Így vásároljon tökéletesen télikabátot, ha férfi

Egy télikabát megvásárlása egy férfinak nem az az időtöltés, amivel igazán foglalkozni szeretne. Ruhát vásárolni jó buli, persze, de a télikabát üzenete az, hogy nagyon hideg van épp, rengeteg pénzt fogunk elkölteni egy ruhadarabra, és legalább egy bevásárlóközpontot teljesen be kell járni. Most viszont elmondjuk önnek tíz pontban, hogyan lehet minimalizálni a kilátástalan vásárlás okozta lelki károkat. Ha ezeket követi, lesz télikabátja, és még a napja sem megy rá a céltalan bolyongásra!

Felkészülés

1. Csak akkor szánja rá magát a kabátvásárlásra, ha már tényleg nagyon kell! A télikabát nem egy póló, amihez igazán lehet ragaszkodni, hanem egy olyan ruhanemű, aminek a funkcióját is csak azért ismerjük, mert pár hónapig minden évben nagyon hideg van.

2. Legyenek konkrét elképzelései, amiktől nem tér el! A közmegegyezéssel szemben nem azt kell meghatározni, hogy pontosan milyen legyen a kabát, hanem azt, hogy milyen nem lehet. Ha tudjuk, hogy melyik típus nem érdekel egyáltalán, akkor gyorsan lehet haladni. Többek között olyan szempontokat vegyen figyelembe, hogy adott összegnél ne kerüljön többe a kabát, és rendelkezzen bizonyos funkciókkal (például legyen vízállóm vagy legyen kapucnija).

Egy sikeres vásárlás.
Egy sikeres vásárlás.

3. Haladjon tempósan a boltokban! Akkor csinálja jó tempóban a dolgokat, ha az eladók csak akkor mennek oda érdeklődni önhöz, amikor már valaminek a megvásárlásán gondolkozik. Ha már a terepszemle alatt megtörténik ez, akkor valószínűleg nem körvonalazta eléggé a vágyait, és túl lassú. 

4. Ne féljen feladni! Általában az első 15 percben érezni a levegőben, hogy várható-e pozitív eredmény. A lecserélendő kabáton lévő szakadás egy hét múlva sem lesz már cikibb, ezért egyáltalán nem kínos, ha inkább kimenekül a plázából a céltalan próbálkozás helyett.

5. Határozzon meg felső árlimitet! Drágán minden hülye tud jó kabátokat venni, de azok sokszor nem is éri meg, ráadásul abban aztán tényleg semmi kihívás nincs, hogy az ember százezer forintért vagy annál több pénzért találjon minden igényének megfelelő kabátot. A cél a csúcskategóriás termékek árának töredékéért vásárolni, és az így megspórolt pénzt sokkal hasznosabb dolgokra költeni.

6. Ne keverje a dolgokat! Ha télikabátot vásárolna, ügyeljen arra, hogy ne vonják el a figyelmét a farmerek, pulóverek, és más ruhadarabok, amik miatt nem tud kellőképpen koncentrálni a fő projektre. Nyilván azokra is szükség van, de haladjon módszeresen, egyszerre csak egy dologgal foglalkozzon!

7. Nem szabad korlátozni a megtekintendő boltok számát! Mivel fogalma sincs a boltok kínálatáról, ezért csak azt a pár üzletet szabad kihagyni, amikről tudja, hogy baromi drágák, és amelyek iránt zsigeri ellenszenvet érez. Minden mást nyugodtan tekintsen meg, úgysem vesz el az idejéből pár percnél többet egy újabb bolt.

8. Csak azonos neművel vásároljon! Semmi szexista nincs ebben az elvárásban, egyszerűen arról van szó, hogy minden boltban legalább plusz egy részleget végig kell nézni, ha a barátnővel vagy a baráttal megy vásárolni, és így valaki rettenetesen unatkozni fog három bolt után.

És még egy sikeres vásárlás!
És még egy sikeres vásárlás!

9. Magabiztosság! Ha felmerül a kérdés, hogy az adott kabát jól áll-e, akkor az szar, és vissza kell tenni. Amiről nem tudja akár egyedül is eldönteni, hogy jó-e, arról az utcán sem fogja tudni senki. Ha külső megerősítésre van szüksége a vásárláshoz, akkor nem találta meg az ideális terméket.

10. Legyen vigaszdíj! A ruhavásárlás nem okoz különösebb örömet, viszont ha ott a végén egy jó vacsora/piálás/buli/mozi, akármi, akkor rögtön nem jut eszébe, hogy az ezzel eltöltött egy óra alatt akár jól is érezhette volna magát.

Viselkedés a boltban

Nagyon sokan azzal rontják el a saját esélyeiket, hogy egyszerűen túl sok időt töltenek a boltokban, ezért már két-három üzlet után úgy érzik, csömörük van. Ha sikeresen abszolválta a ruha-, de most leginkább kabátvásárlás tíz alaptételét, akkor jöhet a finomhangolás!

Most azt is megosztjuk önökkel, hogyan kell viselkedni egy boltban, hogy egy óra alatt akár egy teljes pláza üzletkínálatát végig tudjuk szemlézni!

1. lépcső: Az üzlet vizuális vizsgálata. Pontosan tudja, hogy mi érdekli, így ha megtalálta a kabátokat a boltban, akkor néhány pillanat alatt ki tudja kukázni ránézésre a kínálat nagyját. Erre a vizuális vizsgálatra szánjon körülbelül fél percet. Ha jó a zene a boltban, akár egy percet is időzhet.

2. lépcső: Érintéses vizsgálat. Ha talál olyan terméket, ami felkelti az érdeklődését, először csak érintse meg a kabát külső anyagát. Ha nem elégedett, akkor mehet is tovább, ha igen, jöhet a következő lépcső. Erre a fázisra maximum 15 másodpercet szánjon!

3. lépcső: Ruha kiemelése a többi közül. Egy újabb vizuális vizsgálat jön. Emelje ki a ruhát a halomból a vállfánál fogva, nézze meg, hogy van-e rajta valamilyen vállalhatatlan részlet, undorító nagy felirat, kínos hímzés, megfelelőnek tűnik-e a szabása, és hasonlók. Újabb 15 másodperc.

4. lépcső: Próba a bolt közepén. Ne rohanjon a próbafülkébe, a bolt közepén felvéve is kiderül a kabátról, ha rövid az ujja, ha nem megfelelő a szabása, és hasonlók. Erre is kb. 30 másodpercet szánjon, és tényleg csak azt nézze meg, hogy kényelmesen belefér-e a ruhába.

5. lépcső: Csekkolás a tükörnél. Jó volt a méret, látszólag minden rendben. Mehet a próbafülkébe vagy a tükörhöz, hogy megtekintse magát a leendő új szerzeményében, és elképzelheti a különféle élethelyzeteket is, amelyek előfordulhatnak az új kabát viselésekor. Itt akár egy percet is elvacakolhat. Tényleg csak egy lépésre van a vásárlástól.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Ha megvan a kabát

A tükör után két lehetőség van: az igazán magabiztosak egyből mehetnek fizetni a kasszához, majd jöhet a 10. pont, de már nem vigaszdíjként, hanem jutalomként. A kicsit kevésbé magabiztosak ilyenkor még megtehetik azt, hogy visszateszik a kabátot a helyére, majd ellátogatnak még egy, azaz egy darab üzletbe, hogy megtekintsék ott a kínálatot. Ha nem látnak a következő üzletben olyat, ami a kiválasztottnál jobb kabát lenne, akkor lehet is menni vissza, és megvásárolni a tökéletes ruhadarabot. Jöhet a jutalom.

Köszönjük, hogy segíthettünk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek