabb eredményeket elért versenyzőket általában befolyásos szponzorok támogatják, ezért az olimpián például kevés olyan résztvevő akad, aki önerőből fizeti ki a milliós tételeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek